Güney Kore'de bilgisayarlar durdu. Sorunun nedeni bilinmiyor, ancak Kuzey Kore'nin son zamanlarda Güney Kore'ye yönelik tehditlerde bulunduğu hatırlatılıyor.
Abone olGüney Kore'de iki büyük banka ile üç televizyon kanalının bilgisayar ağları çalışmaz oldu. Bütün ülkede banka hizmetlerini felce uğratan olayın ardında Kuzey Kore'nin düzenlediği bir siber saldırı olduğundan kuşkulanılıyor.
Güney Koreli yetkililer, öğleden sonra bilgisayarların durduğunu ve bazılarının ekranlarında kafatası resmi çıktığı yolunda haberler alındığını bildirdiler.
Bilgisayarların bir kısmı birkaç saat sonra tekrar çalışmaya başladı.
Ekranlara çıkan kafatası resmi, bilgisayar korsanlarını akıllara getirirken, kuşkular Kuzey Kore üzerinde yoğunlaştı.
Kuzey Kore, işgal provası olarak gördüğü rutin ABD-Güney Kore tatbikatlarının ve yeni BM yaptırımlarının 'intikamını alma' tehdidinde bulunmuştu.
Pyongyang, geçen hafta da Kuzey Kore'deki internet hizmetlerinin iki gün durdurmasıyla ilgili olarak ABD ve Güney Kore'yi suçladı.
Kuzey Kore'nin 12 Şubat'ta yaptığı nükleer deneme nedeniyle Birleşmiş Milletler yeni yaptırımlar uygulama kararı almıştı.
Kuzey Kore bu yaptırımlara ve ABD ile Güney Kore'nin ortaklaşa yaptığı tatbikata şiddetle karşı çıkıyor.
İşlemler durdu
Güney Kore'yi hedef alan 'siber saldırı'nın resmi kurumların bilgisayarlarını etkilemediği kaydediliyor.
Ancak, KBS, MBC ve YTN televizyonlarının bilgisayarları ile, Shinhan ve Nonghyup bankalarının bilgisayarları felce uğradı.
AP ajansı, internet bankacılığı ve bankamatikten para çekme işlemlerinin iki saat süreyle durduğunu bildirdi.
Olay hakkındaki soruşturma sürüyor.
Bir polis yetkilisi, etkilenen alan geniş olduğu için delil toplamanın birkaç gün alabileceğini söyledi.
Seul'daki BBC muhabiri Lucy Williamson, televizyon kanallarındaki yayıncıların bilgisayarları çalıştıramadığını ve ekranlara sadece bir "hata" mesajının çıktığını aktardı.
Muhabirimiz, bununla birlikte yayınların devam ettiğini belirtti.
Cumhurbaşkanlığı'ndan bir sözcü, Yonhap ajansına olayın ardında Kuzey Kore'nin olup olmadığını söylemek için henüz erken olduğunu, ancak böyle bir olasılığı dışlamadıklarını söyledi.
2009 ve 2011 yılında güneyi hedef alan iki siber saldırının ardında Kuzey Kore'nin bulunduğuna inanılıyor.