BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 35,95
ALTIN 3.001,29
HABER /  GÜNCEL

Güneş enerjili araba trafiğe çıktı!

Niğde Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından 1,5 ay içerisinde yapılan ve güneş enerjisiyle çalışan araç, vatandaşların meraklı bakışları arasında trafiğe çıktı.

Abone ol

Derbent Mezarlığı önüne kadar çekici kamyon ile getirilen güneş enerjili araç, buradan trafik polisi aracının eskortluğunda Bor Caddesi'nden geçerek şehir merkezini turladı. İmam Hatip Meydanı'ndan dönerek valilik önüne gelen aracı gören araç sürücüleri ve vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemedi.

Gün boyunca valilik önünde sergilenecek araç hakkında bilgi veren Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Elektronik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Fuat Karakaya, 20 yıllık geçmişe sahip olan Niğde Üniversitesi'nde ilk kez güneş enerjisiyle çalışan bir araç yapıldığını söyledi.

Aracın Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Formula G yarışlarına katıldığını ifade eden Karakaya, ''Güneş enerjisiyle çalışan bir araba yaptık. TÜBİTAK yarışlarında gayet başarılı giderken teknik bir arıza dan dolayı elendik. Hedefimiz inşallah seneye bir derece yapmak. Bu bizim ilk ürünümüzdü'' dedi.

Güneş enerjisinin geleceğin enerjisi, yenilenebilir ve temiz bir kaynak olduğunu kaydeden Karakaya, şöyle devam etti:

''Çevremizi temiz tutmak için bu alternatif kaynaklara yönelmemiz gerekiyor. Enerji konusunda fakir bir ülke olmamızdan dolayı yenilenebilir enerji kaynakları çok büyük önem arz ediyor. Bizim hedefimiz öğrencilerin bu teknolojiyle tanışmaları, bu konuyla ilgili dizayn yapabilmeleriydi. Bütün aksamları ile bizim öğrencilerin ürünü. Aralık ayında güneş panellerinin tamamını kendimiz üreteceğiz. Türkiye'de bir ilk olacak. Üniversite bazında değil sanayi bazında da bir ilk olacak. Hedefimiz yüzde 100 Niğde Üniversitesi'nden araç çıkarmak.''

Aracın gücünün toplamda 650-700 watt olduğunu ve yaklaşık olarak güneşli havada 12 kilometre yol katedebildiğini belirten Karakaya, bunu artırabilmenin mümkün olduğunu söyledi.

20 kişilik ekip tarafından 50 bin lira harcanarak yapılan aracın saatte 60 kilometre hız yapabildiğini ifade eden Karakaya, aracın 320 kilo olduğunu vurguladı.

Akademik sorumlu Makine Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Fatih Ay da, önümüzdeki yıllarda TÜBİTAK yarışmalarında daha iddialı bir araç yapacaklarını sözlerine ekledi.