BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,76
ALTIN 2.956,91
HABER /  GÜNCEL

Gurbetçiler, Avrupa'yı kalkındırıyor

Avrupa'nın en büyük problemlerinden biri yaşlı nüfus. Avrupa'da yaşayan Türk nüfus, bu açığı büyük ölçüde kapatıyor. Türkler, Avrupa'nın ekonomik nabzını tutuyor.

Abone ol Genç Türkler Almanya'yı kuşattı

Genç Türk nüfus, yaşlı Avrupa'nın gençlik aşısı. Türk işadamları sadece Almanya'da 400 bin kişiye iş sağlıyor. Türklerin Alman kültür, sanat ve teknolojisine etkileri Financial Times'a konu oldu.

Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkler, iş hayatından kültür, sanatve eğlence dünyasına kadar her alanda söz sahibi olmaya başladılar. Nüfusu giderek yaşlanan ve azalan Avrupa ülkeleri, genç Türklerin enerjisiyle canlılık kazanıyor.

Dünya ekonomi ve siyasetinde etkin gazetelerden İngiliz Financial Times, Alman televizyonu ARD'de geçtiğimiz ay yayımlanan, Türkiyelilerin Avrupa'ya göçünü anlatan "İstekler Zamanı / Zeit der Wunsche" adlı filmden hareketle, Almanya'daki ikinci kuşak Türklerin başarısını sayfalarına taşıdı. Gazete, Alman televizyon izleyicilerinin, 1969'da Köln'deki bir maden ocağında çalışmak üzere ülkesinden ayrılan bir Türkün, Berlin'deki lüks bir İtalyan restoranına uzanan öyküsünü dikkatle izlediğini kaydetti. Filmi, "Almanya'nın en büyük göçmen toplumu olan Türklerin ikinci kuşaklarının Alman kültürüne yaptıkları katkının işaretlerinden biri" olarak değerlendiren gazete, Almanya'daki Türklerin entegrasyonunu, Fransa ve Hollanda gibi Müslüman göçmenlerin yaşadığı ülkedeki sorunların çözümü için de örnek gösterdi.

Sinema ve edebiyata Türk imzası

"İstekler Zamanı" filminin oyuncularından Tim Seyfi, Alman Kültür Bakanlığı ve Goethe Enstitüsü tarafından "kültür elçisi" olarak seçilmiş. Seyfi, "Bu daha başlangıç" derken, yönetmen Neco Çelik de şu sıralar "Devlerin Son Oyunu" adlı film üzerinde çalışıyor.1986'da "40 Metrekare Almanya", 1989'da "Muhabir", 1998'de "Kısa ve Acısız" ve geçen yıl "Altın Ayı" ödülü alan "Duvara Karşı" filmi, Alman sinemasına hareket getirdi.

Edebiyat alanında da benzer bir tablo var. Eichborn Berlin Yayınevi'nin editörü Wofang Hörner, Almanya'daki ikinci kuşağın yeni bir türe dönüştüğünü belirtiyor. Yazar Feridun Zaimoğlu'nun göçmenlerin hayatını anlatan hikayeleri Almanya'da geniş bir okuyucu kitlesiyle buluşuyor. Yazarın 1995'de yazdığı "Kanak Dili" adlı roman, Almanya'daki Türklere hakaret etmek için kullanılan Kanak (Kakalak-Hamamböceği) sözcüğünü günlük yaşama taşıdı. Alman edebiyat çevreleri bu sözcüğü, "ırkçılığın post-modern bir tanımı" olarak görüyorlar. Zaimoğlu son olarak "12 Gram Mutluluk" adlı eseriyle Robert Bosch Vakfı tarafından "Adelbert von Chamisso" ödülüne layık görüldü. Zaimoğlu, bu ödülü alan dokuzuncu Türk yazar.

Rapçi ve sunucular çok ünlü

Türkler Alman popüler kültürünün de ayrılmaz bir parçası. Alternatif rap grubu "Aggro Record"un kurucusu Halil Efe, stand-up sanatçısı Kaya Yanar ve RTL2 televizyonu sunucusu Nazan Eckes, Viva Tv'de VJ'lik yapan Gülcan Karahancı "ünlüler" arasında.

Türkler 400 bin kişiye iş sağlıyor

AB ülkelerinde yaşayan 83 bin 200 Türk kökenli girişimcinin yatırımlarının toplamı 9,2 milyar avroyu, yıllık ciroları da 35 milyar avroyu buluyor. Sadece Almanya'daki Türk işadamı sayısı 56 bin 800'e ulaştı. AB ülkelerinde bulunan 944 bin Türk hanesinin toplam yıllık tasarrufu da 4,5 milyar avro civarında. Almanya'daki "Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı" Başkanı Faruk Şen, Almanya'daki Türk firmalarında 411 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi. Türk işletmelerinin yüzde 35,1'i perakendecilik, yüzde 23,4'ü yiyecek, yüzde 21,5'i hizmet, yüzde 2,4'ü imalat sanayii, yüzde 2'si de inşaat sektöründe faaliyet gösteriyor. Bu sayı 1985'te sadece 7 bin adetti. Yurtdışındaki yaklaşık 3,5 milyon Türk, Avrupa ülkelerinden Estonya, Letonya, Lüksemburg, Makedonya, Malta, Andorra, San Marino, Lihtenştayn ve Slovenya'nın nüfuslarından fazla.


YENİ ŞAFAK