BIST 10.034
DOLAR 35,42
EURO 36,50
ALTIN 3.047,98
HABER /  SAĞLIK

Güvenli yemek için 10 altın öneri

işte güvenli ve sağlıklı yemek hazırlamak için 10 sağlıklı tavsiye:

Abone ol

Tükettiğimiz gıdaların hijyenik ve temiz olması sağlığımız için çok önemlidir. Bu konuda ayrıca yemeği hazırlayan kişinin de birtakım hijyen kurallarına uyması gerekiyor.

Peki neler yapmalıyız? Newkerela.com sitesinde yer alan habere göre, işte güvenli ve sağlıklı yemek hazırlamak için 10 sağlıklı tavsiye:

- Yemek pişirmeden ya da yemeden önce ve sonra ellerinizi su ve sabunla yıkayın. Fiziksel temas bulaşmanın en yaygın şeklidir. Kirli eller ve tırnakların içindeki kirin, mikroorganizmaların ve zararlı bakterilerin yiyeceklere geçmesini önlüyor. Bu durumdan ellerinizi yıkayarak ve tırnaklarınızı kısa ve temiz tutarak kaçınabilirsiniz.

- Her zaman yemek pişirirken ya da su içerken temiz su kullanın. Musluğunuzdan akan suyun bulanık ya da pas renginde olup olmadığını kontrol edin. Sağlığınızı en çok tehdit eden tifo, kolera veya amebiyaz gibi ölümcül hastalıklara neden olan bakterileri çıplak gözle göremezsiniz. Herhangi bir şüpheniz varsa, suyunuzu en az 20 dakika iyice kaynatın ve temiz bir kapta saklayın.

- Yiyeceklerin çapraz bulaşmasından kaçının. Asla çiğ yiyeceklerle pişmiş gıdaları temas ettirmeyin. Temizlemeden aynı mutfak aletlerini, yüzeyleri ya da kapları kullanmayın. Mikrop yuvası olabilen özellikle et ve sebze gibi çiğ gıdaları pişmiş olanlarla bir arada tutmayın. Örneğin, çiğ sebzeler için kullandığınız bıçak ve kesme tahtasını sıcak suyla ve sabunla yıkamadan önce kızarmış tavuğunuzu kesmek için kullanmayın.

- Yemeklerinizi adamakıllı pişirin. Az pişmiş tavuk, balık ve et yok edilmesi imkansız mikroplar içerebildiğinden tam olarak güvenli değildir. Bu nedenle, etin iki tarafını, içini dışını her yerini iyice pişirin.

- İşlenmiş gıda alın. Onlar daha güvenli. Dünya Sağlık Örgütü, işlenmiş gıdaları çiğ gıdaların yerine alternatif olduğunu söylüyor. Uygun şekilde paketlenir ve saklanırsa, işlenmiş gıdalarda riskli bakteriler bulunmuyor. Güvenlik faktöründen başka, işlenmiş gıdalar aynı zamanda kulanıma hazır, bulunması kolay.

- Yemek pişirirken tadına bakmak için kaşık şart. Ancak, yemeğin tadına baktıktan sonra bu kaşığı yemeği karıştırmak için kullanmayın. Bu tükürük yoluyla oluşan bulaşmayı ve bozulmayı önleyecektir.

- Pişmiş yemeklerinizi çok fazla bekletmeyin. Yemeklerinizi hazırlar hazırlamaz hemen tüketin. Yemek pişirdiğiniz tencere oda sıcaklığına geldiğinde, mikroplar çoğalmaya başlar. Uzun süre bekletme yemeğin bozulmasına neden olur. Bu yaşamı tehdit etmenin yanında para, zaman ve emek kaybıdır.

- Yiyeceklerinizi sineklerden, farelerler, hamamböcekleri ve diğer ev zararlılarından koruyun. Yiyeceklerinizin bu hastalık taşıyan haşeratlarla temas etmemesine dikkat edin. Tenceleri, tavaları ve yiyecek kaplarını saklayın. Yemeklerinizi hava sızdırmaz kaplarda buzdolabında saklayın.

- Yemeklerinizi dolaptan çıkarınca iyice ısıtın. Ancak, donmuş gıdaları bir kereden fazla ısıtmayın.

- Mutfağınızı temiz ve kuru tutun. Nemli bir mutfak tüm ev zararlıları için en sevilen üreme alanıdır. Yemek hazırlamak için kullanılan herhangi bir yüzeyi temiz tutun ya da mutfak aletlerini temiz ve sıhhi yerlerde saklayın. Mutfağınız aydınlık olmalı ve güneş almalı. Çöplerinizi kapağı olan çöp kutularına atın ve çöpünüzü her gün dışarı atın.