BIST 10.086
DOLAR 35,31
EURO 36,72
ALTIN 2.994,41
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Gürsel Tekin mecliste konuşsun!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 3. köprü ile ilgili soruları cevaplandırdı...

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Hyatt Regancy Otel’de düzenlenen “Balkan Ülkeleri Kardeş Şehirler ve İşbirliği Forumu”nun açılışının ardından basın mensuplarının 3. köprüye ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte açıkladıkları 3. köprü güzergah projesinin belediyeye teslim edilmediğini, dolayısıyla Belediye Meclisi’ne gelmediğini belirten Başkan Kadir Topbaş, “Süreç daha başlamadı. Maalesef CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin 'yargıya götüreceğim' diyor. Bu talihsiz. Onların tarzı, hüneri, yapılan işleri, çalışmaları yargıya götürmek” dedi.

Kadir Topbaş, bir gazetecinin CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’in “3. köprü korsan köprüdür. Bu projeyi yargıya taşıyacağız” açıklamasını hatırlatması üzerine, şöyle konuştu; “Ana muhalefeti toplumumuz çok iyi tanıyor. Bütün hünerleri yapılan işleri ve çalışmaları yargıya götürmek. Ve bunda ne kadar mahir olduklarını biliyoruz. Böyle bir süreci başlatabilirler. Bunu her alanda her konuda görüyoruz. İETT arazisi ve diğer kamu alanlarının satışında da gördük. Bütün yaptıkları iş bu. Sayın Bakan açıkladı. Meclisimize daha gelmedi. Belediyeye daha teslim edilmedi. Süreç başlamadı. Ve maalesef 'yargıya götüreceğim' diyor. Bu talihsiz. Onların tarzı hüneri, yapılan işleri, çalışmaları yargıya götürmek.”

Daha önce 1. köprüye karşı çıkanların tarihteki yerlerini aldığını, 3. köprüye karşı çıkanların da kayda gireceğini vurgulayan Başkan Topbaş, “3. Köprü için 6 ayrı güzergah belirlendi ve bunlardan birinin seçildi. Sayın Gürsel Tekin ‘güzergahı ben buldum, çıkardım, getirdim’ diye kamuoyuna açıklama yaparak kendisini gündeme getirdi. Köprü güzergahının tamamen farklı bir yerde ortaya çıkması, kendisini şaşırttığı için herhalde ‘korsan köprü’ ifadesini kullanmış olabilir. Bu ülkede gerçek iş yapanlarla, korsan yapanlar bellidir. Bir tarafta işi yapanlar, başaranlar, kente katkıları olanlar var. Diğer tarafta da karşı duranlar yer alıyor. Öte yandan, Sayın Gürsel Tekin’in koordinatları tespit etme bilgisinin yeterli olmadığını düşünüyorum. Köprünün yerini nasıl bulabilmiş onu da takdir ediyorum” diye konuştu.

Ulaştırma Bakanlığı’nın 2005'den beri yürüttüğü 3. Köprü çalışmasının hep içinde olduklarını hatırlatan Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bu çalışmaları değerlendireceğini ve İstanbul’un gelecekte bu ulaşım sistemleriyle daha da rahat hale geleceğini kaydetti.

CHP İstanbul İl Başkanı’nın aynı zamanda Belediye Meclis üyesi olduğunu ve 3. Köprü Meclise geldiğinde gelip konuşması gerektiğini dile getiren Başkan Kadir Topbaş, “Mecliste konuşmuyorlar, dışarıdan yargıya götürmeyi hüner edinmişler. Tabii ki demokratik haklarıdır. Ancak bu ülkede arzu ettiğimiz gerçek anlamda yapıcı bir ana muhalefetin olmasıdır. Doğru işlerde destek veren, yanlış gördüklerinde karşı duran bir muhalefetin olmasını arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

3. Köprü için ilk olarak gündeme gelen güzergahta istimlak alanlarının çok daha fazla olduğunu ve bunun da maliyetleri artırdığını dile getiren Kadir Topbaş, özel mülkiyetlerin ve orman alanlarının çok ciddi etkilenmesi nedeniyle üzerine projenin yeniden değerlendirildiğini söyledi. Açıklanan güzergahta daha önce gündeme gelen projeden yüzde 75 daha az istimlak yapılacağını ve orman alanlarının daha çok makilik ile madenlerin bozduğu arazilerden oluştuğunu belirten Başkan Topbaş, “Sonuçta bu güzergah İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin takdirine sunulacak, tartışılacak ve bu projenin 5 binlik ve binlik uygulama planları yapılacak. O planlardaki hassasiyetlerle daha doğru bir sonuç ortaya çıkacak” dedi.

Topbaş, “3. köprü güzergahında kaçak yapılaşmaya yönelik endişeler var. Ne diyorsunuz?” şeklindeki bir soruya da şu cevabı verdi; “İnsanlar eğer başıboşluğu hüner edinmişlerse, sistemde bir eksiklik, bir başıboşluk varsa, siz ne yaparsanız yapın köprü yapmazsanız da kentin yeşil alanları veya doğal kaynakları baskıya ve istismara açıktır. Yönetimler plan kararlarını doğru uygular ve yasaları devreye sokarlarsa, problem yaşanmaz. Biz belediye başkanlığımız döneminde 16 bin civarında yıkım yaptık. Su havzaları başta olmak üzere yanlış olan yerleşim alanlarını yıktık. Bu yıkımlar bizden önceki yönetimlerin her birinin yaptığı yıkımlardan 3-5 kat daha fazla. İstanbul'a bu hassasiyeti gösterdik. Bu konuda Büyükşehir Belediyesinin olduğu kadar ilçe belediyelerine de büyük görev düşmekte. Köprü geçsin veya geçmesin bu tip alanların tehdit altında olduğunu biliyoruz. Ancak bu konuya gerekli hassasiyeti zaten gösteriyoruz. Bölgelerdeki yanlış yapılanmalarla köprünün ilişkilendirilmemesi gerekiyor. Sayın bakanımız bu projede özellikle viyadük ve tünelleri tercih edeceklerini de açıkladı.”