Güneydoğu'da 7 il acil koduyla koleraya karşı uyarıldı.
Abone olSağlık Bakanlığı, Irak'ın Kerkük ve Süleymaniye kentlerinde görülen kolera salgınının Dünya Sağlık Örgütü'nce doğrulanması üzerine valilikleri uyardı.
Güneydoğu illerine acil koduyla açıklama geçen Sağlık Bakanlığı, salgına karşı vatandaşların uyarılmasını istedi. Bunun üzerine 7 ilin Sağlık İl Müdürlükleri, basın açıklaması yaparak, salgın hakkında bilgi verip vatandaşları uyardı.
Sağlık Bakanlığı, Diyarbakır, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Siirt, Batman ve Van valiliklerini konu hakkında uyardı. Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Namık Kemal Kubat, bulaşıcı hastalıkların sınır tanımaz özelliği nedeniyle Türkiye-Irak giriş çıkışlarının kontrol altına alındığını söyledi. Türkiye'de kolera vakasının görülmediğini vurgulayan Kubat, bir dizi önlemler alındığını dile getirdi. Bu doğrultuda Habur Sınır Kapısı'nda 24 saat hizmet veren bir sağlık istasyonu kurulduğunu, kolera açısından riskli olabilecek et, balık, çiğ sebze ve meyve ile su ve sulu gıdaların Türkiye'ye getirilmesinin durdurulduğunu anlatan Kubat, ülkeye giriş yapanları da sağlık taramasından geçirdiklerini vurguladı.
Ülkeye giriş yapanlarda ishal görülmesi halinde acilen sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini dile getiren Kubat, koleranın en önemli belirtisinin ise ani başlayan karın ağrısı, sulu ishal, kusma olduğunu kaydetti. Namık Kemal Kubat, "Irak'a gidenlere gerekli uyarılar ve bilgiler verilmektedir. Irak'tan dönen vatandaşlarımızdan ise herhangi bir ishal durumu oluşması halinde derhal sağlık kurumuna başvurup, Irak'tan geldiklerini belirtmeleri istenmiştir. Vatandaşlarımıza koleradan korunma konusunda bilgiler veriliyor. Özellikle tuvalette hijyene dikkat edilmeli ve tuvalet kağıdı kullanılmalıdır. Eller bol su ve sabunla yıkanmalı. Temiz olduğundan emin olunmayan sular içilmemelidir. Pişmemiş yiyecekler tüketilmemeli, tüm sebze ve meyveler bol suyla yıkanıp kabukları soyulduktan sonra tüketilmelidir" dedi.