Hacettepe Üniversitesi'nde öğrenci ve öğretim üyeleri soruşturma şoku yaşıyor.
Abone olBaşkent'in gözde okullarından Hacettepe Üniversitesi soruşturmalarla sarsılıyor. Gösterilere katılan öğrenciler, stand açan çalışanlar, polisin öğrenciyi darp etmesini engellemeye çalışan öğretim üyelerine soruşturma açılıyor. Üniversitede satranç ve dağcılık için bile stand açmak yasaklandı.
Hacettepe Üniversitesi'nde yaşananlara tepki gösteren Eğitim-Sen'li çalışanlar son bir yılın bilançosunu çıkardı. O bilançoya göre üniversitede 2010-2011 akademik yılında yaşananlar özetle şöyle:
- 6 Ekim 2010 tarihinde Beytepe Yerleşkesi'nde bir mağazanın açılışına katılan Hacettepe Üniversitesi Rektörü Uğur Erdener ve Genel Sekreteri Turhan Menteş öğrenciler tarafından protesto edildi. Genel Sekreter Menteş bir önceki yıl, 26 Ekim 2009 tarihinde, 69 öğrencinin gözaltına alınması sonrası gerçekleştirilen geniş katılımlı protestolarla ilgili olarak "128 kişiydiler, zaten hepsi fişlendi" dedi.
- 11 ve 13 Ekim 2010 tarihlerinde öğrencilerin açtıkları bir standın kapatılması için Beytepe Yerleşkesi'ne 300 civarı çevik kuvvet, 70 Özel Güvenlik Birimi mensubu ve çok sayıda sivil polis girdi .
- Eğitim-Sen Hacettepe Üniversitesi İşyeri Temsilciliği sendikal bir faaliyet olarak stand açtı ve stand yasağına karşı durdu.
- Bu süreçte 20'ye yakın idari ve 2 akademik personele soruşturma açıldı.
Soruşturmaların geri çekilmesi için 300'ün üzerindeki imza toplanarak üniversite yönetimine iletildi. Yasaksız Üniversite talebiyle yürüyüş yapıldı.
- Üniversitede yapılacak "Üniversiteler ve Özgürlükler" konulu panele katılmak üzere Beytepe Yerleşkesi'ne gelen Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç'ı özel güvenlik birimleri kapıdan sokmamaya çalıştı. Bu engellemeye rağmen yerleşkeye giren Kılıç'ın bulunduğu araca özel güvenlik birimleri yumruk ve tekmelerle saldırdı.
- Uluslararası İlişkiler Topluluğu'nun düzenlediği foruma katılmak için farklı üniversitelerden gelen öğrenciler özel güvenlik birimlerince engellenerek üniversiteye alınmadı.
- Eğim-Sen üyesi yedi çalışan hakkında, yürüttükleri sendikal faaliyet gerekçe gösterilerek soruşturma açıldı.
- Şu anda Hacettepe Üniversitesinde, öğrencilerin satranç veya dağcılık gibi sosyal faaliyetleri yürütecekleri topluluklardan, eğlence amaçlı yapılacak bir organizasyonun biletlerinin satışına kadar hiçbir "masa"nın açılmasına izin verilmiyor.
EĞİTİM SEN PROTESTOYA HAZIRLANIYOR
Son 7 soruşturma ile Hacettepe Üniversitesi'nde çalışan toplam 30 Eğitim-Sen'li çalışana soruşturma açıldı. Çarşamba günü Beytepe Kampusü kütüphanesi önünde protesto gösterisi düzenlemeye hazırlanan sendika çalışanları yaptıkları açıklamada yaşananları şöyle eleştirdiler:
"Hukuki ve mantıki dayanakları olmamasına rağmen sendika çalışanlarını hedef alan soruşturmaların ardı ardına gündeme gelmesi, tarafımızca soruşturmaların bir yıldırma ve cezalandırma aracı olarak kullanıldığı biçiminde yorumlanmaktadır. Sadece geride bıraktığımız güz döneminde 30'a yakın Eğitim-Sen'li çalışan ve yüzden fazla öğrenci hakkında farklı gerekçelerle soruşturma açılmış, işyeri temsilcimiz iki ay içinde iki ayrı soruşturmayla karşı karşıya bırakılmıştır. Eğitim-Sen, eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal, demokratik ve kültürel haklarını korumak ve geliştirmek için vardır. Sendikal faaliyetimizi hedef alan herhangi bir girişim, kaynağı kim olursa olsun, eğitim emekçilerinin hak ve özgürlükler mücadelesini hedef almaktadır. Bizler Eğitim-Sen'li Hacettepe Üniversitesi çalışanları olarak, sendikal faaliyetimizin soruşturmaya konu olmasını kınıyor, soruşturmaların derhal sonlandırılmasını talep ediyoruz. Ayrıca, sendikal faaliyetimizi engellemeye yönelik antidemokratik ve baskıcı uygulamaların sorumluları hakkında gerekli hukuki süreci başlatacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz."