BIST 9.660
DOLAR 34,60
EURO 36,36
ALTIN 2.917,12
HABER /  GÜNCEL

Gümrük Müsteşarlığı'nda şok istifa!

Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’na bağlı müfettişlerin yürüttüğü büyük ve yaklaşık 1 milyar dolarlık “HAYALİ İHRACAT” soruşturmasında şok gelişme yaşandı.

Abone ol

Soruşturmayı yürüten üç müfettişten Sercan Bahadır istifa etti… İddialara göre, Müfettiş Bahadır’ın soruşturmayla ilgili yapılan baskılara dayanamadığı iddia edildi. Soruşturmayı üç müfettiş yönetiyordu: Başmüfettiş Mehmet Eryılmaz, müfettişler Sercan Bahadır ve Fahri Uzun.

Hayali ihracat dosyasında Nisan ayından bu yana incelenen firma sayısının 170, ihracat beyannamesinin de 1470 olduğu öğrenilmişti

OLAY NASIL BAŞLADI?

OLAYIN YERİ: Merkezi İstanbul, Silopi, Hakkari, Şırnak ve Yüksekova olan bazı şirketlerin 10 ayda 1 milyar dolarlık tekstil, şeker ve petrol ihracat yaptıklarını beyan etmeleri üzerine Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın talimatıyla görevlendirilen müfettişlerin hazırladığı rapor.

İNCELENEN FİRMA SAYISI: Gazete Yurt’un görüştüğü yetkililer Nisan ayında incelenen firma sayısının 91 ve ihracat beyannamesinin de 903 adet olduğunu ama Nisan ayından bu yana firma sayısının 170, ihracat beyannamesinin de 1470’e çıktığını söylediler.

SORUŞTURMANIN KONUSU: Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’na bağlı müfettişler, Güney ve Güneydoğu Anadolu'daki Habur, Esendere, Dilucu ve Türközü Gümrük kapılarından yapılan ihracatları mercek altına aldı. Yine bu şirketlerin İstanbul Halkalı, Ambarlı, Karaköy, Zeytinburnu (Zeyport) limanlardan da ihracat yaptıkları belirlendi. İlk incelemede, şirketlerin beyan ettikleri yabancı şirketlerle, (yapılan yazışmalarda adı geçen şirketlerle hiçbir ticari faaliyetlerinin olmadığını bildirmeleri üzerine) ticari faaliyette olmadıklarının belirlenmesi üzerine incelenen şirketlerin banka hesapları donduruldu.

İDDİA VE ŞÜPHE: Bu şirketlerin hayali ihracattan elde ettikleri haksız kazancı PKK'ya aktardıkları şüphesi söz konusu. Bu şüphe üzerine soruşturmaya MİT ve Mali Suçlar Araştırma Komisyonu (MASAK) da dahil edildi. Vurgun, merkezleri İstanbul, Hakkari, Şırnak, Yüksekova ve Silopi'deki bazı firmaların 10 ay gibi kısa sürede 1 milyar doları aşkın ihracat yaptıklarının belgelere yansımasıyla ortaya çıktı. Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakan Hayati Yazıcı konuya hemen el attı. Yazıcı'nın talimatıyla Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, İstanbul Halkalı, Ambarlı, Karaköy, Zeytinburnu (Zeyport) ve Habur, Esendere, Dilucu ve Türközü gümrük kapılarından yapılan ihracatları incelemeye aldı.

HAYALİ İHRACAT NASIL YAPILIYOR: İddiaya göre hayali ihracat yapan bazı firmalar, ihracat işlemlerinin bilgisayar ortamında yapılması için bazı gümrük muayene memurlarına Ankara'dan verilen şifreleri elde etti. Şifreleri elde eden firmalar ve gümrük komisyoncuları Gümrük Müsteşarlığı'nın web sayfasındaki ilgili yerlere girerek, sahte ihracat beyannamesi doldurup, devletin kasasını soydu. Bunun üzerine şirket yöneticilerinin banka hesapları incelemeye alınarak donduruldu. 

ŞİRKETLER NE DEDİ: Müfettişler ilk incelemelerde, merkezi İstanbul, Hakkari, Şırnak, Yüksekova ve Silopi'de olan şirketlerin 10 ay gibi kısa bir sürede 3 ülkeye petrol ve tekstil ürünleri göndermiş gibi evrak düzenlediklerini ama ihracatın gerçekleşmediğini, firmaların '1 milyar dolar ihracat yaptık' dedikleri ihracattan doğan haksız kazançları da ceplerine indirdiklerini belirledi. Ayrıca yine hayali ihracat yaptıkları iddia edilen şirketlerin '3 ülkede yerleşik şirketlere ihracat yaptık' dediklerinin de, resmi belgeyle, yalan olduğu ortaya çıktı. 3 ülkeyle yapılan resmi yazışmalarda, bahse konu olan şirketlerin Türk şirketlerle hiçbir ticari faaliyette olmadıkları belirlendi.

DOSYA NE DURUMDA: Dosya şu anda Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nda. Soruşturma sürüyor ama Gazete Yurt, dosyanın AK Parti içinden “Açılım”a destek veren bazı isimler tarafından kapatılmaya çalışıldığı iddialarına ulaştı.

DOSYAYI KİM NEDEN İSTEDİ, SAVCI NEDEN VERMEDİ: Hayali İhracat” dosyasıyla ilgili, Gümrük’te önemli gelişmelerin yaşandığı ifade ediliyor. Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanı Sezai Uçarmak’a bağlı müfeetişlerin incelemelerinin devam ettiği, önümüzdeki günlerde yeni firmaların ve bağlantıların ortaya çıkacağı konuşuluyor. Bu arada, Gümrük Müsteşarı Maksut Mete’nin soruşturmaya “GÜMRÜK BAŞKONTROLÖRLÜĞÜ” ile “İSTANBUL KAÇAKÇILIK NARKOTİK VE İSTİHBARAT GÜMRÜK MUHAFAZA MÜDÜRLÜĞÜ”nün de dahil olmasını istediği ama Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığının bu isteği reddettiği öğrenildi. Savcılığın dosyayı sadece müfettişlerle yürütmek istemesinin nedeni de “Konunun takibi ve tahkiki zorlaşacaktır” değerlendirmesi.

 HACKER İDDİASI: “HAYALİ İHRACAT” dosyasının gündeme gelmesiyle birlikte PKK’nın “hacker”larının Gümrük’teki bilgileri silmek için ve hayali beyannameleri ortadan kaldırmak için harekete geçtiği iddia edildi. Devletin istihbarat birimlerinin de bu konuda özel önlem aldıkları öğrenildi.

Müfettiş Sercan Bahadır neden istifa etti?

Olayı gündeme getiren, Akşam gazetesi, www.etkihaber.com ve www.gazeteyurt.com, derinlerde önemli bir kavganın da olduğuna işaret etmişlerdi.

Olay gündeme geldikten sonra bazı gazeteler “HAYALİ İHRACAT” dosyasını küçülterek haberleştirdiler. Buradaki amacın olayı değersizleştirip, kapatmak olduğu iddiaları konuşulmaya başlandı.

Gümrük Müsteşarlığı içinden de olayı ortaya çıkaran müfettişlere özellikle Sercan Bahadır’a baskılar olduğu öne sürüldü. Çünkü dosyanın hem mali hem de firma yönünden ucunun açık olduğu öğrenildi.