BIST 9.627
DOLAR 35,24
EURO 36,79
ALTIN 2.961,36
HABER /  POLİTİKA

Gülün kitabında notlar

Gazeteci-yazar Fatih Bayhan, Cumhurbaşkanı Gül'ün kitabını yazdı.

Abone ol

Gazeteci-yazar Fatih Bayhan, ''Kayseri'den Çankaya Köşkü'ne Abdullah Gül'' adlı kitabı okuyucuyla buluştu.

Kitapta, Cumhurbaşkanı Gül'ün doğumundan gençliğine, siyasi hayatından cumhurbaşkanlığı sürecine kadar geçirdiği evreler anlatılıyor.

Bayhan, ''yazarların, başkalarının hayatını yazsalar da olaylara 'yazar' olarak bakacaklarını'' belirterek, ''Yazar bakışının, bazen olayları içselleştiren, bazen dışarıdan gözlemleyen bir rol verdiğini kabul ederseniz, Abdullah Gül'ün hayatını yazarken hangisinin daha ağır bastığını söylemekte, açıkçası zorlanabilirim'' dedi.

''Gül gibi Anadolu'nun bağrında yetişen, çocukluğu, gençliği, okul hayatı, iş yaşamı ve siyaset hayatı toplumun en alt katmanından gelen birine ait yaşamı kaleme almanın keyifli'' olduğunu söyleyen Bayhan, şunları kaydetti:

''Keyifli, çünkü hayatın tüm zorluklarını yaşamış, imkansızlıkların ne anlama geldiğini bilen, ezik birine ait hayat hikayesi, başarılarla ve zirvede bitiyor. 'Ve işte bu' dedirtiyor insana, çalışınca oluyor.

Tornacı bir babanın, ev hanımı bir annenin ve en önemlisi Anadolu'nun yokluk ve sıkıntılı günlerinde başlayan, üniversitelerin kargaşa ortamında okumuş, okula 6 ay gidememiş, askeri darbe yaşamış, ardından evliliğinin daha ilk haftasında hapishaneyle tanışmış bir Anadolu idealisti... Baştan sona çile ve sıkıntılarla geçmiş ama hep başarılarla dolu bir yaşam örgüsünün ülke zirvesine çıkmasıyla son bulan bir hayat hikayesini anlattım kitabımda.''

Kitaptan notlar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 1950 yılının 29 Ekiminde dünyaya geldiğini ve nüfus cüzdanında yazılı olmamasına karşın, göbek adının 'Cumhur' konulduğunu hatırlatan Bayhan, okul arkadaşlarının Gül'ü, ''Mızıkçılık yapmayan, fazlasıyla uslu'' bir çocuk şeklinde tanımladıklarını belirtiyor.

Bayhan, Gül'ün bir yaz tatilinde ''gazoz satamayıp, okumasına karar verilmesine'' ilişkin bir anısına da kitabında Gül'ün ağzından şöyle yer veriyor:

''Amcam, 'Buz gibi gazoz, otuz iki dişe keman çaldırır' diye bağırmamı istiyordu. Doğrusu bunda biraz zorlanıyordum. Gazozları satamamıştım, çoğu elimde kalmıştı. Herhalde dedem o zaman 'Bu çocuk tüccar olamaz, okusun' diyerek beni okutturmaya karar verdi.''

Üniversite hayatı, gençlik hareketleri ve etkilendiği isimler, akademik hayatı, evlenmesi, yurt dışında çalışması, baba Hamdi Bey'in milletvekili adaylığı gibi konularda da bilgi veren yazar Bayhan, Gül'ün kişiliğini, ''sakin, birleştirici, güven veren ve samimi'' buluyor.

Kitabında, okuyucuyu Türkiye Cumhuriyeti'nin yakın tarihinde bir yolculuğa çıkaran yazar Fatih Bayhan, 1994 yerel seçimleri, 1995 seçimleri, 2002 ve 2007 genel seçimlerini de değerlendiriyor.

Bayhan, Gül'ün Cumhurbaşkanlığı sürecini de ayrıntı biçimde anlatarak, Atatürk'den bugüne kadarki cumhurbaşkanları hakkında bilgi veriyor.''Fotoğraflarla Abdullah Gül'', kitabın son bölümünü oluşturuyor.