Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, Türkiye'de 1 milyon 163 bin kişinin hac görevini yerine getirmek için sıra beklediğini bildirdi.
Abone olMekke'deki Hac İdare Merkezi'nde Türk basın mensuplarıyla bir araya gelen Keleş, bu yılki hac organizasyonu hakkında bilgiler verdi.
Türkiye'den ilk hac kafilesinin 17 Eylül'de yola çıktığını ve son kafilenin de 20 Ekim'de Cidde'ye ulaşacağını belirten Keleş, bu yıl 74 bin hacı adayının kutsal topraklara geleceğini söyledi.
Bu sayının yüzde 60'ının Diyanet İşleri Başkanlığı, yüzde 40'ının ise özel şirketler aracılığıyla organize edildiğini anlatan Ekrem Keleş, Avrupa'dan gelen yaklaşık 15 bin hacı adayı ile Mekke'ye gelecek Türk hacı adayının 90 bine ulaşacağını vurguladı.
Hac dönüşlerinin 30 Ekim'de başlayacağını ve 29 Kasım'da sona ereceğini dile getiren Keleş, bugün itibarıyla Mekke'ye ulaşan Türk hacı adayı sayısının 52 bin 185'e ulaştığını kaydetti.
Hacı adaylarının konaklamasında bu yıl ilk kez ''oda sistemi''ne geçildiğini aktaran Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Keleş, bu sayede daha konforlu ve rahat bir ortam sağlandığını belirtti. Hacı adaylarına günde 2 öğün yemek hizmeti ve son model otobüslerle servis imkanı sunduklarını kaydeden Keleş, bunun yanı sıra 15 ambulans ve 600 personeli bulunan tıp merkezleriyle de sağlık hizmetleri verdiklerini anlattı.
Şu ana kadar tıp merkezlerine başvuran toplam 22 bin 949 kişinin ayakta tedavi edildiğini, 3 bin 891 kişinin ise yatarak tedavi gördüğü bilgisini veren Keleş, sağlık ocakları ile birlikte hizmet sunulan kişi sayısının 49 bini geçtiğini bildirdi.
Hac organizasyonunda hizmet vermek üzere kafile başkanları ve din görevlilerinin de aralarında bulunduğu 4 bin 288 kişinin görev yaptığını aktaran Keleş, Arafat için de tüm hazırlıkların tamamlandığını ifade ederek, ''Bu sene Arafat'ta hacılarımıza çevre temizliği için çöp poşetleri dağıtacağız. Böylece hacılarımız çöplerini poşetlerde toplayıp çöp konteynerlerine atarak örnek bir davranış sergileyecek'' diye konuştu.
SURİYE'DEKİ KİZ FİYATLARI VURDU
Diyanet İşleri Başkanlığı olarak hacı adaylarının Mekke ve Medine'den satın aldığı hurma ve hediyelik eşyaların Türkiye'ye nakliyesinde de PTT'nin desteğiyle aktif rol aldıklarını anlatan Keleş, ''Şu ana kadar 615 tonluk malzeme teslim alınarak 502 tonu Türkiye'ye ulaştırıldı. Nakliyenin yüzde 90'ını hurma oluşturuyor'' dedi.
Önceki yıllarda kargo taşımacılığının Suriye üzerinden sağlandığını ancak yaşanan olaylar sonrası tüm nakliye trafiğinin hava yoluna kaydırıldığı bilgisini veren Keleş, bu nedenle geçen yıl kilosu 4 riyal (2 lira) olan nakliye ücretinin bu yıl 7 riyale yükseldiğini söyledi.
8.YILDA KURASIZ HACA GİTME UYGULAMASI 1 KEZ YAPILACAK
Türkiye'de 1 milyon 163 bin kişinin hac görevini yerine getirmek için sıra beklediğini bildiren Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, üst üste 7 kez kurada adı çıkmayanların 8. yılda kurasız hacca gitmelerine yönelik uygulamanın gelecek yıl gerçekleşeceğini vurguladı.
Bu uygulamanın sürdürülebilir olmadığını ve sadece bir defaya mahsus uygulanacağını dile getiren Keleş, başvuruların her geçen yıl artması nedeniyle ''kat sayılı kura'' yönteminin sürdürüleceğini kaydetti.
Hac kurasına bir kez başvuran kişinin adı çıkmadığı sürece bir sonraki kuraya adının otomatik olarak kaydedildiğini anlatan Keleş, ayrıca kura ile hacca bir kez gelmiş kişinin bir daha gelme şansının bulunmadığını söyledi.