BIST 10.001
DOLAR 35,33
EURO 36,49
ALTIN 3.032,60
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Güvenli internet nasıl sağlanır?

"Güvenli İnternet Günü", ilk kez Türkiye'de gerçekleştirildi. Çocuklar ve gençlerin zararlı içerikten korunması sağlanacak.

Abone ol

Çocuklar ve gençler başta olmak üzere internet kullanan herkese güvenli bir internet ortamı sağlamak için Avrupa Komisyonu "Güvenli İnternet Programı" kapsamında INSAFE tarafından 2004 yılında başlatılan "Güvenli İnternet Günü", ilk kez Türkiye'de gerçekleştirildi.

INSAFE tarafından 2004 yılından beri düzenlenen, çocuklar ve gençler başta olmak üzere internet kullanan herkesin internetten gelebilecek tehlikelere karşı bilinçlenmesini amaçlayan "Güvenli İnternet Günü", bu yıl ilk kez Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kurulu'nun düzenlediği organizasyon ile ülkemizde kutlandı.

İstanbul Mövenpick Hotel'de düzenlenen etkinlik, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı M. Habib Soluk, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer ve İnternet Kurulu Başkan Vekili Serhat Özeren'in açılış konuşmalarıyla başladı. Turkcell, Türk Telekom ve Mynet'in sponsorluğuyla gerçekleşen etkinlikte, çocukların eğlenirken, güvenli internet kullanımı konusunda bilgi edinmesini amaçlayan "Güvenli Çocuk Web Sitesi" de 8 yaşındaki ilköğretim öğrencisi Berrak Berber ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı M. Habib Soluk tarafından resmen açıldı ve sonrasında da BTK Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı İnternet Daire Başkanı Osman N. Şen, Güvenli Çocuk Web Sitesi hakkında bilgiler verdi.

Etkinliğe yabancı konuk olarak katılan INSAFE Koordinatörü Janice Richardson ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği Bilgi İletişim Teknolojileri Uygulamaları ve Sibergüvenlik Bölüm Başkanı Souheil Marine dünyada güvenli internet uygulamaları konusunda konuşma yaptı.

"AİLEMİZİN AFACAN ÇOCUĞU: İNTERNET"

Etkinlik kapsamında düzenlenen ve Gazeteci ve Televizyon Programcısı Tayfun Talipoğlu tarafından yönetilen "Ailemizin Afacan Çocuğu: İnternet" konulu panelde, INSAFE Koordinatörü Janice Richardson, Anadolu Üniversitesi BÖTE Bölüm Başkanı Prof. Dr. H. Ferhan Odabaşı, Amatem Klinik Şefi Doç. Dr. Nesrin Dilbaz, Bilgi Üniversitesi Bilişim Teknolojileri Hukuku Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Leyle Keser Berber ve BTK-TİB İnternet Daire Başkanlığı İletişim Uzmanı Mehmet Sarı, internet çocuk ve aile etkileşimini tartıştı.

BTK Üyesi Dr. Turgut Ayhan Beydoğan'ın yönettiği "Kimliğinizi ve Kişiliğinizi Koruyun" konulu bir panele de ev sahipliği yapan "Güvenli İnternet Günü", Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler'in "Mobil İnternetin Güvenli Kullanımı" konulu sunumuyla devam etti. Etkinlikte son olarak Türk Telekom Bilgi Güvenliği Grup Müdürü Mustafa Koç, "Güvenli İnternet Uygulamaları" konusununda bir konuşma yaptı.

"AİLELERİN İNTERNET ALGILARI VE EĞİLİMLERİ" ARAŞTIRMASI
"Güvenli İnternet Günü" etkinliği çerçevesinde DOR Araştırma tarafından 6-17 yaş aralığında İnternet kullanıcısı çocuğu olan 10.992 ebeveyn ve 12-17 yaş aralığındaki 2 bin 816 çocuk üzerinde gerçekleştirilen "Ailelerin İnternet Algıları ve Eğilimleri" araştırmasının sonuçları da kamuoyuyla paylaşıldı.

30 MİLYON İNTERNET KULLANICISI VAR

Güvenli İnternet Günü'ne özel olarak hazırlanan ve bir çocuğun bir günlük internet macerasını anlatan tanıtım filmi de etkinlik kapsamında gösterildi.

