BIST 10.487
DOLAR 32,85
EURO 35,12
ALTIN 2.427,46
HABER /  GÜNCEL

Güneş tutulması inanışları!

Tarihteki bazı toplumların güneş tutulmasıyla ilgili ilginç inanışlara sahip oldukları bildirildi.

Abone ol

İnternetten derlenen bilgilere göre, bilimsel olarak açıklanmasına kadar gelen süreçte güneş tutulması çeşitli kültürlerde farklı biçimlerde açıklanmaya çalışıldı. Tutulma, Uzakdoğu'da ejderhanın güneşi yediği, Vietnam'da bir kurbağanın marifeti olduğu, Güney Amerika'da kara bir jaguarın, İskandinavya'da ise bir kurdun tutulmaya neden olduğu düşünülüyordu.

Mısır'da kötü kalpli yılanın güneş tanrısı Ra ile kavgası, Kızılderililer'in ise ay ile güneşin savaşı olarak inandığı güneş tutulması, Mezopotamyalılar'da da daha farklı algılanıyordu. Mezopotamyalılar tutulma sırasında yaptıkları törenlerde meşaleler yakarak, güneşi yeniden aydınlatacaklarına inanıyorlardı
Eski çağlarda güneş tutulması, yeryüzündeki yaşam için korkutucu olaylar olarak da yorumlanıyordu. İskandinav'daki inanışa göre bir büyücü cezalandırılır ve zincire vurulur. Büyücü intikam için gökyüzünde kurtlar yaratır ve bu kurtlar güneşi yerler. Norveç mitolojisinde, adına Skoll adı verilen kurdun takip ettiği güneşi yuttuğuna inanılırdı. Çin'de gökyüzüyle ilişkili tanrısal bir köpek bu görevle uğraşırken, bir başka Asya kültüründe bu işi bir ejderha yapmaktadır.