Seçim öncesi minibüs şöförlüğü yapan Başkan Savaş Öçal, inanılmaz mal varlığına sahip oldu...
Abone olSeçimler öncesi şehirlerarası şoförlük yapan Belde Belediye Başkanı Savaş Öçal'ın kabarık banka hesaplarından, muhteşem çiftliklere uzanan inanılmaz malvarlığı, vurgunun çıkış noktası oldu. İçişleri Bakanlığı Müfettişlerinin 1291 sayfalık suç duyurusu üzerine Çatalca Cumhuriyet Başsavcılığı, geniş çaplı yolsuzluk soruşturması başlattı.
Nasıl ortaya çıktı
Hadımköy'ü karıştıran vurgun, İçişleri Bakanlığı'nın 13 Ocak 2003 tarihinde beldeye, "2003 Yılı Kış Teftiş Programı" çerçevesinde müfettiş göndermesiyle ortaya çıktı. Bakanlığın konusunda en deneyimli müfettişlerinden biri olarak bilinen Ziyattin Demirkol, Hadımköy Belediyesi'ne gitmeden önce bölgedeki vatandaşlarla, "Belediyenizden memnun musunuz" şeklinde sohbetler yaptı. Sohbetlerin sonucunda inanılmaz iddialar duyan Müfettiş Demirkol, 20 Mayıs 2003 tarihine kadar Hadımköy Belediyesi'nin her türlü icraatını inceledi. Teftiş bittiğinde ise ortaya, 1291 sayfalık vurgun dosyası çıktı.
Şok tespitler
Özel yöntemlerle kamuoyundan gizlenmek istenen, "Hadımköy Vurgu"nun da rüşvetten, irtikap'a, adam vurmadan, yol kesmeye, zimmetten, ihaleye fesat karıştırmaya kadar her türlü suç var. Vurgunu tespit eden herkesi para yağmuruna tutan menfaat çetesinin, en önemli gelir kaynağı ise, bölgede faaliyet gösteren şirketlerden alınan imar harçları ve katılım payları olmuş. Harç ve katılım paylarına karşılık alınan çek ve senetlerin, belediye hesapları yerine kişisel hesaplarda toplandığını belgeleyen İçişleri Bakanlığı Müfettişi Ziyattin Demirkol, yaklaşık 5 ay hafiye gibi çalışarak, soruşturmaya konu suçları birer birer belgeledi. İşte,Tercüman'ın ele geçirdiği, "Hadımköy Vurgun Dosyası"ndan önemli satır başları: İnşaat sahiplerinden çek veya senet alındığı, alınan senetlerin senet tutarlarının belediye hesabına yatırılmadığı, 'Hamiline' veya Hadımköy Belediye Başkanlığı' adına düzenlenerek alınan çeklerin ise Hadımköy Belediye Başkanı Savaş Öçal tarafından ciro edilerek İmar İşleri Müdürü Adnan Savaşkurt'a verildiği, Savaşkurt'un da bu çekleri, ya doğrudan tahsil ederek kendi adına Yapı Kredi Bankası Bayrampaşa Şubesi'nde açtırdığı '114742' nolu hesaba yatırdığı, yada Belediye ile ilgisi olmayan bazı şahıslara, (Nevin Avcılar, Sabri Can, Coşkun Sucu, Hakan Karakuş, Bahtiyar Altınaş) tahsil ettirerek bu şahıslar adına bankalarda (Yapı Kredi ve Anadolubank) açılan hesaplara yatırıldığı, bu uygulamanın 1997 yılından 2003 yılına kadar devam ettiği anlaşılmıştır.
Gizli havuzdan para dağıtımı
İçişleri Bakanlığı Müfettişi Ziyaettin Demirkol'un banka dekontlarıyla belgelediği en önemli yolsuzluk unsuru ise, Belediye adına tahsil edilen resmi veya gayri resmi paraların ortak havuzlarda toplanarak dağıtılması. Tevdi raporundaki örnekler ise saymakla bitmiyor. Söz konusu raporun 21'inci sayfasında, şu ifadeler yer alıyor: Anadolu Bank Hadımköy Şubesi'nde açılmış olan '026598-351 nolu hesaba ait hesap ekstreleri incelendiğinde bu hesaba da çek karşılığı veya döviz karşılığı yatan paralar olduğu ve bu paraların da genellikle İmar İşleri Müdürü Adnan Savaşkurt tarafından yatırıldığı görülmüştür. Bu hesaptan Belediye Zabıta Komiseri Ahmet Özcan'a ödeme yapıldığı, ayrıca bu hesaptan Belediye ile ilgisi olmayan ancak Hadımköy Kültürel Kalkınma Sağlık ve Sosyal Dayanışma Vakfı'nda çalışan ve Belediye İmar Planları'nı hazırlayan Şenol Eronsoy'a, Belediye Başkan Vekili Veysel Çavuşoğlu ve oğlu Hakan Çavuşoğlu'na, Vakıf personeli Ümit Demirel'e, Belediye yol kaldırım işlerini taşeron olarak yapan Hüseyin Bayar'a, Belediye personeli olmadığı halde Belediye İmar İşleri'nde çalışan Mithat Akdereli'ye, Vakıf'ta mimar olarak çalışan Gülşen Önüç'e ödemeler yapıldığı, kısaca bu hesabın gizli bir havuz hesabı olarak kullanıldığı anlaşılmıştır.
Gazeteci de var
Raporda para dağıtımından pay alanlar arasında, her türlü meslekten isme rastlamak mümkün. Çatalca'da, mahalli gazeteci sıfatıyla çalışan Hakan Hapçıoğlu'da bu isimlerden biri. İmar İşleri Müdürü Adnan Savaşkurt'un eşi Sabriye Savaşkurt ve Başkan Yardımcısı Cavit Balmuk'un kardeşi olduğu söylenen Cevdet Balmuk'ta, ödemeler yapılan yakın akrabalardan bir kaçı.
Boyutu Belli Değil
Hadımköy vurgununda mali boyut henüz tam olarak belli değil. Soruşturma raporlarına yansıyan miktarlar ise dudak uçuklatacak cinsten. Söz konusu raporun sadece 22 sayfasında yer bulan müfettiş ifadesine göre, İmar İşleri Müdürü Adnan Savaşkurt adına Hadımköy Anadolubank Şubesi'nde açılmış hesapta 14.06.2000-31.03.2003 tarihleri arasında 1 trilyon 136 milyar liralık işlem yapılmış. Yine aynı banka şubesinde, İmar İşleri Müdürü Adnan Savaşkurt'un akrabası Sabri Can adına açılan hesapta, 18.09.2000-17.04.2003 tarihleri arasında yapılan parasal işlemin karşılığı ise 5 trilyon 678 milyar lira.
Kaynak : D.B. Tercüman