BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  SAĞLIK

Hacılara öldüren virüs uyarısı

Hac yolcularını Sağlık Bakanlığı uyardı. Bu virüs öldürücü risk taşıyor.

Abone ol

İNTERNET HABERSağlık Bakanlığı hac mevsiminin başlayacak olması dolayısıyla Suudi Arabistan'da ortaya çıkan koronavirüse karşı duyarlılığını artırdı.

Sağlık Bakanlığı hacdan dönüp hastalık belirtisi gösterenlerle bunların temas ettiği kişileri 15 gün süreyle koronavirüs takibine alacak.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koronavirüslerin yıllardır tıp dünyasında bilindiğini, alt türlerinden birinin geçmişte ölümlere neden olan SARS salgınına yol açtığını söyledi.

Geçen yıl Arabistan Yarımadası'nda yeni bir koronavirüs türünün ortaya çıkması ve can kayıplarının olmasıyla Dünya Sağlık Örgütü ve ülkelerin bu konu üzerinde çalışmaya başladığını anımsatan Torunoğlu, "Geçen yılki hac mevsiminde de böyle bir virüsün varlığından haberdardık ama konuyla ilgili bilgimiz sınırlıydı. Bu yıl elimizde daha fazla veri var. Gerek bulaş gerekse önlemler noktasında daha fazla bilgi sahibiyiz" diye konuştu.

Hastalığın grip benzeri belirtiler gösterdiğini ancak bronşlar ve akciğerler gibi alt solunum yolunu tuttuğu için ağır bir tablo ortaya çıktığını bildiren Torunoğlu, koronavirüsün şeker, kalp, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı bulunanlarda daha ağır seyrettiğini vurguladı.

Torunoğlu, Türkiye'de yürütülen çalışmalarla ilgili şu bilgileri aktardı:

"Sağlık Bakanlığı olarak oluşturduğumuz bilim kurulu bize yol gösterici oldu. Dünyadaki gelişmeleri takip ederek yeni önlemler aldık. İstanbul'da ve Ankara'daki iki laboratuvarımızın altyapısını güçlendirdik. Ülkemizde şu ana kadar 120 şüpheli vakamız oldu ama bunların hiçbirinde koronavirüse rastlanmadı. Hastalığın kaynağının develer ve yarasalar olduğu sanılıyor ve artık kişiden kişiye bulaştığı, ancak bu bulaşın çok kolay olmadığı da biliniyor. Bu iyi bir durum ancak yine de tedbiri elden bırakmamak çok önemli. Hastalık herkeste ağır seyretmiyor. Vakaların büyük bölümünün ortaya çıktığı Suudi Arabistan'a gerek umre gerekse yakında başlayacak hac mevsimi dolayısıyla ülkemizden çok fazla seyahat oluyor. Bu da bizi daha fazla önlem almaya itiyor. Çünkü bu ülkede bir hastalık kaynağı var, henüz elimizdeki bilgiler sınırlı ve buna karşı bir aşı da yok."

Alınan tedbirler

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda, hacı adaylarına ve Suudi Arabistan'da görev yapacak sağlık ekibine bu konuda eğitim verdiklerini ve broşürler dağıttıklarını anlatan Torunoğlu, "Solunum yoluyla bulaşan hastalıktan korunmak için hacı adaylarımızın tedbir alması gerekiyor. Ellerini sık sık yıkamaları ve hastalık belirtisi olanlarla yakın temastan kaçınmaları önem taşıyor" dedi.

Gripten korunmak için uygulanan tedbirlerin koronavirüs için de söz konusu olduğunu, çevrede nezle benzeri belirtileri olanlardan uzak durulması gerektiğini dile getiren Torunoğlu, hastalık belirtisi olanların da kalabalık yerlerde bulunmamasının önemli olduğunun altını çizdi.

Ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum sıkıntısı görülen hacı adaylarına hemen Suudi Arabistan'da Mekke ve Medine'de oluşturulan hastanelere başvurmasını öneren Torunoğlu, "Koronavirüste kuluçka süresi 2 hafta olduğu için hacdan dönüp hastalık belirtisi gösterenleri ve bu kişilerle temaslılardan öksürük ve solunum sıkıntısı olanları 15 gün boyunca takip edeceğiz. Hastalıktan şüphelendiğimiz kişileri ya evinde ya da hastanede izole edip kontrol altında tutacağız. Ayrıca numune alıp laboratuvarımızda gerekli tetkikleri de yapacağız" diye konuştu.

Torunoğlu, Suudi Arabistan dönüşü 14 gün içerisinde ateş ile birlikte öksürük, nefes darlığı, solunum sıkıntısı gibi alt solunum yolu hastalığı belirtileri olanların bir sağlık kuruluşuna başvurmasını ve hekime seyahatine dair bilgi vermesini önerdi.

Hacılara öneriler

Sağlık Bakanlığının koronavirüsten korunmak için hacılara yönelik önerileri şunlar:

-Sabun ve su ile sık sık elleri yıkamak, su ve sabun olmadığı durumlarda el dezenfektanlarını kullanmak

-Virüsün bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere temas etmekten kaçınmak

Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmak

-Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas etmekten kaçınmak, aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağzı kağıt mendille kapatmak, kullanılan kağıt mendili çöp kutusuna atmak ve kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda kolun iç yüzüne aksırmak ya da öksürmek.