BIST 9.985
DOLAR 35,21
EURO 36,74
ALTIN 2.978,74
HABER /  POLİTİKA

Gül'ün görev süresi belli oldu

Çok tartışıldı '5 yılmı yoksa 7 yıl mı' diye. Artık son karar verildi. Görev süresi için Meclis'e teklif verildi.

Abone ol

TBMM Anayasa Alt Komisyonu, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı'nı bazı değişikliklerle kabul etti. Tasarıya, geçici maddeyle, "11. Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin 7 yıldır" ifadesi eklendi. Tasarıya göre Gül'e ikinci kez seçilme hakkı verilmiyor.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop'un başkanlığında toplanan alt komisyon, tasarı üzerindeki çalışmasını tamamladı.

Toplantı sonrasında gazetecilere açıklama yapan Şentop, yapılan değişiklikler hakkında bilgi verdi.

Geçen dönem Anayasa Komisyonunun kabul ettiği metin üzerinde çalıştıklarını ve bazı değişiklikler yaptığını söyledi.

Tasarıya geçici bir madde eklendiğini ifade eden Şentop, şöyle konuştu: "Geçici maddeyle, 11. Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin 7 yıl olduğu ifade ediliyor. Tasarının, Cumhurbaşkanı'nın görev süresi konusunda genel hükmü içeren 3. maddesi var. 11. Cumhurbaşkanı'nın bu hükümden istisna olduğu ifade ediliyor. Burada bizim yaklaşımımız, referandumla yapılan değişiklik öncesi ve sonrası statülerin bir bütün olarak değerlendirilmesi yönünde. Daha önce Cumhurbaşkanı TBMM tarafından seçiliyordu, 7 yıllık süre için seçiliyordu, bir daha da seçilemiyordu. Yapılan yeni düzenleme; halk tarafından 5 yıl süreyle seçilme ve iki kez seçilme esası getiriyor. Bunu bir bütün paket olarak düşündük. Bu açıdan eski hükme tabi olduğunu için Sayın Cumhurbaşkanımız, bu konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısıyla getirilen hükümlerden istisna tutuluyor."

Şentop, bir soru üzerine, "11. Cumhurbaşkanı'nın görev süresi 7 yıldır" ifadesinin geçici maddede yer aldığını belirterek, "11. Cumhurbaşkanı'nın değişiklik öncesi hükümlere göre seçildiğini, dolayısıyla o hükümlere tabi olduğunu, süresinin bu anlamda 7 yıl olduğunun ifade edildiğini" açıkladı.

Bir gazetecinin "Mevcut Cumhurbaşkanı bir daha aday olabilecek mi?" sorusuna Şentop, "Hayır olmayacak" karşılığını verdi.

Seçim yardımları

Tasarıda seçim yardımlarının üst sınırının "En yüksek devlet memurunun aldığı toplam maaş miktarını aşamayacağının" yer aldığını belirten Şentop, "YSK zaten bunu ilan edecek" dedi.

Şentop, "Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar aday olduğunda onların istifasının gerekip gerekmediği konusunda bir belirsizlik var" denilmesi üzerine, şöyle konuştu:

"İstifa değil de burada farklı bir şey var. Aday adayları istifa etmiyor. Adaylıkları kesinleşenler görevlerinden ayrılmış sayılıyor. Bunun içinde milletvekilleri, başbakan, bakanlar, cumhurbaşkanı yok. Çünkü milletvekili seçimine gidildiği zaman da milletvekilleri, bakanlar, başbakan ayrılmıyor, sadece 3 bakanla ilgili geleneğimiz var. Milletvekili seçiminde de istifa etmeleri gerekmiyor, cumhurbaşkanı seçiminde de gerekmiyor. Ama propaganda yasaklarıyla ilgili düzenleme, Milletvekili Seçimi Kanununda olduğu gibi burada da var. Kamu imkanlarının kullanılmasına engel olan hükümler geçerli."