BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Güneş fırtınasının şok dalgaları

Uzaya büyük kütlede plazma fırlatılmasına neden olan Güneş fırtınasının, bugün dünyanın manyetik alanını etkilemesi bekleniyor.

Abone ol

Güneş’te meydana gelen patlamaların ardından oluşan dev alevlerin, dünyanın manyetik alanına tesir ederek elektronik iletişim cihazları ve hatta uçuşları etkileyebileceği belirtiliyor.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi uzay hava tahmin uzmanı Joe Kunches yaptığı açıklamada, "Güneş fırtınası öncesinde bunun belirtilerini görüyoruz. Ancak manyetik fırtına henüz başlamadı. Hava tahmin uzmanları için gerilim dolu saatler" ifadesini kullandı.

Uzmanlar, bilimsel olarak "Taçküre Kütle Atımı" adı verilen olayın, dünyaya doğru büyük bir radyasyon dalgasına yol açtığını belirterek, "Güneş’in manyetik alanlarındaki dalgalanmalar, yüzeyde çok geniş bir bölümün hızla genişlemesine yol açıyor. Bu sırada uzaya milyarlarca ton parçaçık fırlatılıyor ve bu da, uzayın derinliklerinde milyarca kilometrelik bir manyetik bir şok dalgası oluşturuyor. Eğer dünya şu şok dalgasının yolu üzerindeyse, gezegenimizin manyetik alanı da bu uzay olayından etkilenecektir" dedi.

Yetkililer, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bu hafta yapılması planlanan bir uzay yürüyüşü bulunması halinde bunun iptal edilmesi gerekeceğini belirterek, istasyon içindeki astronotların tehlikede olmadığını söyledi.

Kunches, manyetik alanın kutuplardaki tesirinin yüksek olacağını belirterek, kutup ışıklarının güneye doğru genişlemesine neden olacağını söyledi. Kunches bu yüzden bazı uçakların, iletişimde aksama yaşamamak için kutuplara yakın olan rotalarını daha güneye çektiklerini ifade etti.

Güneş fırtınasının şok dalgası dünyaya ulaştığında, özellikle yüksek frekans radyolar ile, GPS uygulamaları ve bazı güç nakil şebekelerini etkileyebileceği belirtiliyor.