Çevre ve Orman Bakanlığı gürültü denetimini ve izin verilmesini belediyelere devretti.
Abone olÇevre ve Orman Bakanlığı, gürültü denetimi, gerekli müsadelerin verilmesi ve uygulamanın izlenmesi konularındaki yetki ve sorumluluklarını 22 belediyeye devretti.
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe imzasıyla 29 Haziranda yayınlanan genelgede, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğiyle getirilen sınırlamalar ve yasaklamalara uyulup uyulmadığının denetimi, gerekli müsadelerin verilmesi ve uygulamanın izlenmesi konularında yetki ve sorumlulukların, Çevre Kanunu, Belediye Kanunu, Büyükşehir Belediyesi Kanunu, İl İdaresi Kanunu ve Kabahatler Konunu hükümleri dikkate alınarak, belediye sınırları içerisinde belediyeye, belediye sınırları dışında ise valiliğe verildiği kaydedildi.
Çevre Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 26 Nisan 2006'da kanunlaştığı ve 13 Mayıs 2006 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği ifade edilen genelgede, bu kanun hükümlerine uyulup uyulmadığını denetleme yetkisinin Çevre ve Orman Bakanlığı'na ait olduğu vurgulandı. Gerektiğinde bu yetkinin bakanlık tarafından, uygun görülen kurum ve kuruluşlara devredilebileceği ifade edilen genelgede, gürültü ile ilgili ölçüm, denetim, izleme, izin ve yaptırım konularındaki yetkilerin, yönetmelik ile getirilen esas ve standartlara uygun ölçüm ekipmanı bulunan bazı belediyelere devredildiği bildrildi.
Genelgede, yetki devri yapılmış kurumların faaliyetleri nedeniyle oluşan çevresel gürültünün denetiminin, bakanlık veya çevre ve orman il müdürlükleri tarafından yapılacağı bildirildi.
RAPORLAR İL MÜDÜRLÜKLERİNE BİLDİRİLECEK
Genelgeye göre, yetki devri yapılan kurumlar, ilgili personelin eğitimi yönünde tüm tedbirleri alacaklar. Yetkileri dahilinde yaptıkları denetimler ve uyguladıkları cezai işlemlerle ilgili hazırlayacakları raporları yılda iki kez çevre ve orman il müdürlüklerine bildirecekler. İdari ceza uygulanmasına neden olan gürültü sorununun önlenmesine yönelik çalışmalar, cezayı ve uygulayan yetki devri verilmiş kurum tarafından yapılacak.
Yönetmeliğin ihlali durumunda yapılacak ölçümlerde, yetkili mercinin yeterli ekipmana sahip olmaması durumunda ölçümler yönetmeliğin ihlaline neden olan kurum/kuruluş/işletme/kişi tarafından akreditasyon belgesine sahip ve buna istinaden bakanlıktan yeterlilik belgesi almış kurumlara yaptırılacak. Bakan Pepe, genelgede, insanların işitme sağlığını ve duyusunu olumsuz yönde etkileyen, fizyolojik ve psikolojik dengesini bozan, iş verimini azaltan, çevrenin boşluğunu ve sakinliğini azaltarak veya yok ederek niteliğini değiştiren, istenmeyen seslerden oluşan önemli bir çevre sorunu olan gürültünün kontrol altına alınması için genelgenin ilgili taraflar ve yetkili kurumlar tarafından titizlikle uygulanmasını istedi.
YETKİ DEVRİ YAPILAN BELEDİYELER
Genelgeye göre, Çevre ve Orman Bakanlığınca gürültü konusunda yetki devri yapılan belediyeler şunlar: Adana (Seyhan Belediye Başkanlığı), Ankara (Büyükşehir Belediye Başkanlığı), Antalya (Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Muratpaşa Belediye Başkanlığı, Kepez Belediye Başkanlığı), Aydın (Kuşadası Belediye Başkanlığı), Bolu (Merkez Belediye Başkanlığı), Burdur (Merkez Belediye Başkanlığı), Bursa (Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Osmangazi Belediye Başkanlığı, Nilüfer Belediye Başkanlığı, Yıldırım Belediye Başkanlığı), Elazığ (Merkez Belediye Başkanlığı), Gaziantep (Büyükşehir Belediye Başkanlığı), İstanbul (Büyükşehir Belediye Başkanlığı), İzmir (Büyükşehir Belediye Başkanlığı), Kırşehir (Merkez Belediye Başkanlığı), Kocaeli (Büyükşehir Belediye Başkanlığı), Konya (Büyükşehir Belediye Başkanlığı), Kütahya (Merkez Belediye Başkanlığı), Malatya (Merkez Belediye Başkanlığı), Muğla (Merkez Belediye Başkanlığı), Sakarya (Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanlığı), Samsun (Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Gazi Belediye Başkanlığı), Trabzon (Merkez Belediye Başkanlığı), Uşak (Merkez Belediye Başkanlığı), Banaz Belediye Başkanlığı, Eşme Belediye Başkanlığı, Karaballı Belediye Başkanlığı, Sivaslı Belediye Başkanlığı, Ulubey Belediye Başkanlığı), Zonguldak (Öğberler Belediye Başkanlığı).