BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,73
ALTIN 2.955,99
HABER /  GÜNCEL

Gündeme oturan mozaiği ortaya çıkaran arkeolog konuştu!

HATAY Arkeoloji Müzesi tarafından geçen hafta kamuoyuna açıklanan ve üzerindeki yazıyla tartışmalara yol açan Antakya’daki mozaiği kimin bulduğun ortaya çıktı.

Abone ol

Mozaiği bulan kişinin 2013 senesinde kurtarma kazısı sırasında alanda çalışan 6 arkeolog ve 49 işçiye başkanlık eden arkeolog Bülent Demir olduğu ortaya çıktı. İşin ilginç yanı mozaiği bulan Demir müzenin ve Kültür Bakanlığı’nın değil, Milli Eğitim Bakanlığı’nın personeliydi.

O dönem Antakya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde memur olarak görev yapan Demir, 2012 yılında Valilik oluru ile müzeye geçici personel olarak atandı. Geçen yıl ortalarına doğru da geçici görev süresi dolup Milli Eğitim Bakanlığı’na geri döndü.

Hatay Belediyesi tarafından 2012 yılında yapılan teleferik projesinin hafriyatı sırasında eski esere rastlanınca Arkeoloji Müzesi geçici süre ile müzede görevlendirilen arkeolog Demir’i olay yerine gönderdi. Demir mozaiğe rastlayınca müzeden kazı izni istedi.

Hürriyet'e konuşan arkeolog Bülent Demir şu açıklamalarda bulundu:

"ADIM NEDEN YOK BİLMİYORUM"

“Yaz dönemi olduğu için herkes kazıda görevliydi. Bir tek ben müzede olduğumdan müze müdürü gidip bakmamı istedi. Daha sonra bakanlık izni ile kazı çalışmalarına başladık. Mozaik hepimizi heyecanlandırdı. Mozaik ya da eski bir eser, kim bulduysa o arkeoloğa mal edilir. İsmimi neden açıklamadıklarını bilmiyorum. Ama danışman hocam Doç. Hatice Pamir bilimsel makalesinde ismimi açıkladığını söyledi. 2014’te Adana’daki Müze Kurtarma Kazıları Sempozyumu’nda mozaikle ilgili müze müdürümüz Nilüfer Sezgin ile bildiri sunduk. Bu kadar süre neden beklendi onu da bilmiyorum. Devlet memuru olduğum için daha fazla konuşamam.”

'NEŞELİ İSKELET' NEDİR?

Hatay Arkeoloji Müzesi tarafından geçtiğimiz günlerde üzerinde ‘’Neşeli ol, hayatını yaşa’’ yazdığı iddia edilen MÖ 3’üncü yüzyıla ait iskeletli bir mozaik bulunduğu duyurulmuştu. Ardından başlayan tartışmalarda hem mozaiğin tarihlemesinin yanlış yapıldığı hem de mozaiğin üzerindeki yazıtın doğru yorumlanmadığı gündeme geldi.