BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,27
ALTIN 3.065,36
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Gümüşhane alabalık üretiminde iddialı

Gümüşhane'deki Kürtün Barajı'na kurulan alabalık üretim merkezleri bölgenin yeni ekmek kapısı olacak.

Abone ol

Gümüşhane'de, Kürtün baraj gölünden sonra Torul baraj gölünde de ağ kafeslerde alabalık üretimine başlandı. Kafeslere ilk etapta 2 milyon 340 bin alabalık yavrusu bırakıldı.

Tarım İl Müdürü Hasan Irkın, ağ kafeslerde balık yetiştiriciliğinin, değişik ebatlardaki çerçevelere takılmış, göz açıklığı balık büyüklüğüne göre değişen ağ kafesler içinde balıkların kontrol altında büyütülmesi olduğunu söyledi.

Torul baraj gölünde kafes balıkçılığını teşvik amacıyla çalışmalar yaptıklarını ifade eden Irkın, ''Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında, Torul Barajı'nın su alanının yüzde 3'ünü oluşturan 60 bin metrekarelik bölümü kafes balıkçılığı yapılması için Hazine'ye tahsis edildi'' dedi.

10 firma faaliyet gösteriyor

Bu alanın 13 ayrı noktaya ayrılarak İl Genel Meclisi tarafından ihaleye çıkarıldığını, başvuruda bulunan 10 firma tarafından söz konusu noktaların 10'ar yıllığına kiralandığını dile getiren Irkın, 4 firmanın işlemlerinin fiilen tamamlandığını, 2 firmanın su ürünleri yetiştiriciliği belgelerini aldığını, diğer firmaların çalışmalarının ise sürdüğünü belirtti.

Yavrular havuzlarda

İşlemlerini tamamlayan firmalarca bu güne kadar Torul baraj gölündeki ağ kafeslere 2 milyon 340 bin alabalık yavrusu bırakıldığını söyleyen Irkın, şöyle devam etti:

''Balık yetiştiriciliğini teşvik amacıyla yavru balığa 5 kuruş, yetişkin balığa ise 60 kuruş teşvik pirimi veriliyor. Kürtün ve Torul baraj göllerinde tam kapasite ile üretim yapılması halinde, göletler ve diğer tatlı sulardaki üretimle birlikte il genelinde balık üretimi yıllık 10 bin tona ulaşacak. Gümüşhanede önemli bir sektör haline gelen kafes balıkçılığının hem ilin ekonomisine hem de işsizliğin önlenmesine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.''

8 ay sonra tezgahlarda

Torul baraj gölünde kafes balıkçılığına başlayan firmalardan Aysima Alabalık Üretim Firma Sahibi Şemşettin Keleş ise su tanklarında bulunan 900 bin adet alabalık yavrusunu baraj gölüne getirdiklerini belirterek, ''Yavrularının alındığı yerde su sıcaklığı 9 dereceydi. Baraj gölünün su sıcaklığı daha yüksek. Bu nedenle yavru balıkların göl suyuna uyumunu sağlamak amacıyla 2 saat süreyle su değişikliği yaptığımız tanklarda beklettik. Uyum sağlandıktan sonra yavruları ağ kafese aktardık, sonra da kafesi motor ile gölde kiraladığımız alana kadar çektik. Yavruları burada biraz beklettikten sonra boş kafeslere aktaracağız'' diye konuştu.