CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşen MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili değerlendirmelerde bulun...
Abone olCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşen MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’ni (MÜSİAD) ziyaret etti. MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu’na, CHP Genel Başkan Yardımcıları Erdoğan Toprak ve Aytun Çıray, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ve CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı eşlik etti. Kılıçdaroğlu, ziyaretin ardından gazetecilere açıklama yaptı. CHP Genel Başkanı olarak MÜSİAD’a ilk kez ziyaret gerçekleştirdiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Oldukça sıcak, samimi bir sohbet havası içerisinde düşüncelerimizi karşılıklı olarak paylaştık. Sadece cumhurbaşkanlığı olayını değil, onun dışında ülkenin, dünyanın genel sorunlarını da tartıştık, konuştuk, karşılıklı düşüncelerimizi aktardık. Son derece memnunum. Kuşkusuz her siyasal parti bir cumhurbaşkanı adayı belirleyecek, öneri de bulunacak. Keşke bu öneride halkın da cumhurbaşkanı adayı seçme olanağı olabilseydi. Yasa böyle bir olanağı tanıyabilseydi. Ama bu olmuyor. Biz adayımızı belirlerken elbette ki sivil toplum kuruluşlarının beklentilerini öğrenmek istiyoruz. Onlar nasıl bir cumhurbaşkanı profili istiyorlar, düşüncelerini almak istiyoruz” dedi.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Gazeteleri biz de okuyoruz. Birden fazla aday var. Daha doğrusu aday olmak isteyenler var. Bizim aday olmasını arzu ettiklerimiz var. Ama sonuçta buna partinin yetkili organları karar verecek. Önümüzdeki süreç gittikçe daralıyor. Bu süreç içerisinde biz de çalışmalar yapıyoruz. Özellikle meslek kuruluşlarına ve sivil toplum örgütlerine gelmemin nedeni de bu. Daha sağlıklı, daha tutarlı, toplumun her kesiminin onay verebileceği bir cumhurbaşkanı adayı belirlemek istiyoruz. İsimler bazında herhangi bir çalışma yapmadık, yapmayı da doğru bulmuyoruz. Eğer meslek kuruluşlarından, sivil toplum örgütlerinden bizim arzu ettiğimiz nitelikler seslendirilirse ki büyük ölçüde seslendiriliyor, o niteliklere uygun bir cumhurbaşkanı adayı belirlemek istiyoruz. Böylece adayımızın geniş halk kitleleri tarafından kabul görecek bir aday olmasını istiyoruz. A,B,C, diye bir tanımlama bu aşamada doğru değil” şeklinde konuştu.
MHP Genel Başkanı Bahçeli ile yapacakları görüşmeye ilişkin bir soru üzerine ise Kılıçdaroğlu, “Herhangi bir isim dile getirmeyeceğiz. Sayın Bahçeli’yi dinleyeceğiz. Sayın Bahçeli’nin de yaptığı temaslar var, benim de yaptığım temaslar var. Ben sayın genel başkana yaptığım temaslar sonucu edindiğim izlenimleri aktaracağım. Büyük bir olasılıkla Sayın Bahçeli de aktaracak. Ama isim verilecek mi verilmeyecek mi o onu da benim yorum yapmam doğru olmaz” dedi.
Kılıçdaroğlu, “Çatı aday konusu konuşulacak mı?” sorusuna da, “Sayın Bahçeli gelecek, dolayısıyla kendisi nelerden söz edecek onu bilmiyoruz. Siz nasıl merak ediyorsanız ben de merak ediyorum” yanıtı verdi.
“HALKIN DA ÖNERİSİNİN DOĞRU OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”
Ziyarete ilişkin konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise, “CHP’nin değerli genel başkanı, genel başkan yardımcıları ve genel sekreteri, bugünlerde yoğunlukla konuştuğumuz cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili hem kendi görüşlerini ifade etmek, hem de görüşlerimizi dinlemek için bir ziyaret etme nezaketinde bulundular” dedi. Olpak, ziyaret sırasında genel konuları da konuştuklarını belirterek, şunları söyledi:
“Baktığınızda bu tür değerlendirmelerde Türkiye’de aslında yaşanan sorununun temelinde bizim kurallar ve kurumlardan ziyade zaman zaman kişiler ve olaylar üzerinde yaptığımız değerlendirmeleri duygusal sonuçları sebebiyle hata yaptığımızı görüyoruz. Amacımız daha ziyade kurallar ve kurumlarla giderilebilirse herhalde daha doğru olacağı kanaatindeyiz. Sayın genel başkanımızın ifade etmiş olduğu halkın da önerisi, MÜSİAD’ın hazırlamış olduğu bir anayasa önerisi vardı, o öneri içerisinde de yer almış bir husustu. Elbette siyasi partilerimizin yanı sıra biz de bunun doğru olacağını düşünüyoruz. Ama bugün gelinen sistem içerisinde 7 yıl önce gerçekleştirilmiş olan referandum ve o referandum neticesinde halkın oylarıyla seçilecek bir cumhurbaşkanlığı seçim sistemiyle karşı karşıyayız. Ancak biz şunu düşünüyoruz; bu konu güncel bir konu değildir artık. Güncelliği 7 yıl önce tartışılmıştır. Tüm taraflar, o günün kanaat önderleri, siyasi partiler bunu gündeme getirmişlerdir ve neticede milletimiz bir karar vermiştir. Belki şu düşünülebilir; o günün şartlarında o referanduma gidilecek alt yapı oluşturulmasaydı belki 367 tartışmaları ve kişiye endeksli gibi algılanmasaydı çok daha farklı ya da sağlıklı sonuçlara gidilebilir miydi? Ama bunun Türkiye’nin bu konuda da alınacak dersleri olduğunu düşünüyoruz. Bu noktada halkın vereceği karara saygılıyız. Elbette kendilerinin ziyareti çerçevesinde kişiler bazında bir konuşmayı hiçbir zaman gündeme getirmedik.”
Olpak, kurgusundan kaynaklı olarak kuvvetler karmaşası şeklinde giden kuvvetler ayrılığı sisteminin, tekrar bir masaya yatırılmasının ülkenin geleceği açısından doğru olacağını düşündüklerini de belirterek, “Ana muhalefet partilerimiz bizim sistemimizin olmazsa olmazlarıdır. Muhalefet partileri sistemi kontrol etme adına, yürüyen iktidarı denetlemek adına muhalefet görevlerini en uygun şekilde sonuna kadar yerine getireceklerdir. Bunu yaparken de hem eleştirilerini yapacaklardır, hem de iş alemi olarak bizim beklentilerimiz eleştirilerin yanında çözüm önerilerinin de daha sıklıkla dile getirilmesidir. Biz iş alemi olarak huzur, güven, istikrarın olduğu ortamları çok tercih eden bir yapı içerisindeyiz” dedi.
Olpak, bir basın mensubunun sorusu üzerine de, “Henüz ortada adaylarımız yok. Adaylar geldikten sonraki değerlendirmeleri yaparız” yanıtını verdi.
(İHA)