BIST 9.227
DOLAR 34,36
EURO 36,52
ALTIN 2.870,30
HABER /  GÜNCEL

Habur'da YPG cenazeleri krizi büyüyor!

Suriye'de Rojava bölgesinde hayatını kaybeden Türkiye vatandaşı 13 YPG'linin cenazesi 9 gündür Habur'da bekletilirken kriz büyüyor.

Abone ol

Habur Sınır Kapısı’nda, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın deyimiyle ''50 derece sıcağın altında'' 13 YPG’linin cenazesi 9 gündür bekletiliyor.

BBC Türkçe'den İlhan Taşcı'nın haberine göre cenazelerin bekletilmesinin nedeni olarak 'Bakanlar Kurulu kararından' söz ediliyor.

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, bunu dile getirenin de bizzat Şırnak Valisi Ali İhsan Su olduğu iddiasında. Vali ile konuyu görüşmek için aradığımızda özel kalemi, valinin toplantıda olduğunu belirtip, aradığımızı not aldığını söyledi, ancak bir geri dönüş olmadı.

Sınırın bulunduğu Silopi Kaymakamının özel kaleminden ise “Kaymakam beyin kesin talimatı var. Kendisi konuşmayacak, valiliğe yönlendirmemizi söyledi” yanıtını aldık.

Benzer bir bekleyişin Suruç'ta da bugün başladığı bilgisi var.

Edinilen bilgilere göre Kobani’de IŞİD ile girdikleri çatışmalarda hayatını kaybeden Türkiye vatandaşı YPG üyesi 11 kişinin cenazelerinin Kobani’de Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye alınmasına izin verilmiyor.

BBC Türkçe'ye ismini vermeden konuşan üst düzey bir Suruç Kaymakamlığı yetkilisi, cenazelerin Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye alınmamasıyla ilgili olarak “Bizim yetkimizi aşan bir durum. Eskiden cenazeleri sınır kapısından alıyorduk. Ama son 2 haftadır yani Türkiye’den olayların başlamasından bu yana gelen talimatla cenazeleri almıyoruz" dedi.

Bilgiyi veren kaynak, konunun sadece Suruç için geçerli olmadığını, Türkiye genelinde aynı uygulamanın söz konusu olduğunu da ifade etti ve "Cenazeler olay çıkmasın diye alınmıyor” dedi.

12’si Türkiye’den, 1’i Almanya

Suruç'ta YPG'li Mesut Pusat, Cahit Çapan, Veysi Cin, Mehmet Koç, Fidan Yalçın, Cumhur Turan, Mümin Kasap, Ferit Öner, Ragıp Yıldız, Mehmet Bulun, Ferit Coşkun, Nuri Aydın ve Alman vatandaşı Kevin Jochim’in cenazesi sınır bölgesinde termokingde bekletiliyor.

Çevre illerden destek amaçlı gelenlerle birlikte sayıları kimi zaman binlerle ifade edilecek sayıya ulaşan insanların Habur Sınır Kapısındaki gergin bekleyişi zaman zaman çatışmalara da dönüşüyor.

Valinin mi, hükümetin mi kararı?

Suriye'deki çatışmalardan kaçan binlerce mülteci, Türkiye'ye Suruç üzerinden girmişti.

Şırnak Valiliği önünde oturma eylemi yaptıkları sırada ulaştığımız HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, hem İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ile hem de Vali Ali İhsan Su ile telefonla görüştüğünü ancak yüz yüze bir görüşmelerinin olmadığı bilgisini verdi.

İrmez’in aktardığına göre, Şırnak Valisi ile yaptığı görüşmede, Vali, cenazelerin sınırdan içeri alınmaması konusunda hükümetin Bakanlar Kurulu’nda aldığı bir karar olduğunu aktarmış. İrmez, Vali Su’nun kendisine “Cenazelerin hiçbir şekilde Türkiye sınırları içerisine alınmayacağını” bildirdiğini de söylüyor.

Bakan Öztürk ile de görüşen Aycan’a göre, İçişleri Bakanı'nın gerekçesi ise Şırnak Valiliğinin kendilerine “Cenazeler sınırdan alındığı zaman toplumsal olaylar çıkacağına” ilişkin görüşü .

Cenazaler nerede gömülecekler?

HDP’li İrmez, 9 gündür bekletilen cenazelerin ne yapılması gerektiği konusunda devletin hiçbir öneride bulunmadığını, “Nerede yaşamlarını yitirmişlerse orada gömülmesine ilişkin” söylemleri olduğu iddiasında.

İrmez, ölenlerin Türkiye vatandaşı olduğu, Vatandaşlık Kanunu kapsamında Türkiye sınırları içine alınması gerektiğini hem İçişleri Bakanı'na, hem de Vali'ye iletmesine karşın talepleri kabul görmemiş.

'Süresiz bekleyeceğiz'

Bekleyişin ne kadar süreceğine ilişkin soruya HDP’li Aycan İrmez, “Süresiz devam edeceğiz. İnsanların en doğal haklarıdır cenazelerini almaları. Kanuna baktığınızda kısıtlama söz konusu değil” yanıtını veriyor.

Daha önce benzer şekilde YPG saflarında savaşırken yaşamını yitirerek Türkiye’ye gelen cenazeleri karşılayan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ise daha önce Sağlık Bakanlığı’nın direktifiyle benzer durumdaki cenazelerin girişinden otopsisine kadar pek çok konuda “kolaylık sağlandığı” bilgisini veriyor.

Neyin değiştiği sorusuna ise Encü’nün yanıtı “Halka karşı 1 hafta önce top yekûn savaş kararı alındı” oluyor.

Encü, cenazelerin günlerdir bekletilmesinin toplumsal olaylara neden olduğu değerlendirmesini yaparken, halkın bir provokasyona çekilmeye çalışıldığını iddia ediyor.

Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda bekletilen YPG’li cenazeleri hakkında ise BBC Türkçe’ye bilgi veren Kobani Kantonu Başbakan Yardımcısı Halit Berkel, “Türkiye vatandaşı 11 YPG üyesinin cenazesini Türkiye’ye ailelerine göndermek istiyoruz ama kapıdaki görevliler bırakmıyorlar […] Bize Ankara’dan gelen talimatla bırakmadıklarını söylüyorlar. 11 YPG cenazesi şimdi hastanelerde bekletiliyor. Cenazelerin geçişine izin verilmemesi asla kabul edilemez” diyor.

Demirtaş’tan Başbakan'a tepki



Selahattin Demirtaş: Aileleri 5 gündür, o cenazeleri soğuk hava tesisatlı bir Tır Korsesinde Türkiye’ye almak için bekliyorlar.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hafta sonu biraraya geldiği gazetecilerle görüşmesinde, cenazelerin bekletilmesinden duyduğu rahatsızlığı, Başbakana yönelik şu sözlerle dile getirmişti:

“Aileleri 5 gündür, o cenazeleri soğuk hava tesisatlı bir Tır Korsesinde Türkiye’ye almak için bekliyorlar. 5 gündür sizin emrinizle 13 cenazeye hakaret ediliyor, işkence ediliyor. Bu mudur sizin huzur operasyonlarınız? Evet evlatlarımız ölüyor. Evet, acılar çekiyoruz. Bütün acıları yüreğimizde hissediyoruz. Ama cenazelere hakaret edecek, cenazelere işkence yapacak kadar vicdanınızı yitirmemiş olmanızı temenni ediyorum.”