Güzel kokmak uğruna temiz hava duygusunu kaybettikçe sağlığımızı da kaybediyoruz.
Abone olAşırı koku kullanımı sebebiyle tezim hava kokusu hafızalarımızdan yavaş yavaş siliniyor. Oda parfümleri, kokulu mumlar, parfümler, deodorantlar, araba kokuları kullanımı yüzünden kokular içerisinde yaşıyoruz.
Peki bu kadar koku kullanımının sağlığımıza büyük ölçüde zararlı olduğunu biliyor muyuz? Günlük hayatta bu kadar fazla kokuya maruz kalmak alerji, astım, migren gibi hastalıkları tetikliyor. Kimi alerjiler kokuyu yayan maddenin deriye temas etmesiyle oluşuyor ve deride egzama oluşturuyor. Kokuların içindeki kimyasal bileşenler deriyle temas halinde kaşınma, döküntü, kızarıklık oluşturabiliyor.
Koku kullanımı arttıkça, alerji oranları da artıyor. Vücudunuz ilk başta tepki vermese de, kimyasal olarak zararlı bir şeye maruz kaldığında 'hafıza hücreleri' üretiyor. Maruz kaldığı kimyasalı ve onun zararlı olduğunu hatırlıyor. Vücut aynı kimyasala maruz kaldıkça hastalanıyor, alerji, deri problemleri, astım gibi şikayetler ortaya çıkıyor.
Senelerdir kullandığınız parfüm, koku veya kişisel bakım ürünlerine karşı vücudunuzun birden alerji geliştirmesi olası. Özellikle ağır kokular migren hastalarında tetikleyici etki yaratıyor. Normal insanlarda da baş ağrısı, gözlerde yanda, kaşınma gibi şikayetlere yol açabilir.
Hem güzel kokup hem sağlığınızı korumanın bir kaç yolundan biri, kullandığınız ürünlerin sizin üzerinizde nasıl etkiler yaptığını gözlemleyip, gerektiğinde dozu azaltmak ya da ürünü değiştirmek olabilir. Kişisel bakım ürünlerinde sizi hasta eden en büyük etken ise pH değerleridir. Normal insan vücudunun ihtiyacı olan pH değeri 4-5 arasıdır. Kullandığınız ürünlerin pH değerine bakıp, derinize uygun değerlerdeki ürünleri kullanabilirsiniz.