Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, merakla beklenen Diyarbakır ziyaretini bugün gerçekleştirdi. Gül, açıklamasında devletin resmi dilinin Türkçe olduğunu vurguladı.
Abone olCumhurbaşkanı Abdullah Gül Diyarbakır ziyaretini bu gün gerçekleştirdi.
Gül, merakla beklenen açıklamasını, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili Türkçe'dir, bu böyle de devam edecektir. Ayrıca devletin ve kamu kurumlarının dili Türkçe'dir, ortak dilimizdir'' diyerek yaptı.
İki dil ve özerklik tartışmalarının odak noktası Diyarbakır'da coşkuyla karşılanan Cumhurbaşkanı Gül'e, Belediye Başkanı Osman Baydemir tarafından Türkçe-Kürtçe sözlük armağan edildi.
Bunun üzerine Gül, ''Verdiğiniz lügati memnuniyetle aldım. Bu da tabi buranın bir sosyolojik gerçeğidir'' dedi.
'Anayasa kültür mirasını korur'
Son günlerde yükselen tartışmaları hatırlatarak doğru mecrada tespitin gerekliliğini ifade eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül sözlerini: "Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili Türkçe'dir, bu böyle de devam edecektir. Ayrıca devletin ve kamu kurumlarının dili Türkçe'dir, ortak dilimizdir ama şu da bir gerçektir ki halkımızın içerisinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasında farklı dilleri konuşan vatandaşlarımız, yörelerimiz vardır. Burada nasıl Kürtçe konuşuluyorsa, başka yerlerde Arapça konuşan vatandaşlarımız var. Sayıları azalmış bile olsa gayrimüslim vatandaşlarımızın konuştuğu diller var. Bunların hepsi de bizim dilimizdir, hepsi de bizimdir." dedi.
Gül konuşmasında anayasaya da vurgu yaptı, sözlerini: "Zaten Anayasamızda kültür mirasını korumak diye bir görevimiz de vardır. Bunların bir kısmı kültür mirası, bir kısmı yaşayan miraslardır. Dolayısıyla bu çerçeve içerisinde, bütün olaylara gayet sağlıklı bir şekilde bakmamız gerekir, bütün bunları hep bir zenginlik olarak görmemiz gerekir ve hep beraber gayet olumlu, yapıcı bir şekilde ülkemizi hep beraber daha güçlü hale getirmek, bütün vatandaşlarımızı her bakımdan daha mutlu hale getirmek için elbirliği içinde çalışmamız gerekir" diye sürdürdü.
Baydemir'den çözüm önerileri
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir ise Kürt sorununun bugüne değil ülkenin geleceğine de ipotek koyan önemli bir sorun olduğunun altını çizdi.
Baydemir ayrıca çözüm önerilerde bulundu: "Kürt sorununa asayiş ve güvenlik perspektifinden yaklaşmak doğru değil. Bu sorun Anayasal ve demokratikleşme sorunu. Çözüm için yeni bir anayasa, demokratikleşme ve Âdem-i merkeziyetçi bir anlayış gerekli. Acil siyasi adımlar atılmalı."
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül sonraki ziyaretlerini Organize Sanayi Bölgesine ve Dicle Üniversitesi'ne yaptı.