BIST 9.765
DOLAR 35,16
EURO 36,44
ALTIN 2.937,59
HABER /  GÜNCEL

Güney Sudan'da ateşkes görüşmeleri başladı

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı, Güney Sudan hükümetiyle isyancılar arasındaki krize son vermeye yönelik görüşmelerin Addis Ababa'da başladığını duyurdu.

Abone ol

Güney Sudan hükümetinden yetkililerle isyancı grupların temsilcileri, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da barış görüşmeleri için masaya oturdu.

Tarafların arabulucularla görüştükleri ancak şimdiye dek hiç yüz yüze gelmedikleri anlaşılıyor.

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre delegeler Çarşamba günü Addis Ababa'ya varmaya başladı, ancak görüşmeler, tüm müzakere heyeti toplanana kadar ertelendi.

Bu arada ABD yönetimi, Güney Sudan'daki elçilik personelinin bir bölümünü daha çekme kararı aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Juba'daki elçilik çalışanlarının daha da azaltıldığını ve buradaki ABD vatandaşlarına artık hizmet verilemeyeceğini ilan etti.

Bakanlık ayrıca Güney Sudan'ın başkenti Juba'daki ABD vatandaşlarını, en yakın güvenli ülkeye götürmek üzere tahliye uçaklarının hazırlandığını duyurdu.

Aralık ayı ortasında başlayan çatışmalarda en az 1000 kişi hayatını kaybederken 180 bini aşkın kişi, yaşadıkları yerleri terketmek zorunda kaldı.

Bölge muhabirleri Cumhurbaşkanı Salva Kiir ile görevden aldığı yardımcısı Riek Machar arasında iktidar mücadelesi şeklinde başlayan olayların, etnik bir çatışma halini aldığına dikkat çekiyor.

Yardım çalışanları, on binlerce kişinin barınacak yer, temiz su olmadan yaşadığı, olası bir insanlık krizinin kapıda olduğu uyarısında bulunuyor.

Çatışmaların sebebi

Altı ülkeyle sınırı olan, Afrika'nın tam ortasında yer alan Güney Sudan, dünyanın en yeni ülkesi.

Petrol zengini olan Güney Sudan, bununla birlikte yıllarca süren iç savaşın ardından dünyanın en az kalkınmış bölgelerinden biri.

Güney Sudan vatandaşlarının sadece yüzde 15'i cep telefonu kullanıyor. İspanya ve Portekiz'in toplamı kadar bir alana sahip ülkede asfaltlı yol sayısı da az.

Güney Sudan, 2011 yılındaki referandumda oy çoğunluğuyla Sudan'dan ayrılma kararı aldığından beri, hükümetin başlıca kaygısı Hartum yönetimiyle anlaşmazlıkları takiben, petrol akışını sağlamak oldu. Yeniden üretim, ancak geçen Nisan ayında başlandı.

Bölgede ufak çaplı silahlı direnişler, sığır kaçırma yüzünden çatışmalar ve sınır gerginlikleri görülse de, bütün bunlar başkent Juba'dan uzakta yaşanıyordu.

Gerginlik sinyalleri ise geçen Temmuz ayında, etnik çoğunluk Dinka grubundan Cumhurbaşkanı Kiir'in, ikinci en büyük etnik grup Nuer'dan olan yardımcısı Machar'ı görevden almasıyla başladı.