BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

Gürcistanda nükleer bomba

Gürcistan'da geçen yaz Gürcü makamları ve CIA işbirliğiyle nükleer bomba yapılabilecek uranyum ele geçirildi.

Abone ol

Gürcistan'da geçen yaz Gürcü makamları ve CIA işbirliğiyle başlatılan iz sürme operasyonu sonucunda, nükleer bomba yapımında kullanılabilecek derecede zenginleştirilmiş uranyumu satmaya çalışan bir Rus yakalandı. Ceket cebine sığabilecek bir plastik kılıf içerisindeki uranyumu satmaya çalışan bu kişiyle birlikte 3 Gürcü suç ortağı da yakalandı.

Gürcistan ve ABD makamlarının, uzun süre gizli tuttukları operasyonun, son yıllardaki en önemli nükleer kaçakçılık olduğu bildirildi. FBI ve ABD Enerji Bakanlığının da dahil olduğu soruşturmanın detaylarıyla ilgili AP'ye açıklama yapan yetkililer, yakalanan Rusya vatandaşının, "nükleer maddeleri ele geçirebilecek olanakları olduğunu söylediğini," ancak bu bilginin doğruluğunun kontrol edilemediğini belirttiler. Ele geçirilen nükleer maddenin Rusya'da izinin sürülmesinin de Rus makamlarının işbirliği yapmamasından ötürü mümkün olamadığı kaydedildi.

Sanıkların daha fazla bilgi vermekten, güvenlik güçleriyle işbirliğinden kaçındıkları belirtilirken, Gürcistan İçişleri Bakanı Vano Merabişvili, gelişmenin, bölgesel güvenlikle ilgili yarattığı tehdide dikkat çekti. Rus yetkililerin ule geçirilen maddeden örnek aldıklarını ancak bir daha kendilerine dönmediklerini belirten Merabişvili, "Biz her tür bilgiyi vermeye hazırdık ancak Rusya'dan hiç kimse gelmedi. Yakalananların ifade{ini almak için bile kimse gönderilmedi. Bu çok ilginç çünkü bu tür maddelerin güvenlik altında olması Rusya'nın da çıkarına" dedi.