BIST 9.550
DOLAR 34,55
EURO 36,01
ALTIN 3.010,10
HABER /  SAĞLIK

Güzel haber! Türkiye'de bu hastalık giderek azalıyor

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu verilerine göre Türkiye'de verem hastalığının görülme oranı giderek azalıyor.

Abone ol

Türkiye'de veremin görülme sıklığı giderek azalıyor. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu verilerine göre, 2014 yılında yeni tanı konulan hasta sayısı 13 bin 378 ve olgu hızı yüz bin nüfusta 18’ken, 2005 yılındaki olgu hızı yüz bin nüfusta 26’ydı.

Dünya Sağlık Örgütü, 2014 yılında tüm dünyada 9,6 milyon yeni tüberküloz (verem) hastasının ortaya çıktığını, bunların 1 milyonunun çocuk olduğunu açıkladı. 2014 yılında, 140 bini çocuk olmak üzere dünyada 1,5 milyon insan tüberküloz nedeni ile hayatını kaybetti.

BAŞARI YÜZDE 90'NIN ÜZERİNDE

Türk Toraks Derneği Tüberküloz Çalışma Grubu tarafından yapılan basın açıklamasında, Türkiye'de, olgu saptama ve tedavi başarı oranının yüzde 90’nın üzerinde olduğu belirtildi. Türkiye'de en yüksek hasta sayısının İstanbul olduğu, 2013 yılında tanı konulan 13 bin 409 hastanın 4. bin 24’ünün İstanbul’da yaşadığı kaydedildi.

İLAÇ TEDAVİSİYLE TAMAMEN İYİLEŞME 

Günümüzde tüberkülozun ilaç tedavisi ile tamamen iyileşebilen bir hastalık olduğu belirtilerek, "Ancak çok sayıda ilacın en az 6 ay süreyle düzenli olarak içilmesi gerekir. Hasta yeterli sayıda ilaç almazsa ve ilaçlarını düzenli içmezse iyileşemez, bulaştırıcılık devam eder, bir süre sonra mikroplar ilaçlara karşı direnç geliştirir ve hastalık tedavisi zor bir şekle dönüşür. Dirençli tüberküloz tedavisi zor bir hastalıktır; bu hastalar çok daha fazla sayıda, ciddi yan etkileri olan ilaçları 18-24 ay içmek zorundadır. Tedavi başarı oranları düşük, ölüm oranı yüksektir.

GÖZETİMLİ TEDAVİ YÖNTEMİ İYİ SONUÇ VERİYOR

Hastanın ilaçlarını düzenli içmesini sağlamanın yolu, dünyanın hemen her yerinde olduğu gibi ülkemizde de uygulanan Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT)’dir. DGT’de sağlık çalışanı veya belirlenen bir sorumlu kişi hastanın ilaçlarını içtiğini gözlemler ve kayıt altına alır. Tüberküloz hastasının tanı ve tedavisiyle ilgili tetkikler hem verem savaşı dispanserlerinde hem de hastanelerde ücretsiz yapılmaktadır, ilaçları ücretsiz olarak verilmektedir" denildi.