BIST 9.886
DOLAR 35,24
EURO 36,69
ALTIN 2.961,75
HABER /  GÜNCEL

Hafıza kaybında kilit 'Arc proteini' olabilir

Bilim adamları, beynin ürettiği ve öğrenmeyi uzun vadeli hafızaya dönüştürmekte önemli bir rol üstlenen bir proteinle ilgili yeni bulgulara ulaştılar.

Abone ol

Bilim adamları, beynin ürettiği ve öğrenmeyi uzun vadeli hafızaya dönüştürmekte önemli bir rol üstlenen bir proteinle ilgili yeni bulgulara ulaştılar.

Araştırma sonuçlarını Nature Neuroscience adlı tıp ve bilim dergisinde yayımlayan bilim adamları, Arc adı verilen proteinle ilgili yapılacak daha ileri araştırmaların sinir sistemi hastalıklarının tedavisinde yeni yollar açabileceğini belirttiler.

Araştırma sonuçları aynı proteinin otizmin ortaya çıkmasındaki etmenlerden birisi olabileceğini de belirlediler.

Yakın zamanda yapılan diğer araştırmalarda da, Alzheimer hastalarının beyninde Arc proteininin eksik olduğu belirlenmişti.

Gladstone Enstitüsü'nde yürütülen araştırmanın başkanı Prof. Steve Finkbeiner, Arc proteininin üstlendiği görevin hayatî önem taşıdığını belirtti ve "Bilim adamları Alzheimer hastalarının beyinlerindeki hipokamp adı verilen ve beynin hafıza merkezi olan bölgede bu proteinin bulunmadığını belirlediler" dedi.

Yapılan araştırmalar, uzun vadeli hafızanın oluşumu sırasında, Arc proteininin düzenleyici bir görev üstlendiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, hafızanın oluşum aşamasında, bazı genlerin çok belirli anlarda devreye girmesi ya da devreden çıkması gerekiyor ve bu gen trafiğini Arc proteini düzenliyor.

Bu proteinin yokluğu ya da düzensiz çalışmasının bireylerde hafıza problemleri yaratabileceğini belirten Prof. Finkbeiner, aynı şekilde, bu proteinin otizmle bağlantısı bulunduğunu, yapılacak daha ileri araştırmaların hem otizm hem de Alzheimer hastaları için yeni stratejiler üretilmesinde faydalı olacağını söyledi.