BIST 9.999
DOLAR 35,33
EURO 36,53
ALTIN 3.037,04
HABER /  GÜNCEL

Güney Çin Denizi'nde Filipin-Çin gerginliği

Filipinler donanmasının Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı bir alanda Çin gemileriyle karşı karşıya geldiğini, duruma diplomatik çözüm aradığını bildirdi.

Abone ol


Filipinler, donanmasının Amiral gemisinin Güney Çin Denizi'nde statüsü tartışmalı bir resifte Çin keşif gemileriyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Filipinler, savaş gemilerinin Scarborough resifinde demirlemiş Çinli balıkçıları gözaltına almak isterken iki Çin keşif gemisi tarafından engellendiğini bildirdi.

İki ülke de Filipinlerin kuzeybatı kıyısındak resifin kendisine ait olduğunu iddia ediyor.

Filipin hükümeti bölgede egemenliğini tesis edeceğini bildirdi.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Gregorio Del Pilar adlı donanma gemisinin Pazar günü bölgede devriye gezerken 8 Çin balıkçı teknesi tespit ettiği kaydediliyor.

BBC'nin Manila'daki muhabiri Kate McGeown Filipinler donanmasının teknelerde arama yaptığında çok miktarda yasadışı olarak avlanmış balık ve mercan bulduğunu bildiriyor.

Tartışmalı sular

Filipinler donanmasının balıkçıları gözaltına almaya hazırlandığı sırada Salı günü bölgede iki Çin keşif gemisinin belirdiği ve balıkçı tekneleriyle Filipin savaş gemisi arasına girerek gözaltıları engellediği bildiriliyor.

Fransız Haber Ajansı AFP'ye göre Filipin Dışişleri Bakanı Albert del Rosario Çin'in Filipinlerdeki büyükelçisi Ma Keqing ile görüşerek Scarborough resifinin "Filipin topraklarının ayrılmaz bir parçası" olduğunu vurguladığı kaydediliyor.

Filipinler Dışişleri Bakanı soruna diplomatik bir çözüm aradığını söyledi.

Bütün bunlar olurken Filipinler donanması 16 -22 Nisan tarihleri arasında tartışmalı bölgenin yakınlarında ABD ile ortak deniz tatbikatı yapmaya hazırlanıyor.

Büyük petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip olduğu düşünülen Güney Çin Denizi'nin belli bölgeleri üzerinde Çin, Filipinler dışında, Brunei, Malezya, Vietnam ve Tayvan'ın da egemenlik iddiaları var.

Çin Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamının kendisine ait olduğunu iddia ediyor ve hak iddia ettiği bölgelerin önemli bir kısmı da diğer iddia sahibi ülkelerin Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku tarafından kabul edilen 200 millik kıta sahanlığı alanlarının içine giriyor.

Bu da bölgede zaman zaman bazı adalar, resifler ve kayalıkların işgaline kadar varan gerginliklere yol açıyor.