Hükümet, yurt dışında yaşayan vatandaşların çocuklarının Türkiye’de üniversite kazanmaları halinde ’yabancı’ statüsünde görülmesine yönelik ...
Abone olHükümet, yurt dışında yaşayan vatandaşların çocuklarının Türkiye’de üniversite kazanmaları halinde ’yabancı’ statüsünde görülmesine yönelik uygulamaya son verdi. Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla yurt dışında yaşayan çocuklar, üniversite kazanmaları halinde yüksek harç ücreti ödemeyecek.
Yurt dışında yaşayan milyonlarca vatandaşın çocukları Türkiye’de üniversite kazanmaları halinde diğer ülkelerin vatandaşları gibi yüksek katkı payı ödüyordu. Tıp Fakültesi’ni kazanan bir öğrenci yıllık 15 Bin TL katkı payı ödüyordu. Türkiye’de öğrencilerin katkı paylarının büyük bölümü devlet tarafından karşılanırken, öğrencilerin ödediği harçlarda geçen yıldan itibaren kaldırıldı. Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’nin 31 Ağustos 2013 tarihli sayısında yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla yurt dışındaki yaşayan vatandaşların çocukları ile vatandaşlıktan çıkartılmış olanlara verilen Mavi Kartlıların çocukları Türkiye’de üniversite kazanmaları halinde yüksek harç ödemekten kurtulacak. Gurbetçi çocukları da Türkiye’deki öğrenciler gibi katkı payı ve harç ödemeden üniversitelerde ücretsiz olarak okuyabilecek.
BOZDAĞ: "EŞİTLİK İLKESİ GEREĞİ"
Yurt dışı Türkler’den Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "2012-2013 eğitim-öğretim yılı başında hükümetimiz, 1. öğretimde okumaya hak kazanmış öğrencilerden yükseköğrenim harcının alınması uygulamasını kaldırmış; ancak orta öğretimini yurt dışında tamamlayıp Türkiye üniversitelerinde okuma hakkı kazanmış vatandaşlarımız bunun kapsamına alınmamıştır. Türkiye üniversitelerinde okumaya hak kazanmış iki vatandaşımızdan birinden yükseköğrenim harcı alınmazken, diğerinden sırf orta öğretimini yurt dışında tamamladı diye yükseköğrenim harcı alınması, anayasamızda ifadesini bulan hukuk devleti ile eşitlik ilkelerine aykırıdır. Bizim yaptığımız, hukuk devleti ve eşitlik ilkelerine aykırılığı ortadan kaldırmak, diğer bir ifadeyle hukuk devletinin gereği eşitlik ilkesini bu konuda tam hayata geçirmektir. Bu düzenleme ile yapılan, doğru ve takdir edilmesi gerekli bir iştir" dedi.
(İHA)