Devlet Bakanı Yazıcı, Gümrük Müsteşarlığı bünyesinde çalışan personelin yetersiz olduğunu söyledi ve personel alınacağını söyledi.
Abone olDevlet Bakanı Hayati Yazıcı, Gümrük Müsteşarlığı bünyesinde çalışan personel sayısının yetersiz kaldığını belirterek, ''Hedefimiz, personel açığını en kısa zamanda bütçe imkanlarını da dikkate alarak gidermek'' dedi.
Bakan Yazıcı, Gümrük Müsteşarlığı personelinin kurum içi yer değiştirmelerinin elektronik ortamda yapılmasıyla ilgili toplantıya katıldı.
Gümrük Müsteşarlığı Toplantı Salonu'ndaki kura çekimi öncesinde bir konuşma yapan Yazıcı, Müsteşarlık bünyesinde toplam 8 bin 735 personelin bulunduğunu belirtti. Gümrük müsteşarlığının personel sayısının yetersizliği konusundaki sıkıntıları dile getiren Bakan Yazıcı, ''Biz her yıl gümrükte çalışan personel sayısını sizlerle paylaşıyoruz ama her nedense bu sayıda bir ilerleme olmuyor. Oysa biz geçen yıl 500'ü aşkın personel aldık, bu yıl da alacağız. Emekli olanlar, yeni alınıp atandıkları yerde çalışmak istemeyenler oluyor, maaşını yeterli bulmayanlar ayrılıyor ya da kurum değiştiriyor. Böylece bir kısır döngü içerisinde personelimizi bir türlü yeterli düzeye getiremiyoruz'' diye konuştu.
Bakan Yazıcı, hedeflerinin, Gümrük Müsteşarlığının bu personel açığını en kısa zamanda bütçe imkanlarını da dikkate alarak gidermek olduğunu bildirdi.
Geçen yıl yine bu salonda gümrükte çalışan ve rotasyona tabi personelin atama işlemlerinin gerçekleştirildiğini anımsatan Yazıcı, bu atama işlemlerinin 3 Mayıs 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan, Gümrük Müsteşarlığı Yer Değiştirme Yönetmeliği çerçevesinde yürütüldüğünü kaydetti.
Yazıcı, buna göre personelin, puan durumu, meslekteki kıdemi ve atanacağı yerlerle ilgili tercihleri referans alındıktan sonra atama işleminin yapıldığını söyledi.
Atamaya tabi personele numara verildiğini, personelin de internet ortamında tercihlerini belirlediğini anlatan Yazıcı, şöyle konuştu:
''Bu tercihler, yapılmış program çerçevesinde otomatik olarak gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmayı yaparken hedefimiz, bölgeler arasında bir ayrım yapılmaksızın hizmetin akışına ve yoğunluğuna göre personelin nerede konuşlanması gerektiği planlamasını daha önce yapmak. Önce gümrük idareleri nezdinde kadrolar belirlenmekte. Gümrük Müdürlüğünde hangi nitelikte, hangi kıdemde, hangi unvanda, hangi personel çalışacak? önce bunlar belirlenmekte, ardından açık olan bu yerler kura kategorisine alınmaktadır.
Müsteşarlık bünyesinde, taşrada çalışan memurdan başmüdür yardımcısına kadar bütün unvanlarda görev yapan personelin tamamı, zorunlu rotasyona tabi tutulmaktadır.''
Yazıcı, bu atama yöntemi sayesinde bölgeler arasında herhangi bir ayırım yapılmaksızın ülkenin her yerine aynı kalitede ve standartta hizmet götürülmesinin, kamu hizmetinin hızlı, etkin ve arzu edilen nitelikte sunulabilmesinin hedeflendiğini kaydetti.
''ARTIK MİLLETVEKİLLERİ, ISRAR ETMEKTEN VAZGEÇTİ''
Söz konusu atama yöntemiyle ayrıca, personel arasında eşitlik ve adalet duygusunun tesis edilmesinin, geçmiş yıllardaki atama dönemlerinde yapıldığı belirtilen haksız ve keyfi uygulamaların yineleneceği endişelerinin giderilmesinin de amaçlandığını anlatan Yazıcı, artık özellikle milletvekillerinin de, herhangi bir memurun ataması konusunda ısrar etmekten vazgeçtiklerini söyledi.
Geçen yıl, özellikle büyük şehirlerdeki bütün personelin rotasyona tabi atamasını yapmadıklarını, sadece 3'te 1'inin atamasını gerçekleştirdiklerini anlatan Yazıcı, ''Tamamının ataması yapılsaydı hizmet olumsuz yönde etkilenecekti. Bu bakımdan, geçen yıl üçte birini, bu yıl üçte birini, gelecek yıl da kalan kısmını tamamlayacağız. Böylece gelecek yıl yapacağımız atamalarla rotasyona tabi olup da hakkında rotasyon işlemi uygulanmamış kimse kalmayacak'' dedi.
Bu yıl bilgisayar ortamında tayinleri yapılacak personel sayısının 939 kişi olduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, rotasyonun istisnalarının bulunduğunu, bunların eş durumu ve hastalık olduğunu kaydetti.
Bakan Yazıcı daha sonra, bilgisayarın tuşuna basarak kura çekimini gerçekleştirdi.