BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,82
ALTIN 2.971,10
HABER /  GÜNCEL

Hacıbayram: Adı IŞİD'le anılan semt

Bu sabah IŞİD operasyonuyla gündeme gelen semt hakkında daha önce pekçok kez IŞİD'in devşirme merkezi olduğu iddiasıyla haberler çıktı. Semtin tarihini, sosyo-ekonomik yapısını ve geçmişteki IŞİD şüphelerini İlhan Taşcı yazdı.

Abone ol

Hacıbayram, Ankara'nın merkezindeki en yoksul semtlerden.

Ankara güne en eski mahallelerinden Hacıbayram bölgesinde polisin IŞİD'i hedef alan operasyonuyla başladı.

Güvenlik güçleri, mahallenin giriş çıkışlarını kapatırken, polis helikopteri de havadan destek verdi

Çok sayıda ev ve işyerinde arama yapılırken, 15 kişi gözaltına alındı.

IŞİD operasyonuyla gündeme gelen bölge adını tarihi Hacıbayram Cami'nden alıyor.

Camiye adını verense bahçesindeki Türk mutasavvıf ve şair Hacı Bayram'ın türbesi.

Tevhit bayrağı olağan

Cumhuriyet döneminin ilk yönetim merkezi ve ilk meclisin de yer aldığı merkezi semtlerden Ulus'taki bölge, bugün yoksulluğun en ağır yaşandığı yer.

Caminin çevresindeki işyerlerinde dini eşyalar ve kitapların satışı yapılıyor.

Sarıklı, cübbeli, sakallı sakinlerin şaşırtıcı görülmediği mahallede, çocukların Tevhit bayraklarıyla dolaşması da "olağan" sayılıyor.

Mahallede mülteciler yoğun

Virane haldeki gecekondularında kiraların ucuz olması Suriyeli, Iraklı ve Afganlar için de mahalleyi cazip hale getiriyor.

Gecekondu kiralarının ucuz olması mahalleyi Suriyeli, Iraklı ve Afganlar için de cazip hale getiriyor.

Kimi zaman bölgenin yerleşik halkıyla, "dışarıdan gelenler" karşı karşıya gelebiliyor, polisiye olaylar da yaşanabiliyor.

Hacıbayram mahallesi uzunca süredir hem Türkiye, hem de uluslararası basının ve gazetecilerin de ilgi alanı.

Bunun en önemli nedeni ise IŞİD'in bölgedeki varlığı ve örgütlenme çalışmaları.

İlk örgütlenme o yıl

Kimi zaman "güvenilir aracılar" sayesinde mahallede IŞİD konusunda araştırma, inceleme yapma ve örgütle bağlantılı olanlarla ya da sempatizanlarla konuşma imkanı bulunabiliyordu.

Örneğin Birgün gazetesinden Doğu Eroğlu geçen yıl bölgede yaptığı çalışmanın ardından, Suriye'de çatışmalara katılan isimlerin bilindiğini ancak buna karşı güvenlik önlemlerinin alınmadığını yazmıştı.

Habere göre, IŞİD 2000'li yıllardan itibaren bölgede Selefi anlayışına göre örgütlenmeye başladı ve güvenlik güçlerinin göz yummasıyla da güçlendi.

Kimi gazeteciler IŞİD saflarında savaştıklarını anlatan kişilerle röportajlar da yaptılar.

Militan devşirme merkezi

16 Eylül 2014 tarihine kadar yerel ve ulusal basında defalarca çıkan IŞİD'in militan devşirdiği haberlerine iktidar ile emniyet yetkilileri ilgi göstermedi. Ta ki New York Times gazetesinde yayınlanan o makaleye kadar.

Hacıbayram'da bugünkü operasyondan bir kare

Gazete, "Türkiye'den IŞİD'e sabit bir şekilde militan akıyor" başlıklı haberinde, IŞİD sempatizanları ile ve saflarına katılıp sonradan mağdur olanlarla yaptığı görüşmeleri haberleştirmişti.

Haberde en dikkat çeken nokta, Hacıbayram semtinin IŞİD mensuplarınca eleman devşirme merkezi haline getirildiği iddiasıydı.

Erdoğan'ı kızdıran fotoğraf

New York Times gazetesinin IŞİD olayını mercek altına aldığı bu haberi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Hacıbayram Camisi'nden çıkarken çekilmiş fotoğraflarıyla servis etmesi, Erdoğan'ın sert tepkisine neden oldu.

Erdoğan tepkisini "Uluslararası bir gazete, benim ve Sayın Başbakan'ın Hacı Bayram Camii'nde namazdan çıkarken çekilmiş fotoğraflarımızı kullanıyor, altına da bir terör örgütünün o caminin bulunduğu bölgeden terörist devşirdiğini yazıyor. Bu en hafif tabiriyle, edepsizliktir, alçaklıktır ve adiliktir" sözleriyle dile getirdi.

New York Times, IŞİD'in Türkiye'deki faaliyetlerine ilişkin haberin arkasında durduklarını açıklarken, gazetede Erdoğan'ın tepkisini çeken haberde kullanılan fotoğrafı ise internet sayfasından kaldırarak, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nu Ağustos ayında bir camiden çıkarken gösteren fotoğraf yanlışlıkla yayımlanmıştır" notu düşmüştü.