Güney Kore'de Nükleer Güvenlik Komisyonu, iki reaktörün, sahte sertifikalara sahip onaylanmamış parçalar kullanıldığı gerekçesiyle kapatıldığını ancak herhangi bir güvenlik riski bulunmadığını açıkladı.
Abone olGüney Kore, nükleer tesislerindeki iki reaktörü daha, onaylanmamış parçalar kullanıldığı gerekçesiyle kapattı.
Nükleer Güvenlik Komisyonu, çalışması daha önce durdurulan iki reaktörün yeniden hizmete girmesini de geciktirdi. Ancak yetkililer, halk sağlığını tehlikeye atacak bir durum söz konusu olmadığını belirtti.
İki nükleer reaktör, kullanılan parçaların sahte güvenlik sertifikalarına sahip olduğunun ortaya çıkmasıyla patlak veren skandal ardından kapatılmıştı.
Güney Kore, elektrik ihtiyacının üçte birini karşılayan toplam 23 nükleer reaktöre sahip.
İki reaktörün daha devre dışı bırakılması ardından, yaz aylarında elektrik sıkıntısı çekileceği yolunda endişeler var.
Mühendisler cezaevinde
Komisyon, onaylanmamış parçaların yenileriyle değiştirilmesi için devre dışı bırakılacak reaktörlerin "Şin Kori Reaktör 2" ve "Şin Volsung Reaktör 1" olduğunu açıkladı.
Devre dışı bırakılan reaktörlerin yanısıra, halen Şin Kori Reaktör 1'de tadilat çalışmaları yapılıyor. Şin Volsung Reaktör 2 ise onaylanmış parçalar yerleştirilene kadar çalışmayacak.
Güney Kore'deki nükleer tesislerde kullanılan tüm parçaların özel bir güvenlik sertifika taşıması gerekiyor.
Ancak geçen yıl, Yeonggvang Nükleer Santralı’ndaki iki reaktörde kullanılan bazı parçaların bu güvenlik standartlarına uymadığı ortaya çıkmıştı.
Yetkililer, onaysız parçaların, sigortalar, soğutucu pervaneler ve elektrik düğmeleri olduğunu, bu parçaların başka sektörlerde kullanılmasında bir sorun bulunmadığını ancak nükleer santrallarda kullanılabilmesi için özel güvenlik sertifikası taşımaları gerektiğini belirttiler.
Bu ayın başında, altı nükleer enerji mühendisi ve sahte belgelerle sertifikasız parçaları sağlayan kişi tutuklanmıştı.