Güney Sudan referandumu üçüncü gününe Abyei sınır bölgesindeki çatışmaların gölgesinde girdi. Zengin petrol rezervlerine sahip bölge üzerinde hem güney hem kuzey Sudan hak iddia ediyor.
Abone olGüney Sudan'ı bağımsızlığıyla sonuçlanması beklenen referandumun üçüncü gününe, Abyei sınırında yaşanan çatışmaların gölgesinde giriyor.
Sınır bölgesinde pazartesi günü gerçekleşen çatışmalarda en az 30 kişi öldü.
Çatışmalarda 20 polisin öldüğüne dair bilgiler ise henüz doğrulanmadı.
Zengin petrol rezervlerine sahip olan Abyei üzerinde hem güney hem de kuzey Sudan hak iddia ediyor.
Güney Sudan ordusu adına açıklama yapan Philip Aguer, Misseriya isimli Arap grubun Pazar günü Abyei bölgesinde bir köye tanksavar ve toplarla saldırdığını söyledi.
Ancak Misseriya'nın lideri Bashtal Muhammed Salem, AP haber ajansına yaptığı açıklamada pazar günü gerçekleşen polis saldırılarında gruba mensup 10 çobanın öldüğünü söyledi.
Salem, "bizi bu bölgenin dışında tutup, tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etmek istiyorlar" dedi.
Abyei, kendi kaderini belirlemek için ayrı bir referandum düzenleyecek ancak henüz bu referandum için bir tarih belirlenmedi.
Gözlemciler, tartışmalı bölgenin referandum boyunca kuzey-güney geriliminin şiddete dönüşebileceği ana nokta olduğunu söylüyor.
Sandık süresi uzatıldı
Güney Sudan referandumu ise, yüksek katılımla devam ediyor.
Referandum komisyonu kayıt yaptıran seçmenlerden yüzde yirmisinin oy kullandığını, yüksek talep nedeniyle oy sandıklarının bir saat fazladan açık tutulduğunu söyledi.
Sonuçların geçerli olması için kayıtlı seçmenlerin yüzde 60'ının oy kullanması lazım.
Sandıklar bir hafta boyunca açık kalacak.
Bölünmüş ülke
Bölgede kutlama havası daha oy kullanma işlemi sona ermeden başlarken, güney Sudan'ın lideri Salva Kiir ''Güney Sudanlıların beklediği tarihi an geldi'' dedi.
Sudan aslında etnik ve dini hatlarda fiilen ikiye bölünmüş durumda.
Müslümanların yaşadığı ve iktidarı elinde bulunduran kuzey, ağırlıklı olarak hristiyanların ve geleneksel dinlere sahip olan kabilelerin yaşadığı güneyin bağımsızlığına izin vereceğini söylüyor.
Ancak Devlet Başkanı Ömer el Beşir, güneyin bağımsızlığının istikrarsız yaratabileceği uyarısında da bulundu.
Referandumun bağımsızlık yönünde sonuçlanması halinde, Afrika'daki yeni ülke 9 Temmuz 2011'de kurulmuş olacak.