Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir ve isyancı lider Riek Machar 5 ay süren çatışmalardan sonra barış anlaşması imzaladı. Anlaşma derhal ateşkese gidilmesini, geçici hükümet kurulmasını, yeni bir anayasa hazırlanmasını ve seçimlere gidilmesini öngörüyor.
Abone olGüney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir ve isyancı lider Riek Machar beş ay süren çatışmalardan sonra barış anlaşması imzaladı.
Anlaşma, derhal ateşkese gidilmesini, geçici hükümet kurulmasını, yeni bir anayasa hazırlanmasını ve seçimlere gidilmesini öngörüyor.
Dünyanın en yeni devleti olan Güney Sudan'daki çatışmalarda binlerce kişi öldü, milyonlarca kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Taraflar arasında Ocak ayında da ateşkes ilan edilmiş ancak birkaç gün sonra çatışmalar yeniden başlamıştı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry anlaşmanın Güney Sudan'ın geleceği için dönüm noktası olabileceğini söyledi.
Kerry, "Şimdi zorlu bir yolculuk başlıyor ve çabalarımızı devam ettirmeliyiz" dedi. Tarafların ABD'nin çabalarıyla bir araya geldiği belirtiliyor.
Anlaşma Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Cuma günü geç saatlerde imzaladı. Bunun öncesinde taraflar çatışmaların başlamasından bu yana ilk kez yüz yüze geldi.
BM: İki taraf da insanlığa karşı suç işledi
Birleşmiş Milletler hem Güney Sudan ordusunu hem de isyancıları insanlığa karşı suç işlemekle suçlamıştı. Bu suçlar arasında katliam ve toplu tecavüz de var.
BM'nin raporunda saldırılarda iki tarafın evler, hastaneler, camiler, kililseler ve BM binalarını da hedef aldığı belirtiliyor.
Birleşmiş Milletler'e göre Sudan'da Beş milyon kadar kişiye yardım ulaştırılması gerekiyor.
Çatışmalar, Cumhurbaşkanı Kiir'in darbe girişimiyle suçladığı yardımcısı Machar'ı görevden almasından sonra başlamıştı.
İddiayı reddeden Machar sonrasında bir ordu kurarak isyan başlattı.
Güney Sudan onlarca yıl devam eden iç savaşın ardından 2011'de Sudan'dan ayrılarak bağımsız olmuştu. Güney Sudan dünyanın en yoksul ülkelerinden biri.