BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
İstanbul
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Güneş tutulması 2015 Türkiye hilal görecek!

Güneş tutulması başladı Güneş tutulmasının en iyi görüldüğü yer Norveç olacak Uzmanlar güneş tutulması izle mek isteyenler için Türkiye'de hilal şeklinde görüleceğini söyleyerek uyardı.

Abone ol

Güneş tutulması 2015 yılının en önemli doğa olaylarından biri olarak gündeme damgasını vurdu Peki Güneş tutulması Türkiye 'de kendini nasıl gösterecek Bilim insanları güneş tutulmasını Türkiye'den en iyi nerede izleriz sorusu için açıklama yaptı ve uyardı: Güneş tutulması Türkiye'de tam tutulma olarak değil hilal şeklinde görülecek!

Güneş tutulması gece gündüzün eşit olduğu bugün sabah 9:40’tan itibaren başladı ve 13.50’ye kadar sürecek Tam güneş tutulmasının en iyi görüleceği yer Norveç. Şu anda Norveç'den güneş tutulması canlı olarak ekranlara gelmeye başladı. 

TÜRKİYE’DE HİLAL GÖRÜNÜMLÜ OLACAK

Ay’ın Güneş ve Dünya arasına girerek açısal büyüklüğüyle Güneş’i örtmesiyle oluşacak tutulmaya ilişkin bilgi veren TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık, "20 Mart’taki tutulmayı Türkiye’den tam göremeyeceğiz. Avrupa’nın kuzey bölgelerinde tam tutulma görülebilecek. Tam tutulmayı Türkiye’de 1999 ve 2006’da izlemiştik. Türkiye’den kısmi görünecek, bir hilal gibi" dedi.

 gunes-tuutlmasi.jpg

GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DE EN İYİ NEREDEN İZLENEBİLİR?

Bu yılın en önemli gök olaylarından tam güneş tutulması, Türkiye’de ayın güneşin yaklaşık yüzde 40’ını kapatmış halde gözleneceği tutulma İstanbul-Trakya bölgesinden sabah saat 10:48, Ankara bölgesinden ise saat 11:10’dan itibaren gözlenebilecek.



İŞTE O NOKTALAR:

İSTANBULekran-resmi-2015-03-20-11.23.06.png

İstanbul Üniversitesi 10.00 ile13.30 saatleri arasında Beyazıt Yerleşkesi’nde bulunan
gözlemevinde halka açık bir güneş tutulması etkinliği düzenleyecek.

ANKARA

ODTÜ Fizik bölümü bahçesinde halka açık gözlem gerçekleştirilecek.

İZMİR

Ege Üniversitesi 10.00-13.00 arası Alsancak Havagazı Fabrikası’nda izleyecek.

ANTALYA

Akdeniz Üniversitesi merkezindeki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nden 10.30-13.30 arasında izlenecek.

ADANA

Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde izlenecek.

BU YIL 4 ÖNEMLİ GÖK OLAYI YAŞANIYOR!

2015 yılının en önemli gök olaylarından tam güneş tutulması, 20 Mart’ta gece gündüze eşitken yaşanacak. Türkiye’den parçalı gözlenecek tutulma saat 09.40’ta başlayıp 13.50’ye kadar sürecek. Tutulma, en iyi Grönland, İzlanda, Kuzey Avrupa ülkelerinde izlenebilecek. Güneş tutulmasını milliyet.tv'den de canlı olarak izleyebilirsiniz...Bu yıl biri tam, biri parçalı olmak üzere 2 güneş tutulması, 2 de tam ay tutulması şeklinde 4 önemli gök olayı yaşanacak. Kuzey Avrupa’da tam yaşanacak tutulma, Türkiye’de ise Ay Güneş’in yaklaşık yüzde 40’ını kapatmış halde gözlenecek.

ÇIPLAK GÖZLE BAKMAYIN

Güneş’e doğrudan çıplak gözle bakılmaması uyarısında bulunan Prof. Dr. Kırbıyık, "Ya güneş gözlüğü, ya da isli cam veya özel gözlüklerle bakılsın ki ultraviyole ışın bakımından gözler zarar görmesin. Astronomlar için de halkımız için de heyecan verici bir olay. Tam tutulmalarda Güneş’in dış bölgelerini inceleme fırsatımız da olur. Fiziğini anlamaya çalışırız" dedi.



İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ'NDEN KRİTİK GÜNEŞ TUTULMASI AÇIKLAMASI:ekran-resmi-2015-03-20-11.22.26.png

20 Mart 2015 Cuma günü Dünya’nın belirli yerlerinden görülebilecek bir tam güneş tutulması olayı meydana gelecektir. Bilindiği gibi güneş tutulmaları Ay’ın Güneş’in önünden geçerken oluşmaktadır. Bu muhteşem güzellikteki doğa olayı her iki cismin uzaysal açısal çaplarının yaklaşık birbirine eşit olmasından kaynaklanmaktadır. Tam tutulma oluşabilmesi için Ay’ın uzaysal çapının tutulma anında Güneş uzaysal çapından daha büyük olması gerekir.

 gunes-tutulmasi-2.jpg

Tam tutulma hattı dar bir koridorda gerçekleşmektedir. Tam tutulma hattının genişliği ise yaklaşık 463 km’dir. 2 dakika 47 saniye sürecek olan tam tutulma en uzun Faroe Adaları sahillerinden Türkiye Bölge zamanı ile 11:45 de görülecektir. Atlantik Okyanusu’ndan ve Svalbard adasından tam tutulma izlenebilecektir Parçalı tutulma ise İzlanda, Avrupa, Afrika ve Asya’dan görülebilecektirTam tutulma sırasında normalde doğal yollarla göremediğimiz Güneş’in korona (taç) tabakası bütün güzelliği ile görülebilmektedir. Tam tutulma hattında bulunanlar aynı zamanda Merkür, Venüs, Mars, Uranüs gezegenleri ile Kanatlı At (Pegasus) takımyıldızının parlak Markap ve Algenip yıldızlarını görebileceklerdir.

Tutulma İstanbul’da 10:52 de parçalı tutulma şeklinde başlayacak, 11:56 ‘da örtülmenin maksimum evresine ulaşılacak ve 13:02 de sona erecektir. Tam tutulma evresi Ülkemizden görülmeyecektir. Güneşin çapsal olarak %43’ü örtülmekle beraber Ay tarafından kaplanan Güneş yüzey alanı %32 olacaktır. 

 TÜRKİYE'DE GÜNEŞ TUTULMASI BÖYLE GÖRÜLECEK-İZLEMEK İÇİN PLAYER'A TIKLAYINIZ

Close menu