Güneşten elektrik üreteceğiz
Enerjide doğalgaz bağımlılığından kurtulmayı hedefleyen hükümet jeotermal enerjiye yönelecek
Abone olEnerjide doğalgaza bağımlılıktan kurtulmayı hedefleyen hükümet, güneş, rüzgar, jeotermal gibi alternatif kaynaklara ağırlık vermeye başladı.
Bu kapsamda bina çatıları güneş enerjisine uygun hale getirilecek. Böylece Avrupa ülkelerinin tamamında uygulanan sistem sayesinde herkes kendi elektriğini üretebilecek. Konutlardan çok işyerlerince tercih edilen sistemi dünyanın 7. büyük çelik üreticisi Corus ile ortaklaşa yürüttüğü çalışmayla Türkiyeye getirmeye hazırlanan Botek İnşaatın sahibi Babür Orhan, Güneş enerjisinden yararlanmanın önü açılıyor. diyor.
Güneşten elektrik üretecek sistem, başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde elektrik krizinin yaşandığı ve kara dönem olarak adlandırılan 1970-1992 yılları arasında ortaya çıktı. Ağustos 2004te Almanya tarafından onaylanıp yürürlüğe konan Dönüştürülebilir Enerji Kaynakları Yasası ile önümüzdeki 20 yıl içinde dönüştürülebilir enerjilerle elektrik üretimine prim verilmesine karar verildi. Güneş enerjisinin geliştirilmesi ve kullanılmasını teşvik için 10 bin Güneş Enerjili Çatı Projesi uygulandı ve projeye ayrıcalıklı kredi sağlandı. Avrupa Birliğine giren tüm ülkelerin kabul edip uygulamaya geçtiği bina çatılarından enerji üretimi sayesinde Türkiyenin ciddi oranda tasarruf edebileceği belirtiliyor. Frankfurt yakınlarındaki Koblentte bulunan Corus tesislerine gerçekleştirilen basın gezisinde açıklamalar yapan Botek İnşaatın patronu Orhan, Elektrik faturasına ayda 100 YTL ödeyen bir işyeri söz konusu sistem ile 70 YTLnin altına düşüyor. Geri kalan 30 YTL devlet tarafından kendisine ödeniyor. Herkes ürettiği enerjiyi devlete satabilecek. diye konuşuyor. Orhan, Türkiyede yeni yapılan çatıların dönüşüme hazır olduğunu dile getiriyor. Fotovoltaj denilen bir malzeme ile boru ve kablonun kullanıldığı sistemin gölgede dahi güneşten aldığı enerjiyi elektriğe dönüştürdüğü bilgisini veren Orhan, yapılan istatistik çalışmaları ve hesaplamaları sonucunda, binalardaki enerji tasarrufu potansiyelinin yüzde 50den fazla olduğunu kaydediyor.
Son yıllarda yeni bir tasarımla dış cephe kaplamada tercih edilen boyalı alüminyum rulolar binalara uzay merkezi görünümü kazandırıyor. Falzinc ve titansilver ürünleri ile yapılan kaplama, çinkonun hafifliği ve alüminyumun esnekliği ile birleşerek tüketicilerin beğenisine sunuluyor. Malzemelerin ömür boyu garantisi olduğunu dile getiren Babür Orhan, dış ticaret şirketi GİSADın İstanbul Yenibosnadaki yeni binasının bu malzemelerden yapıldığını söylüyor.