Güvenli internete yoğun ilgi
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, güvenli internete yoğun ilgi gösterildiğini açıkladı...
Abone olBilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK), ''çocukların ve gençlerin internetteki 'zararlı' içeriklerden korunmaları'' amacıyla geliştirdiği ve 22 Kasımda uygulamaya giren ''güvenli internet'' hizmetini alan abone sayısının 120 bini geçti.
BTK Başkanı Tayfun Acarer, yaptığı açıklamada, güvenli internet uygulamasının 40 gün önce başladığını ve kamuoyuna uygulamayı anlatma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Uygulama her ne kadar 22 Kasımda başlasa da öncesindeki 1 yıllık süreçte, ''güvenli internet'' konusunda yanlış eleştirilerin ve olumsuz propagandaların yapıldığını, uygulamanın sanki bir ''sansürmüş'' gibi herkes ''filtrelenecekmiş'' gibi yansıtıldığını ifade eden Acarer, şöyle konuştu:
''Güvenli internet toplumların sorunu. Bu konuda subjektif, duygusal, popülist yaklaşımlarda bulunmamak lazım. Bu düzenlemeyi 22 Şubatta yaptık, 10 ay sonra uygulamaya konuldu. Biz 10 ay boyunca bunun detaylarını tartışamadık. Sadece 'bu sansür değildir' diye açıklama yapmak durumunda kaldık, vakit kaybettik. Ne olduğunu değil, ne olmadığını anlatmak durumunda kaldık.''
Acarer, güvenli internetin bir tüketici hakkı olduğunu, isteyenlerin kullanacağını, istemeyenlerin bunun dışında kalabileceğine dikkati çekerek, ''Şöyle bir özelliği de var; isteyenler profiller arası serbestçe geçiş yapacak, yani istediği an güvenli internetin dışına çıkacak, istediği an tekrar dönecek. 40 gün geçti, söylediklerimizin aynısının hayata geçtiği görüldü'' diye konuştu.
Bugüne kadar 120 bini aşkın abonenin güvenli internete geçtiğini kaydeden Acarer, bunun da 400 bine yakın kullanıcının bu hizmetten yararlanıyor olması anlamına geldiğini bildirdi.
BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI YAPILMALI
Tayfun Acarer, internet kullanıcılarının büyük kısmının, ''güvenli internetin'' ne olup ne olmadığı konusunda halen tam bir bilgisi sahibi olmadığını belirterek, ''Bu konuda bilinçlendirme çalışmaları yapmak gerekiyor. Özellikle internet servis sağlayıcılar başta olmak üzere herkesin üzerine düşeni yapması lazım. Her gün 2-3 bin abone güvenli internete geçiyor'' diye konuştu.
Çocukları internetteki zararlı içeriklerden korumanın, tüm ülkelerin sorunu olduğunu dile getiren Acarer, ''Bu konuda bizi eleştirenlere, Avrupa'yı örnek gösterenlere, oralarda gösterilen filmleri izlemelerini tavsiye ediyorum. Avrupa, bu konudaki bilinçlendirme çalışmalarına bizden çok önce harekete geçmiş, önlemler almış. Kaldı ki, bu bir tercihtir, isteyen kullanır, isteyen kullanmaz'' dedi.
Acarer, ''güvenli internet'' düzenlemesini AB Komisyonu'nda da anlattıklarını ve ilerleme raporunda bu konuda hiçbir eleştirinin yer almadığını anlatarak, ''Ama Türkiye'de, maalesef bazı kesimler hala eleştiriyor, hakikaten şaşırıyorum'' diye konuştu.
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Altyapısı erişim sağlayıcılar tarafından oluşturulan ''güvenli internet'' hizmeti, tamamen isteğe bağlı ve ücretsiz sunuluyor. Bu hizmeti talep edecek abonelerin, isteklerini internet servis sağlayıcılarına bildirmeleri gerekiyor.
Hiçbir talepte bulunmayan kullanıcılar ise mevcut internetlerini kullanmaya devam ediyorlar. Güvenli internet hizmetinde ''çocuk'' ve ''aile'' profili olmak üzere iki profil bulunuyor. Aboneler diledikleri an internet servis sağlayıcılarından temin ettikleri parola ve kullanıcı adıyla profiller arasında geçiş yapabiliyorlar ya da hizmetten memnun kalmamaları veya ihtiyaç hissetmemeleri durumunda, ''güvenli internet'' hizmeti almayı kesebiliyorlar.
Kullanıcılar ''guvenlinet.org'' adresinde yer alan sorgu ekranında istedikleri bir internet sitesinin seçtikleri profilde yer almasını da önerebiliyorlar.