BIST 9.673
DOLAR 35,19
EURO 36,64
ALTIN 2.959,51
HABER /  GÜNCEL

Hadımlaştırırken neler oluyor?

Gündemden düşmeyen tecevüz suçunu işleyenler için önerilen hadımlaştırma için uzmanlar ve siyasiler ne diyor?

Abone ol

AK Partili Alev Dedegil ve Aşkın Asan'ın mükerrer biçimde tecavüz suçunu işleyenlerin cinsel dürtülerinin kimyasal yöntemle azaltılmasını da öngören cinsel suçların cezalarının artırılması yönündeki yasa teklifine farklı tepkiler var.

UZMANLAR NE DİYOR?

DİKKAT MEMENİZ ÇIKABİLİR!

Türkiye Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cankat Tolunay: Yeni uygulamaya geçilirse bu iki farklı yöntem ile olabilir. Birincisi östrojen yani kadınlık hormonu verilmesidir. Eğer bunu yaparsanız, östrojen alan kişinin sesi incelir, kıllanması değişir. Bu hormon travestilerde kullanılır.

İkinci yöntem ise testosteron antagonisti dediğimiz yöntem. Testosteron etkisi, antidrojen ile yok edilir. Bu bir tedavi değil engellemedir. Kısaca bir iki gün kullanılıp bırakılacak bir şey değil. Sürekli kullanmak gerekir. Birden bire kestiğinizde ise testosteron birden yükselir. Bu da başka dengesizliklere yol açar. Şimdi bu ilaç neye göre belirlenecek? Ortada çok büyük tartışma var. Öbür taraftan adam mahkemeye gidip 'Benim memem çıktı' diye dava açarsa ne olacak? Ya da cinsel tercihim de değişti diyebilir.

Bu yönteme 'kimyasal hadım' diyebiliriz. En fazla ses incelmesi ve kıl dökülmesi olur o kadar. Bu ilaçları kullanma cezasına çarptırılan kişinin çocuğu olmayacak. Buna kim nasıl karar verecek?

İLAÇ YETMEZ REHABİLİTASYON ŞART

Psikiyatrist Dr. Alper Hasanoğlu: Bu yöntem uzun yıllardır İsviçre'de uygulanıyor ve bu uygulamanın yapıldığı bir klinikte çalıştım. Bu yönteme medikal kastrasyon deniyor. Burada amaç kişinin arzularını yok etmek değildir, cinsel olarak aktif olmasını engellemektir. İsviçre'de ise sistem şöyle işler. Örneğin tecavüzden suçlu bulunan bir sanığın cezasının belli bir bölümünü çektikten sonra yetkililer gider ve 'Psikolojik rehabilitasyon ve sonrasında ilaçlı tedavi yöntemini kabul ediyorsanız erken çıkabilirsiniz' der. Bunu kabul eden mahkum önce psikolojik seanslardan geçer. Kişi rehabilite edileceğine inanılırsa mahkum serbest bırakılır ve ilaçlı tedavi başlar ve bir heyet gerçekleştirir.

PEKİ DİNEN SAKINCASI VAR MI?

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem: Tecavüzü gerçekleştiren kişi ancak uzman hekimler tarafından muayene edilip, sağlık sorunu olduğu kanaatine varılırsa, ilaç tedavi amaçlı olarak kullanılabilir. İkinci bakış açısı ise 'suçu engellemek.' Uzman hekimler tarafından suçlunun, tekrar bu suçu işleyeceğine kanaat getirilirse yine ilaç kullanılabilir. İki durumda da ilaç kullanımının dinimiz açısından bir mahsuru yoktur.

SİYASİLER NE DİYOR?

AKDAĞ: MEDENİ BİR TEKLİF

TBMM'de basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, medya mensuplarından da bu düzenlemeye destek vermelerini istedi. Akdağ, "Teklifi çok olumlu değerlendirdim. Lütfen bu arkadaşlara destek olun. Çok hayırlı bir şey yapıyorlar. Kim buna 'hadim teklifi' falan diyorsa gerçekten ülkeye yazık ediyor, ayıp ediyor. Bu işin mağdurlarına ayıp oluyor" dedi.

ROMANTİK BİR YAKLAŞIM

Bakan Recep Akdağ'ın selefi Sağlık eski Bakanı MHP'li Osman Durmuş ise teklife ilişkin görüşlerini  şöyle aktardı: "Nürnberg mahkemelerinde gönüllü olarak dahi insanlar üzerinde yapılabilecek işlemlerle ilgili yasaklar belirlenmiştir. Cezaevinde de olsa en adi cani de olsa bir insana işkence yapamazsınız."

ARITMAN: TIP ETİĞİNE AYKIRI

Hekim kökenli milletvekillerinden CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman da teklifin "tedavi" boyutuna ilişkin sert eleştirilerde bulundu: "Teklifte 'tedavi' sözcüğünün kullanılması fahiş bir hata. Pedofili hastalık değildir, sapkınlıktır. Yürürlükteki mevzuatımıza göre herkesin vücut dokunulmazlığı hakkı var. Siz buna rağmen kişinin rızası olmadan ona hele ki böyle bir iğneyi yapamazsınız. Böylesi bir yöntem tıp etiğine aykırıdır."

AKP'Lİ KÖYLÜ: TARTIŞILABİLİR

Eski Cumhuriyet Başsavcısı AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, "Teklif ile cinsel suçlarda cezalar artırılıyor. Ayrıca bu suçu mükerrer işleyenlerle ilgili fiziki tedbirler var. Cinsel gücü azaltıcı kamuoyunda hadım olarak bilinen ama öyle olmayan kimyasal ilaç vermek suretiyle suçlardan uzaklaştırılması düşünülmüş. Bu tartışılabilir."

TEKLİF VERENLER: CEZA DEĞİL TEDAVİ

Teklifin mimarları AK Parti İstanbul Milletvekili Alev Dedegil ile Ankara Milletvekili Aşkın Asan TBMM'de gazetecilerin, kanun teklifine ilişkin sorularını yanıtladı.Teklifin "hadım etmek" şeklinde duyurulmasına karşı çıktıklarını belirten Dedegil, "Bu bir hadım ve ceza değildir, tedavidir" ifadesini kullandı. Aşkın Asan ise AK Parti grubunun teklife destek verip vermediğinin sorulması üzerine, teklife başta grup olmak üzere, halkın çok büyük desteğinin olduğunu söyledi.