Soluk, Türkiye'de ilk kez kutlanan ''Güvenli İnternet Günü''nün önemli bir adım olduğunu ifade ederek, internetin iletişim, eğlence, eğitim, ticaret, hizmet ve sağlık gibi birçok alanlarda kullanılmasının yaşam için ne kadar önemli bir hale geldiğinin göstergesi olduğunu belirterek, ''Türkiye'de 30 milyon civarında kullanıcı bulunuyor, halkın, yüzde 33'ü ise interneti düzenli kullanıyor'' dedi.

UYGUNSUZ İÇERİKTEN KORUNMAK İÇİN

Çağın en büyük buluşu olarak nitelendirilen internetin hayatı kolaylaştırırken insanlara zaman kazandırdığını, bilgiyi depoladığını, eğlendirdiğini ve yeni arkadaşlıklar kazandırdığını vurgulayan Soluk, internetin aynı zamanda tehlikeli olan, sorun yaratan, zarar veren, bağımlılık yapan bir yanı da olduğunu ifade etti.

Habib Soluk, internetle tanışanların ondan vazgeçemediğini, internetin yararı kadar, zararlarının da tartışıldığını, bir yandan varlığından haberdar olmayanları internetle tanıştırmak için yoğun çaba harcandığını, diğer yandan da uygunsuz içerikten genç kuşakları korumak için çareler arandığını dile getirdi.

Güvenli internet kullanımı konusunda ailelere büyük görev düştüğünü anlatan Soluk, ''Aileler, interneti çocuğun uslu durmasını sağlayan, ayakaltında dolaşmasını engelleyen bir araç, olarak gördükleri zaman tehlike çanları çalıyor. Ebeveynler çocuklarıyla iletişim kurmadıklarında, onlara yeterli zamanı ayırarak ilgi göstermediklerinde sorunlar başlıyor'' dedi.

İNTERNET
İN YAN ETKİLERİ

Doğru ve faydalı bilgiye ulaşma ve ulaşılan bu bilgiyi doğru analiz etme fırsatı veren internetin, insanlığın hizmetine tahmin edilemeyen kolaylıklar sunduğunu kaydeden Soluk, genç neslin, internetin sağladığı kolaylıklardan en hızlı şekilde faydalanmak için hizmet sunan firmalardan çok daha fazla istekte bulunduğunu kaydetti.

İnsanların hayatına bu kadar kolaylık sağlayan internetin yan etkilerinin ve kötü kullanımının nasıl bertaraf edilebileceğinin çağın önemli bir sorunu olduğunu anlatan Soluk, ''Bugün interneti güvenli nasıl kullanabilirim, kullanırken kendime zarar vermesini nasıl engelleyebilirim, sorularının cevabını aranmak için burada toplandık'' diye konuştu.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Soluk, insanları bilgi edinme konusunda özgürleştiren internetin hızı ve çekiciliğinin insanların özel hayatından zaman çaldığını vurgulayarak, internetin doğru kullanımını öğretmek adına ''Güvenli İnternet Günü'' gibi etkinliklerin daha sıklıkla yapılması gerektiğini ifade etti.

Yetişkinlerin, gençlerin ve çocukların internetin zararlarından korunması için iş birliği yapması gerektiğini dile getiren Soluk, ebevenylerin birçoğunun çocukları internet kullanırken ne tür sorunlarla karşı karşıya kalacaklarına dair bilgilerinin olmadığını kaydetti.

Habib Soluk, interneti güvenli kullanım konusunda iki temel yaklaşım içinde olduklarını belirterek, ''Bu yaklaşımlardan birincisi, tamamen teknik imkanları kullanarak, istenmeyen sitelerin tüketiciye ulaşmasını engellemektir ki bu demokratik ülkelerin yaygın olarak benimsediği bir yöntem değildir. İkinci yaklaşım ise bir yandan teknik imkanlar uygulanırken, diğer yandan tüketicinin kullanım tercihlerini etikleyici bilgilendirme kampanyaları yapmaktır ve bu benimsenen yöntemdir'' diye konuştu.

İnternet kullanımı konusunda gençleri bilinçlendirmek için Bakanlık olarak, eğitim-öğretim yılının başında 12 milyon adet kitapçık bastırarak okullara dağıttıklarını anlatan Soluk, güvenli internet konusunda Türkiye'yi dünya sıralamasında hatırı sayılır bir noktaya getirmek için ''İnternet Kurulunu'' kurduklarını söyledi.