Gümrük Kanunu gereğince, dur ihtarına uymayan kişiler memurlar tarafından vurulacak.
Abone olGümrük Kanunu gereğince, kapı ve yolların dışındaki yerlerden gümrük bölgesine girmek, çıkmak veya geçmek isteyen kişiye "dur" uyarısında bulunulacak, ihtarına uyulmaması halinde, havaya ateş edilerek uyarı yinelenecek.
Ancak silahla karşılığa yeltenilmesi ve başka şekilde meşru müdafaa durumuna düşülmesi halinde, yetkili memurlar, saldırıyı etkisiz kılacak oranda doğrudan hedefe ateş edebilecek. Kaçak eşya yakalayan güvenlik görevlileri ve Gümrük Müsteşarlığı personeline verilecek ikramiye tutarları yeniden düzenleniyor. Buna göre, kaçak eşyaya el koyanlara, olay başına en fazla bin 342 YTL ikramiye verilecek.
TBMM Adalet Komisyonu'nda, Kaçakçılıkla Mücadele Yasa Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor. Köksal Toptan'ın başkanlığında toplanan Komisyonda, tasarı üzerindeki çalışmalara, kalındığı yerden devam edildi. Komisyonda, tasarının 12 maddesiyle 1 geçici maddesi daha bazı değişikliklerle benimsendi. Kabul edilen maddelere göre Gümrük Kanunu gereğince kapı ve yolların dışındaki yerlerden gümrük bölgesine girmek, çıkmak veya geçmek isteyen kişiye ''dur'' uyarısında bulunulmasına rağmen bu uyarıya uyulmaması halinde, havaya ateş edilerek uyarı yinelenecek.
Ancak silahla karşılığa yeltenilmesi ve başka şekilde meşru müdafaa durumuna düşülmesi halinde, yetkili memurlar, saldırıyı etkisiz kılacak oranda doğrudan hedefe ateş edebilecek. Mülki amirler, Gümrük Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve sınır bölgelerinde Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı personel, kaçakçılığı önleme, izleme ve araştırmakla görevli olacak. Kaçak eşya yakalayan güvenlik görevlileri ve Gümrük Müsteşarlığı personeline verilecek ikramiye tutarları yeniden düzenleniyor. Buna göre, kaçak eşyaya el koyanlara, olay başına en fazla bin 342 YTL ikramiye verilecek. Bu personele, yürürlükteki mevzuata göre olay başına ikramiye verilmiyordu.
Yine kabul edilen maddelere göre suç ve kabahatlerin konusunu oluşturması dolayısıyla müsadere edilecek veya kamuya geçirilecek eşya, sahibine iade edilmeyecek. Bu eşya, kamu davasının açıldığı tarihten itibaren 1 yıl içinde, kovuşturmanın sonuçlanmaması halinde derhal tasfiye edilecek. Gümrük Kanunu gereğince kapı ve yolların dışındaki yerlerden gümrük bölgesine girmek, çıkmak veya geçmek isteyenlere karşı memurların silah kullanmalarından dolayı haklarında soruşturma ve kovuşturma açılması halinde, bağlı bulunduğu kurum tarafından avukat sağlanacak. Sahil Güvenliğin, gümrük bölgelerinde her türlü deniz araçlarına yanaşıp yük ve belgelerini incelemeye yetkili olacağı da tasarıda hüküm altına alınıyor.