BIST 8.864
DOLAR 34,31
EURO 37,34
ALTIN 3.032,35
HABER /  SAĞLIK

Güneş fayda değil kanser saçıyor

Herşeyin olduğu gibi güneşin de fazlası zarar. Uzmanlar bu konuda uyarıyor.

Abone ol

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haldun Şükrü Erkal, yaz aylarında korumasız olarak güneşe maruz kalınmasının, uzun dönemde kansere yol açabileceği uyarısında bulundu.

Erkal, yaptığı yazılı açıklamada, kanserin nedenleri ve alınması gereken önlemleri hakkında bilgiler verdi. Sigaranın kanserin kanıtlanmış en geçerli nedenlerinden biri olduğunu belirten Erkal, “Bunların başında akciğer kanseri geliyor. Akciğer kanserinin 2 türü vardır. Bunların arasında küçük hücreli olarak adlandırdığımız akciğer kanseri neredeyse tamamen sigara ile ilişkilidir. Bunun dışında baş ve boyun bölgesi kanserlerinden özellikle gırtlak kanseri önemli ölçüde sigara ile bağlantılıdır. Kanıt düzeyi bu kadar yüksek olmakla beraber yemek borusu kanserinin ve idrar kesesi kanserinin de sigara ile ilintili olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

Özellikle cilt kanserinin bazı türlerinin uzun süreli ve korumasız güneşe maruz kalınması durumunda ortaya çıktığını kaydeden Erkal, şunları söyledi; "Yaz aylarında özellikle korumasız olarak güneşe maruz kalmak, uzun dönemde kansere yol açabilir. Güneşin zararlı etkinlerinden korunmak için mutlaka güneş koruyucu kremi ve geniş çeperli şapka kullanılmalıdır. Ayrıca mümkün olduğunca güneşin tepede olduğu saatlerde güneşe çıkılmamalıdır."

"TARAMA TESTLERİ TEDAVİNİN ÖNÜNÜ AÇAR"

Bazı kanser türlerinde tarama testlerinin hastalıkların erken tanınması için önemli olduğunu ifade eden Erkal, erken tanının tedavinin önünü açabileceğini söyledi. Prostat, meme ve rahim ağzı kanserinde tarama testlerinin önemli olduğuna dikkat çeken Erkal, "Prostat kanserinde özellikle belli bir yaşın örneğin; 60 yaşın üzerindeki erkeklerin belli aralarla yaptırdıkları bir kan testi, bu testin adına PSA testi diyoruz. Testin değerlendirme sonucuna göre yapılabilecek bir biyopsi bu hastaların erken prostat kanseri tanısı alması gündeme getirilebilir ve böylece prostat kanseri tedavisindeki başarı oranlarımız iyileşebilir. Erken tarama testlerinde geçerliliği olan ikinci hastalık ise meme kanseridir. Yine belli bir yaşın üstündeki kadınlarda yıllık olarak yapılan belli aralıklarla yapılan mamografi bu kadınlarda da saptanacak olan meme kanserlerinin tedavi edilecek zamanda tanınması tedavisinin iyi olmasını sağlayabilir. Bu konuda söylenmesi gereken üçüncü kanser ise rahim ağzı kanseridir. Rahim ağzı kanserinin de erken tanınmasında PAPS denilen bir testten yararlanıyoruz. Bu test kullanılarak hastaların tedavilerini olumlu yönde etkileyecek şekilde erken tanı olması söz konusu olabilir.” diye konuştu.