BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  DÜNYA

Haftalık mesai 4 güne insin önerisi

Haftalık mesai dört güne inmeli tartışması, Google’ın kurucusunun da benzer bir açıklamasıyla ABD’ye taşındı.

Abone ol

İngiltere’de başlayan “haftalık mesai dört güne inmeli” tartışması, Google’ın kurucusunun da benzer bir açıklamasıyla ABD’ye taşındı. Amaç çalışanların psikolojisini ve sağlığını gözetmek, işsizliğin önüne geçmek.

Google’ın kurucularından Larry Page, insanların çok çalışmaması gerektiğini, çalışma saatlerinin azaltılmasına rağmen eşit miktarda işin yapılabileceğini öne sürdü;

“Sizi gerçekten mutlu edecek şeyleri düşünün. Mesela çocuklarımız için fırsatlar yaratmak veya konut sahibi olmak. Bunları sağlamak o kadar da zor değil. Bence 'ihtiyaçlarımızı karşılamak için çılgınca çalışmak zorundayız' savı doğru değil. Dünyada işsizlik varsa sadece iş saatlerini azaltmanız gerekiyor.”

Page insanların aileleriyle vakit geçirmeye ve hobilerini yapmaya vakit ayırmaları gerektiğini söyledi.

“Nüfusun bir kısmı aşırı fazla çalışırken bir kısmı iş bulamıyor”

Haziran başında İngiltere kamu sağlığından sorumlu kurumun başkanı Prof. John Ashton da, Page ile neredeyse aynı açıklamaları yapmıştı.

Ashton stresten kaynaklanan hastalıklara karşı haftalık çalışma günlerinin azaltılmasını önerdi.

Ashton, insan sağlığına zarar verdiğini söylediği haftalık çalışma günlerinin dörde düşürülmesiyle insanların yakınlarıyla daha fazla zaman geçirebileceğini ve ayrıca işsizliğin de azaltılabileceğini belirtti:

"Hayatlarımızı yaşama şeklimize bakınca, insanların stresi, zamanla yarışı, hastalık izinleri, işle bağlantılı ruhsal sorunları büyük bir problem. Dört günlük çalışma düzenine geçmeliyiz, çünkü nüfusun bir kısmı aşırı fazla çalışırken bir kısmı iş bulamıyor. Dengesiz bir iş dağılımı var. Ayrıca öğle tatilleri de yok oldu. İnsanlar masa başında bir sandviçle idare edip çalışmaya devam ediyor."

İngiliz Sendika Konfederasyonu Başkanı da, Ashton’un bu açıklamasını destekledi:

"Milyonlarca çalışan, aşırı uzun iş saatleriyle günlük hayatı arasında denge kurmaya çalışırken büyük baskı altında. Ülkede esnek çalışma saatleriyle ilgili yeni kanun işverenler tarafından çok kolay manipüle edilebilir."

ABD ve Avrupa’nın tüm gelişmiş ülkelerinde benzer tartışmalar yaşanıyor.

Radikal düşünceleriyle ekonomide çığır açan Britanyalı iktisatçı John Maynard Keynes, 1930’da yaptığı öngörüde, gelecekte insanların aynı işleri yapmak için daha az vakte ihtiyacının olacağını ve gelecekte işsizliği gidermenin yolunun haftalık çalışma saatlerinin azaltılmasından geçtiğini açıklamıştı.