BIST 9.660
DOLAR 34,59
EURO 36,34
ALTIN 2.926,76
HABER /  GÜNCEL

Güney Afrika'da grev yapan madencilere hükümetten sert uyarı

Güney Afrika hükümeti ülkenin madencilik sektöründe bir süredir devam eden grevleri sona erdirmek için sert önlemler alacağını açıkladı.

Abone ol

Güney Afrika hükümeti ülkenin madencilik sektöründe bir süredir devam eden grevleri sona erdirmek için sert önlemler alacağını açıkladı.

Hükümet yayınladığı açıklamada, "yasadışı toplantı düzenleyen ve silah taşıyanların sert şekilde cezalandırılacağını" duyurdu.

Ancak Adalet Bakanı Jeff Radebe, olağanüstü hal ilan edilmesinin söz konusu olmadığının altını çizdi.

Açıklama, Marikana platin madeni çalışanlarının yönetimden gelen ücret artışı teklifini düşük bularak reddetmesinin ve bazı sendikaların genel grev tehtidinde bulunmasının ardından geldi.

Ağustos ayında Marikana madenindeki grev sırasında 2'si polis 10 kişi ölmüştü.

Daha sonra polisin 34 madenciyi vurarak öldürmesi geniş yankı uyandırmıştı.

Marikana'da başlayan grev, ülkedeki altın madenlerine de sıçradı.

Birçok maden kapatıldı ve Güney Afrika ekonomisinin önemli bir bölümünü oluşturan değerli taş ihracatı sekteye uğradı.

'Aşağılayıcı teklif'

Madenciler ile ilgili hükümet açıklaması Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın kabinesindeki güvenlik heyetinin yaptığı bir toplantıdan sonra geldi.

Adalet Bakanı Radebe, yasadışı protestolara katılanların ''hızlı ve sert bir biçimde'' cezalandırılacağını söyledi ve ekledi: "Hükümetimiz bu olanlara daha fazla tahammül göstermeyecektir.''

Polis Bakanı Nathi Mthethwa hükümetin, "Güney Afrika'da halkın güvenliğini sağlamaktan sorumlu olduğunu" söyledi.

Ancak işçilerin cephesi yatışacak gibi görünmüyor.

Cuma günü erken saatlerde Marikana madeninde çalışanlar madenin işletmecisi Lonmin'in yaptığı ücret artışı teklifini reddetti.

Madenciler yapılan teklifin aylık 1000 randlık bir artıştan ibaret olduğunu söyledi. Sendikalar ayda 12 bin 500 rand yani yaklaşık 1500 dolar ücret artışı talep ediyor.

Madencilerin temsilcisi Molisi Phele, ''Madencilerin söylemek istediği şey, bu teklifin bir hakaret olduğu. Lonmin'e gidip bize hiçbir şey vermedikleri için teşekkür mü edeceğiz'' dedi.

Protestonun liderleri talepleri karşılanmazsa genel greve gideceklerini söylüyor. Protestocular militan Maden Çalışanları Birliği ve İnşaat Sendikası tarafından da destekleniyor.

Grev sırasında yüzlerce madenci sopalar ve bıçaklarla madenlerde nöbet tutuyor.

BBC'ye bir açıklama yapan hükümet yanlısı Ulusal Madenciler Sendikası ise sektörde büyük iş kayıplarının yaşanmasından ve şiddetin artmasından endişe duyduklarını dile getirdi.

Genel grev tehtidi karşısında hükümet orduya alarm verdi. Ülkede nüfusun çoğunluğunu oluşturan siyahları dışlayan ırkçı Apartheid rejiminin yıkıldığı 1994 yılından bu yana böyle bir şey yaşanmamıştı.