BIST 9.395
DOLAR 34,60
EURO 36,68
ALTIN 2.917,58
HABER /  POLİTİKA

Gülün Orta Asya gezisinden işbirliği mesajı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırgızistan ve Tacikistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaretleri tamamlayarak Türkiye'ye döndü.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Gül'ü Esenboğa Havalimanı'nda TBMM Başkanı Köksal Toptan, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Merkez Komutanı Tuğgeneral Atakan Altıparmak ve Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz karşıladı.

Gül ile birlikte Devlet Bakanı Faruk Çelik, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, iş adamları ve gazetecilerden oluşan heyet de Ankara'ya geldi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırgızistan ve Tacikistan'a yaptığı ziyaretlerin ikili ilişkilerin güçlendirilmesine olduğu kadar, bölgedeki barış, istikrar ve işbirliğine katkıda bulunacağını değerlendirdiğini söyledi.

Gül, Kırgızistan ve Tacikistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaretlerin ardından Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, bu ziyaretlerle tüm Orta Asya ülkeleriyle tarihten gelen bağların ve işbirliğinin pekiştirilmesi için yeni bir adım daha atıldığını ifade etti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile faydalı görüşmeler yaptığını anlatan Gül, görüşmelerde ikili ilişkileri ele aldıklarını, ekonomik ilişkileri geliştirmenin yolları üzerinde durduklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Kırgızistan ve Tacikistan'ın önemli su kaynaklarına sahip olduklarını belirterek, enerji ve tarım alanında geliştirilebilecek ortak projeleri de değerlendirdiklerini söyledi.

Gül, Bakiyev ve Rahman ile yaptığı görüşmelerde başta Afganistan olmak üzere, bölgesel ve uluslararası konularda görüş birliği içinde olduklarını ifade etti.

Her iki ülkeye yaptığı ziyaretin de faydalı ve verimli geçtiğini vurgulayan Gül, ziyaretlerin en kısa sürede siyasi, ekonomik ve beşeri anlamda sonuçlarının alınacağına dair inancını dile getirdi.

Kırgızistan ve Tacikistan'da resmi ve özel eğitim kurumlarını da ziyaret ettiğini anımsatan Gül, eğitim alanındaki işbirliğini teyit ettiklerini belirtti.

Gül, ''Orada gördüğümüz eğitim çalışmalarından büyük bir heyecan duyduk. Eğitim alanındaki güçlü işbirliğimiz halklarımızın kalıcı dostluğu ve kardeşliği bakımından çok mühim bir köprü olmuştur'' dedi.

Bişkek ve Duşanbe'de işadamlarının katılımıyla faydalı iş toplantıları gerçekleştirdiklerini ifade eden Gül, heyetteki işadamlarının bu ülkelerde 100 milyon dolarlık iş bağlantısı yaptığının kendisine bildirildiğini aktardı.

Türkiye'nin Kırgızistan ve Tacikistan ile çok büyük ekonomik işbirliği potansiyeli olduğunu dile getiren Gül, bu imkanların ziyaret vesilesiyle yerinde görüldüğünü söyledi. Gül, şöyle devam etti:

''Ziyaretlerimizin ikili ilişkilerin güçlendirilmesine olduğu kadar, bölgedeki barış, istikrar ve işbirliğine katkıda bulunacağını değerlendiriyorum. Bu ziyaretleri ülkemizin çok boyutlu dış politikasının gücünü ve zenginliğini göstermesi bakımından da önemli buluyorum. Dili bir, inancı bir, kültürü bir çok sayıda kardeşimizin yaşadığı Orta Asya ülkeleri ile sahip olduğumuz ilişkilere ve işbirliğine önümüzdeki dönemde de en yakın şekilde ilgi göstereceğimizi bir kez daha açıklamak isterim.''

''TERÖR, ŞİDDET OLURSA HİÇBİR ŞEY OLMAZ'

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gül, ''Kürt meselesinin çözümünde Parlamento dışındaki siyasi partilerle de görüşebileceğinizi açıkladınız. Bu süreci nasıl başlatacaksınız?'' sorusu üzerine, konunun kamuoyunda tartışıldığını anımsattı.

Gül, ''Şunun altını bir kez daha çizmek isterim, eğer terör, şiddet olursa hiçbir şey olmaz. Bunu herkesin bilmesi gerekir. Bu vesileyle bir kez daha bütün şehitlerimize de Allah'tan rahmet diliyorum. Herkes problemlere yapıcı bir çözüm bulmak için uğraşıyor. Siyasi partiler, iktidar, muhalefet, herkesin kolunu sıvadığı bir dönemde, terör ve şiddet bu işlerin önündeki en büyük engeldir'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile RTÜK Başkanı Zahid Akman arasında basın üzerinden tartışma yaşandığını ifade ederek, bu konuda Cumhurbaşkanı'nın Anayasa'nın 104'ncü maddesinde tanımlanan görevi kapsamında bir değerlendirmesi bulunup bulunmayacağını soran gazeteciye, ''Cumhurbaşkanı'nın her tartışılan konu ile ilgili birşey söylemesi uygun olmaz'' yanıtını verdi.