BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Hacı adayları kutsal topraklarda

Ali Bardakoğlu öncelikli hedeflerinin Türkiye hacılarının müstakil odalarda kalması olduğunu bildirdi.

Abone ol

Hac organizasyonunu takip etmek üzere Mekke'de bulunan basın mensuplarını kaldıkları otelde ziyaret eden Prof. Dr. Bardakoğlu, burada düzenlenen sohbet toplantısında yaklaşık 1 aylık hac ortamında çok güzel dostluklar oluştuğunu söyledi.

Kutsal topraklara gelen farklı huylardaki hacı adaylarının hiç tanımadıkları insanlarla 5-6 kişilik odalarda bir arada bulunmasının zaman zaman sıkıntıları da beraberinde getirdiğini ifade eden Bardakoğlu, ''Haccın o manevi atmosferi zaman zaman zedelenebiliyor. Birinci hedefimiz, Türk hacılarının müstakil odalarda kalması'' dedi.

Ancak bunun iki açıdan zorluk taşıdığını kaydeden Bardakoğlu, Mekke evlerinin henüz buna müsait olmadığını, isteseler de 60-70 bin hacıya müstakil ev bulamayacaklarını ifade etti.

Bardakoğlu, şöyle devam etti:

''İkincisi insanlarımızın ekonomik durumu buna fazla müsait değil. Biz sosyal bir devletiz. Şöyle de düşünmüyoruz. 'Biz bunu müstakil yapalım, 3 bin-3 bin 500 avroyu veren gelsin. 2 bin avrosu olan hacca gelmesin' dersek bu da çok içimize sinen bir yol görünüyor mu? O da değil. Standart 2 bin avroya kurtarıyor. Müstakil odaya geçtiğimizde 3 bin-3 bin 200'den falan başlaması gerekiyor. Bu sefer de birçok insan boynu bükük kalacak. Bu iki engeli aşabilirsek müstakilleri biraz indirebilirsek, standart getirilirse müstakil odaya geçmemiz lazım.''

Hacı adaylarının yükten ve meşguliyetten kurtarılması gerektiğini belirten Bardakoğlu, kargo konusunda bazı problemler yaşandığını, bunların çözülmesi gerektiğini söyledi.

Diyanet olarak bu konuya girmekte tereddüt ettiklerini kaydeden Bardakoğlu, kargoyla neler taşındığını tam olarak bilemediklerini, bu durumda da belli bir riski üstlenmiş olacaklarını ifade etti.

Bardakoğlu, ''Kamyon ve TIR şoförleri de Allah razı olsun hepsi iyi insanlar. Ama onlar da bu eşyaların içine bir şeyler katabiliyorlar. İşte 'biz bunlara kefiliz' diyoruz ama daha sonra mahcup olacağımız bir durumla karşı karşıya kalabiliriz'' dedi.

Tüm bunlara rağmen bu konunun çözümünde geri durmalarının da mümkün olamayacağını kaydeden Bardakoğlu, temaslara başladıklarını, çeşitli çalışmalarının olduğunu belirtti.

İrşat hizmetlerinin de çok iyi gittiğini, hacıların eğitiminin çok iyi geçtiğini ifade eden Bardakoğlu, her yıl iyileşme ve gelişme yaşandığını kaydetti.

ÖZEL TAVAF İSTEYENLER BİLE VAR

Hac konusunda ilginç taleplerle de karşı karşıya kaldıklarının altını çizen Bardakoğlu, ''Bize (niye Medine'ye uçakla gitmiyoruz) diyenler, özel tavaf isteyenler oluyor'' diye konuştu.

Basın mensuplarıyla bir süre sohbet eden Bardakoğlu daha sonra başkanlığa bağlı Mekke Hastanesini ziyaret etti.