BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

Hadisa katliamı soruşturuluyor

Irak'taki Koalisyon Gücü'nün Basın Sözcüsü Coldwell, Hadisa soruşturmasının sürdüğünü söyledi.

Abone ol

Irak'taki Koalisyon Gücü'nün Basın Sözcüsü Tümgeneral
William Coldwell, Hadisa soruşturmasının sürdüğünü söyledi.

Bağdat'ta basın toplantısı düzenleyen Coldwell, "Ölenlerin ailelerine taziyelerimizi sunuyoruz. Koalisyon Güçleri olarak, sivillerin öldürülmesini kabul etmiyoruz. Bu olayı yakından takip edip soruşturma yapacağız. Herhangi biri suç işlenmişse cezası verilecektir. Tahkikat süreci devam ettiği için bu konuda konuşmak istemiyorum" dedi.

Sivilleri öldüren askerlerin cezalandırılacağını söyleyen Tümgeneral Coldwell, "Şu anda tahkikat sürüyor, henüz bitmedi. Bu sonuçlar Irak genel komutanına sunulacak. O da bir karar verecek" diye konuştu. Olayın bir trajedi olduğunu belirten Coldwell, "Bu olay Amerika'nın değerlerini temsil etmiyor. Amerikan güçleri, silahsız sivilleri vurmaz. Bu konuda ve buna benzer konulardaki olayları takip edeceğiz ve cezalarını vereceğiz. Bizim işimiz, saygın bir şekilde şerefle operasyon düzenlemektir. Biz, Iraklılar'a, teröristlere karşı ülkelerini kazanmak için yardım ediyoruz" ifadesini kullandı.

24 sivilin öldürülmesi olayına karışan ABD deniz piyadelerinin, cinayet ve görevi kötüye kullanmanın da aralarında bulunduğu çok sayıda suçlamayla karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor. Hadisa'da geçtiğimiz yıl meydana gelen olayın ardından çekilen bir video kaydının ortaya çıkması üzerine soruşturma başlatılmıştı. ABD deniz piyadeleri, Iraklılar'ın yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu öldüğünü savunuyordu. Ancak görgü tanıkları, 10 kadar ABD'li askerin bir deniz piyadesinin ölümünün ardından, çevredeki evlere girerek Iraklı sivilleri öldürdüğünü iddia ediyor. Video kaydı da bu ifadeleri destekliyor.