BIST 10.086
DOLAR 35,30
EURO 36,70
ALTIN 2.989,67
HABER /  MEDYA

Haber olmak için ne lazım?

Trafik kazasında ölen42 Afgan mülteciye, gazetelerin çoğunun küçük yer ayırması,tepkiye neden oldu.

Abone ol

Geçen hafta, Osmaniye'de trafik kazasında can veren 42 Afgan mülteciye, gazetelerin çoğunun küçük yer ayırması, yeni bir tartışma yarattı: Tek suçları Afgan olmaları mıydı
Geçen hafta Osmaniye'de kaçak göçmenleri taşıyan bir kamyon bir TIR'la çarpıştı. Kazada 42 kaçak Afgan göçmeni ve 2 Türk öldü. Televizyonlarda geniş yer bulan bu vahim haberi, başta SABAH ve Star olmak üzere bazı gazeteler de birinci sayfadan genişçe kullandılar. Ancak genelde medyanın tercihi haberi küçük kullanmak yönündeydi. Haberin neden büyük kullanılmadığını, gazetelerin yazı işleri müdürleri ve okur temsilcilerine sorduk. İşte aldığımız cevaplardan bazıları...

Daha da büyütülebilirdi
YAVUZ BAYDAR (Sabah Okur Temsilcisi):
Burada bir "gözden kaçırma" veya "önemsemeyiş" olduğu konusunda o kadar emin değilim. Milliyete göre bir ayrımcılık yapıldığını da sanmıyorum. Bir kere, başta SABAH olmak üzere birçok gazetede haberin ilk sayfada yer aldığını teslim etmek gerek. Daha da büyütülebilir miydi? Elbette.

Refleks eksikliği söz konusu
TEMUÇİN TÜZECAN (Hürriyet Ombudsmanı):
Kimbilir şu sırada kaç tane benzer şekilde kamyon var? İnsan ticareti denen bir şey var ve Türkiye de bu ticaretin en kritik kavşaklarından biri. Ama gazetelerimizde bu konuyla ilgili ne bir araştırma haber yayınlanıyor ne kimin yaptığını biliyoruz. Türkiye'nin en önemli konularından biri olan insan ticareti ile ilgili gazetecilik refleksi eksikliği var.

Türk olsalar iş değişirdi
GÜRAY ÖZ (Cumhuriyet Sorumlu Müdürü):
Kazada ölenler Türk olsaydı mutlaka haber daha büyük kullanılırdı. Türkiye'de gündemin çok yoğun olması, çıkan haberlerin küçük yer almasına sebep olabilir. Ama genellikle bu tür göç hareketlerine çok da sıcak bakılmıyor.

Yakınlık kriteri var
DOĞAN AKIN (Milliyet Haber Müdürü):
Dünyada olaylara haber değeri veren çeşitli kriterler var. Bunlardan biri de yakınlık kriteri. Yani bir olay önem taşıyorsa, yeniyse, ilginçse ve aynı zamanda da insanlara coğrafi ve tematik açıdan yakınsa haber yapılıyor. Bu anlamda yakınlık elbette Türkiye'de bir trafik kazasında Türklerin ölmesi başka ülkelere göre daha farklı değerlendirilebilir.

Alman olsalar büyürdü
ERDAL GÜVEN (Radikal Yazı İşleri Müdürü):
Bütün gazeteler tarafından daha büyük görülebilirdi. İşin ikinci tarafı, bunun altında Afgan oldukları için ırkçı bir bakışla yaklaşmamak gerekir. Ama bu ölenler Türkiye'de tatil yapan, dinlenen Alman turistler olsaydı, evet daha büyük görülürdü.

Yer yerinden oynardı
MEHMET BAKAR (Star Yazı İşleri Müdürü):
Biz manşet yaptık. Ortada, Türkiye'de şimdiye dek yaşanmamış kaza var. Ölenler Türk olsa kesin daha büyük kullanılırdı, hatta işadamı vs. olsaydı ortalık yerinden oynardı.

Hangi gazete birinci sayfada nasıl yer verdi?
Sabah: 4 sütuna 18 santim fotoğraflı
Hürriyet: 2 sütuna 5 santim fotoğrafsız
Milliyet: 2 sütuna 4 santim fotoğrafsız
Vatan: 4 sütuna 10 santim fotoğraflı
Cumhuriyet: 3 sütuna 6 santim fotoğrafsız
Radikal: 2 sütuna 3 santim fotoğrafsız
Star gazetesi: 6 sütuna manşet
Zaman: 7 sütuna 10 santim fotoğraflı
Yeni Şafak: 3.5 sütuna 13 santim fotoğraflı

Haber:Pınar ŞENGÜL - Nurdeniz KUTSEL
Kaynak: Sabah