Günümüze kadar gelmiş 9 deyimin ilginç hikâyesi
Günümüze kadar gelmiş deyimlerin nasıl ortaya çıktığını hiç merak ettiniz mi? İşte sizler için derlediğimiz sıkça kullanılan 9 deyimin ilginç hikayesi...
DİNGONUN AHIRI Atlı Tramvaylar zamanında, 2 atla çekilirken dik Şişhane yokuşunu çıkabilmek için Azapkapı'dan takviye at alarak yokuşu çıkabilirlermiş. Tramvay bu haliyle Taksim’e kadar gelir, burada çıkartılan atlar, bugün Taksim alanının batı kısmındaki sular idaresi ile Fransız konsolosluğu arasında bir ahırda bir süre dinlendirildikten sonra tramvaya bağlanmadan boş olarak Azapkapı’ya götürülürlermiş. Taksim’deki bu ahırı Dingo adlı bir Rum vatandaş işletirmiş. Gün boyu bir sürü atın girip çıkmasından dolayı dilimizdeki ''Burası Dingo'nun ahırı mı giren çıkan belli değil'' sözünün buradan geldiği söylenir.
BALIK KAVAĞA ÇIKINCA Eskiden İstanbul balığın ve balıkçıların şimdiye nazaran çok daha fazla olduğu bir şehirmiş. Balıkçılığın merkezi ise Yemiş İskelesi ve Balık Pazarı imiş. Bu merkezlere gelen balık buradan başlamak üzere etraftaki mahalle ya da semtlere dalga dalga ulaştırılırmış. Mevsime göre balığın iyi ve bol çıktığı dönemlerde ise Tophane’den Rumeli Kavağına; Üsküdar’dan Anadolu Kavağı’na kadar İstanbul’un her yerine çeşitli araçlarla balık götürülür satılırmış. Balığın bol olmadığı zamanlarda satıcılarla pazarlık edip fiyat düşürmeye çalışanlara balıkçılar: “Oooo, senin o dediğin fiyat ancak balık kavağa çıkınca olur” derlermiş.
FOYASI MEYDANA ÇIKMAK Kuyumcular yaptıkları yüzük küpe gerdanlık gibi ziynet eşyalarının üzerine mücevherin ışığı daha iyi yansıtması ve parlaklığının artması için foya adı verilen bir madde sürerler. Zamanla sürülen bu foya dökülür. Bu duruma foyası çıkmış denilir. Halk arasında yalan söyleyen sahtekârlık yapan kişilerin yalanları ortaya çıktığında "foyası meydana çıktı" şeklinde benzetme yapılır.
GÜME GİTMEK Zamanında yeniçeriler suçluları yakalayıp zindana kapatırlarken “Hoooopp gümm!” şeklinde nara atarlarmış. Ancak aynı ‘kurunun yanında yaş da yanar’ atasözünde olduğu gibi bazen zindana atılanlar arasında suçu olmayanlar yani masum kişiler de bulunurmuş. İşte halk suçsuz bir vatandaşın zindana atıldığında günahsız yere hapse götürülüyor anlamında “Adamcağız güme gitti, yazık oldu.” demiş.