BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  DÜNYA

Gurbetçiler seçim vaatleri için ne dedi?

Hükümetin, 1 Kasım 2015 seçimlerinden önce yurt dışındaki Türklere yönelik vaatlerinden bugüne kadar yerine getirilmeyen neredeyse kalmadı.

Abone ol

AK Parti hükümetinin, yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik askerlik bedelinden pasaport harçlarına, ülkeye araç ve cep telefonu girişinden çeyiz yardımına, seçim vaatlerini hemen yerine getirmesi, gurbetteki Türkleri memnun etti

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Almanya'nın Düsseldorf kentindeki seçim mitinginde verdiği vaatlerden en önemlileri arasında gösterilen bedelli askerlik ve yüksek pasaport harçlarının düşürülmesiyle, en önemli taahhütler hayata geçirilmiş oldu.

Hükümetin somut olarak attığı adımlara göre Maliye Bakanlığı, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları için pasaport harçlarını yarı yarıya düşürerek, 10 yıl süreli pasaport harcını 217 avrodan 104 avroya indirdi. Yeni yılla birlikte ucuz pasaport uygulaması hayata geçti.

TBMM Genel Kurulu'nda, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 4 maddesi geçen hafta kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre, oturma veya çalışma izniyle yurt dışında en az 3 yıl süreyle bulunan Türk vatandaşları, 6 bin avro yerine bin avro ödeyerek askerlik yapmış sayılacak. Bu kişiler, 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar durumlarını gösteren belgelerle birlikte konsolosluk aracılığıyla askerlik şubelerine başvuracak ve bin avroyu defaten ödeyecek.

4458 Sayılı Gümrük Kanununun Uygulanmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararında değişiklik yapılmasına ilişkin kararın 13 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından "Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarına, yirmi dört ay" geçici ithalat izni verildi. Buna göre yurtdışında yaşayan Türkler araçlarını iki yıl boyunca Türkiye'de kullanabilecek. Daha önce bu 6 ay ile sınırlıydı.

Bunun yanında, gurbettekiler için Türk Hava Yolları (THY) biletlerinde aile indirimi getirilmesi, cep telefonlarının Türkiye'de kullanımının 4 aya çıkarılması ve çeyiz yardımı konusunda atılan somut adımlarla hükümet, bu konuda verilen sözleri de yerine getirdi.

ALMANYA'DAKİ TÜRKLER VAATLERİN YERİNE GETİRİLMESİNDEN MEMNUN

Özellikle Almanya'da yaşayan Türkler, hükümetin sözlerini tutmasından memnuniyetlerini dile getirdi.

Gurbette 50 yıldır neredeyse unutulduklarını düşünen Türkler, bu hükümet döneminde hatırlanmalarının ve Türkiye'deki seçimlerde kendilerine katılım hakkı verilmesinin Türkiye ile bağlarını güçlendirdiğini ifade etti.

Türklerin yoğun olarak yaşadığı Köln'ün Weidengasse semtinde esnaflık yapan Tolga Genç, sırf dövizli askerlik bedelinin yüksek olması nedeniyle Alman vatandaşı olmaya hazırlandığını ancak şimdi buna gerek kalmadığını söyledi.

Genç, "İyi oldu, eskiden 10 bindi 5 bine düştü. Çoğu Türk, Alman vatandaşlığına geçmek zorunda kaldı ödeyemedikleri için mecburiyetten. Şimdi bin avro, en azından herkes ödeyebilecek durumda, bir sıkıntı olmaz. Ben kendim de Alman vatandaşlığına geçmeyi düşünüyordum ama artık gerek kalmadı. Bin avroyu öder, Türk vatandaşı olarak kalırım" dedi.

Alman Posta İdaresinden emekli Ahmet Akkaya da iktidar partisinin yurt dışında yaşayan Türkler için vermiş olduğu vaatleri bir bir yerine getirdiğini gördüklerini dile getirerek, "Ama bunlar ne kadar yeterlidir bilemiyorum, onu zaman gösterecek. Özellikle askerlik bedelinin indirilmesi buradaki gençler için fevkalade bir olay oldu" diye konuştu.

Alman Devlet Demiryollarında çalışan İlyas Özcan, hükümeti, "şimdiye kadar gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin içinde söz verip sözünü tutan tek hükümet" şeklinde nitelendirerek, "Pasaport ücretleri yurt dışında yaşayanlar için duyduğumuz kadarıyla yüzün altına düşmüş. Bu bütün vatandaşlarımız için maddi açıdan güzel çünkü çoluk çocuğu olanlar var, okula gidenler var, o da süper" ifadesini kullandı. 

Emekli Şefik Karagüzel de seçim dönemindeki vaatlerin kısa zamanda yerine getirilmesinin çok isabetli olduğunu belirterek, "Emeklilerin iki sene otomobillerini Türkiye'de kullanabilmelerine olanak sağlanması çok mühim bir konu. Bundan Türkiye'ye gelecek bir zarar olduğunu tahmin etmiyorum. Pasaport harçları indirildi, çok iyi ve isabetli. THY aile indirim tanıdı. Yeterlidir diyemiyorum nihayet bir devlet, biz hep ondan bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Köln'de yaşayan emekli Hüsnü Akdeniz, genel olarak tüm vaatlerin kendileri açısından iyi olduğunu söyledi. Özellikle sandıkların yurt dışına getirilmesinin önemine vurgu yapan Akdeniz, "Bilhassa bu AK Parti döneminde bize oy hakkı verilmiştir. Bununla istediğimiz partiyi seçebiliyoruz. Bu bizim için çok iyi birşey ve kalkınma partisi geldiğinden beri bizimle ilgileniyorlar. Çocuklarımız için askerlik vaatleri var, biz bu olaylardan ve vaatlerinden dolayı bu partiden memnunuz" diye konuştu.

SOMUT ADIMLAR ATTIK

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, 1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçimleri sürecinde Başbakan Davutoğlu'nun yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik özel vaatlerde bulunduğuna işaret ederek, bunun dışında AK Parti olarak tarihte ilk defa yurt dışındaki Türklerin ihtiyaçlarını içeren özel bir seçim beyannamesi hazırladıklarını ifade etti.

Seçimlerden sonra atılacak ilk adımları netleştirdiklerini vurgulayan Yeneroğlu, şunları kaydetti:

''Geride bıraktığımız yaklaşık iki aylık süre içerisinde vaatlerimizle ilgili somut adımlar attık. Yurt dışından getirilen araçların Türkiye’de kalış süreleri, herkes için 2 yıla ve yine yurt dışından getirilen cep telefonlarının Türkiye’de kullanım süreleri 4 aya uzatıldı. Gerek pasaport harçlarının yarıdan fazla bir orana gerekse de dövizle askerlik bedelinin bin avroya düşürülmesi, vatandaşlarımız tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı. Her ikisi de ciddi maddi yüktü. Ayrıca uygulamaya konulan çeyiz yardımından yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ve Mavi Kart sahibi kişiler de faydalanabilecek.''

Yeneroğlu, yurt dışında yaşayan vatandaşların güncel sorunlarıyla ilgili gündemlerinde diğer maddelerin de bulunduğuna dikkati çekerek, bunların başında, yurt dışındaki mahkeme kararlarının Türkiye’de de tanınmasıyla ilgili "tanıma ve tenfiz davalarının" kolaylaştırılması ve yurt dışından alınan meslek lisesi diplomalarının Türkiye’deki diplomalara denkliğinin oluşturulması konularının geldiğini kaydetti.