Güneşin gizli güzelliği
Gökyüzünde fazla bir özelliği olmadan parlayan bir ateş topu gibi görünse de, Güneş aslında çok güzel ve dinamik bir yıldız.
Gökyüzünde fazla bir özelliği olmadan parlayan bir ateş topu gibi görünse de, Güneş aslında çok güzel ve dinamik bir yıldız.
Güneşten yayılan ışığın farklı dalga boylarının incelenmesi, bu yıldızın bilinmeyen farklı katmanlarını da ortaya çıkarıyor.
Güneş'in parlak en dış tabakası olan fotosferde sıcaklık 6000 santigrat dereceye ulaşıyor. Yüzeydeki siyah noktalar, yaklaşık 1500 santigrat derece daha soğuk olan, yoğun manyetik hareketliliğin neden olduğu 'Güneş lekeleri'. Bu lekelerin büyük olanları, Dünya'nın çapının altı katına kadar ulaşıyor.
Güneşin görünen yüzeyinin altında, kromosfer ya da renkyuvarı olarak bilinen alt tabaka yer alıyor. Burada sıcaklık 6000-20000 santigrat derece arasında değişiyor. Güneş'teki hidrojen atomları, farklı bir dalga boyundaki kırmızı bir ışık yayılmasına neden oluyor. Bu ışığa bakıldığında, kuvvetli manyetik alanlar tarafından sıkıştırılan daha soğuk gaz tabakalarından oluşan farklı bir yüzey görmek mümkün.
Güneş'in kromosfer katmanıyla yüzeyi arasındaki ince bir tabakadan oluşan 'geçiş bölgesinde' sıcaklık değerleri 20000 santigrat dereceyle 1 milyon santigrat derece arasında büyük bir yelpazede değişim gösteriyor. Bu fotoğraf, çıplak gözle görmenin mümkün olmadığı, morötesi ışıkla çekilmiş.