BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Hac yolculukları tehlikede

Suuidi Arabistan geçen yıl Mekke'deki kazanın ardından hacı adaylarına sıkı şartlar koydu

Abone ol

Suudi Arabistan, geçen sene Mekke'de meydana gelen kazanın ardından, hacıların kaldığı binaların ruhsatlarını iptal ederek yeniden ruhsat alma mecburiyeti getirdi.

Hac döneminin başlamasına kısa bir süre kala, bina sahiplerinin ruhsat işlemlerini tamamlayamaması büyük bir sıkıntıya yol açtı. Türkiye'den 40 bin kişiyi kutsal topraklara götürmeye hazırlanan 35 seyahat acentesi, hacı adaylarının vizesini alamadı. Acente yetkilileri, "Ramazan'dan beri uğraşıyoruz. 'Sorunu ancak Başbakan'ınız Mekke prensini arayarak çözebilir.' diyorlar." sözleriyle yaşadıkları sıkıntıyı dile getirdi. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Fikret Karaman ise henüz olumlu bir sonuç alamadıklarını belirtirken, Diyanet aracılığıyla gidecek hacı adaylarının vize işlemlerinin sürdüğünü vurguladı.

Suudi yönetimi, geçen sene Mekke'de hac mevsiminde otel olarak kullanılan binanın çökmesinin ardından, facianın tekrarını önlemek için hacı barındırma ruhsatı bulunan eski otel ve evlere ait geçerli bütün ruhsatları iptal etmişti. Hac Bakanlığı, İçişleri ve İskan Bakanlığı, konuyla ilgili şartname ve tebliğleri geç yayınlayınca bütün otel ve bina sahipleri ruhsat için son anda müracaat ederek büyük bir yığılmaya sebep oldu. İskan Bakanlığı'nın yoğunluktan dolayı Bilgi İşlem Merkezi de çökünce kriz iyice büyüdü. Türk ve yabancı seyahat acentelerine evlerini kiralamak için ön anlaşma imzalayan ve paralarını alan yaklaşık 6 bin ev sahibi, bakanlık önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Kutsal topraklara seyahat acenteleri vasıtasıyla gitmek isteyenlerin vize alabilmesi için acentenin Arabistan'da hacıların konaklayacağı evlerin iskan ruhsatı olduğuna dair Hac Bakanlığı'ndan onay alması gerekiyor. Onayın ardından Hac Bakanlığı, Türkiye ve farklı ülkelerdeki konsolosluklara vize yazısı gönderiyor. Sözleşme olmayınca acenteler konsolosluklardan hacca gidecekler için vize alamıyor. Hac organizasyonu için gerekli tüm işlemleri yapan Türk seyahat acentelerinin temsilcileri, Ramazan ayından bu yana Suudi Arabistan'da ön anlaşma yaptıkları otel ve ev sahiplerinin belge alması için mücadele veriyor.

Hac Bakanlığı yetkililerine belgelerin bir an önce verilmemesi durumunda Türk hacıların gelişinin tehlikeye gireceğini anlatmaya çalışan acente yetkilileri, bugüne kadar hiçbir sonuç alamadı. 22 Kasım'dan itibaren hac organizasyonu yapan 35 şirketin getireceği 40 bin hacının vizesinin halen alınamadığını belirten bir seyahat acentesi yetkilisi, çaresizliklerini ağlayarak dile getirdi. 22-27 Kasım tarihlerinde 15 bin hacının Medine'ye geleceğini dile getiren aynı yetkili; uçak ve otel ödemeleri yapıldığını, sadece vize için gerekli belgenin beklendiğini söyledi. Geçen yıl yıkılan bina sebebiyle bu yıl Hilton gibi büyük otel zincilerinin de dahil olduğu birçok binanın ruhsatının iptal edildiğini ifade eden yetkili şu bilgileri verdi: "Uluslararası oteller Suudi Arabistan yetkilileri nezdinde girişimde bulunarak sorunlarını çözdüler. Ruhsatlarını yenilemeye gerek kalmadan beş yıldızlı ve birinci sınıf oteller bu yıl hacı ağırlayabilecek. Ama sorun, bizim hacılarımızın büyük çoğunluğunun ruhsat almayı bekleyen otel ve evlerde kalacak olması." Acente yetkilisi, resmi bir kurum olduğu için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın getireceği hacıların kalacağı evlerde iskan ruhsatıyla ilgili şartın aranmadığını; ancak Diyanet'in himayesinde olan seyahat acentelerinden ise bu şartın istendiğini kaydetti: "Diyanet bütün bu süreci biliyordu. Ama müdahalede geç kaldılar. Şimdi bu sıkışık süreçte ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Perşembe ve cuma Suudilerin tatil günü, cumartesi, pazar bizim tatil günümüz. Haftaya çarşamba yola çıkması beklenen ilk kafile kutsal topraklara gelemeyecek. Çünkü vizeleri yok."

Suudi Hac Bakanlığı yetkilileriyle görüştüklerinde "Bu iş Mekke prensinin dudağından çıkacak iki söze bakıyor. Dışişleri Bakanı ya da Başbakan'ınız devreye girmezse bu işin çözümü çok zor." dediklerini aktaran yetkili, meselenin çözümü için yapılacaklarını şöyle dile getirdi: "Bizim talebimiz önceki yıllarda yapıldığı gibi ve şu anda Diyanet İşleri'ne uygulanan sistemin bize uygulanması, yani otellerle yapılan ikili anlaşmalar baz alınarak Hac Bakanlığı'nın onayına sunulmadan konsolosluklardan vizenin verilmesi. Bu da ancak Başbakan'ın müdahalesi ve Suudi hükümetinin yumuşamasıyla mümkün olabilir."

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Fikret Karaman, sorunun çözümüyle ilgili temasların devam ettiğini; ancak henüz net bir sonuç alamadıklarını söyledi. Diyanet'in de götüreceği hacı adaylarının bir kısmının vize işlemlerinin devam ettiğine dikkat çeken Karaman, seyahat acentelerinin sorununun çözülmemesi durumunda yaşanabilecek sıkıntıları Suudi yetkililere anlattıklarını ifade etti. Dışişleri Başkanlığı, Cidde Başkonsolosluğu, Cidde Din Hizmetleri Ataşeliği'nin Suudi yetkililerle sürekli temas içinde olduğuna işaret eden Karaman "Cidde'de Hac Başkanlığı'nda dün yapılan toplantı sonucu bazı otellerle ilgili sıkıntı aşıldı. Ancak bazı hacı adaylarının kalacağı evlerle ilgili sorunun çözümü için görüşmeler devam ediyor. Vizelerin gecikmesi uçak programının aksamasına yol açabilir. Evler belirli bir süreliğine kiralandığı için konaklama konusunda da sıkıntı yaşanabilir. Bunları yetkililere iletiyoruz. Sıkıntının aşılması için yoğun bir şekilde çalışıyoruz." şeklinde konuştu. Türkiye'den bu yıl yaklaşık 125 bin kişinin hacca gitmesi bekleniyor. Bu kişilerden 75 bini Diyanet kanalıyla, geri kalanları ise seyahat acenteleriyle kutsal topraklara gitmeyi planlıyor

Haber: İsa Sezen
Kaynak:www.zaman.com.tr